Té futur el vell turisme? #teet02
Lloret, Benidorm, Marbella, Gandia, les velles ciutats turístiques, les locomotores del turisme clàssic del Mediterrani semblen enfrontar-se a una crisi d'identitat. Per això, la primera pregunta que ens plantegem en el #teet02 és aquesta: Té futur el vell turisme?.
El més important és entendre quina és la naturalesa del turisme fordista, com funciona, com s'organitza i per què ha adoptat la forma que ha adoptat. En aquesta presentació, podeu seguir el recorregut de les principals teories sobre el turisme fordista: els seus orígens, la lògica territorial i les principals teories que intenten explicar el seu funcionament, amb les aportacions de Robert Venturi, de Ricard Pié i de J.M. Iribas, el gran defensor del model de Benidorm.
Us proposo també uns altres materials que us ajudaran a matisar els tòpics clàssics i endinsar-vos en la complexitat d'un model que ha funcionat i que no és tan evident que estigui en crisi.
- L'excel·lent pàgina desenvolupada des de la Universitat de Màlaga, Turismo Líquido, que analitza l'urbanisme i l'arquitectura dels espais litorals.
- La tesi doctoral del professor Lluís Mundet, amb una excel·lent introducció teòrica sobre el turisme de les 'tres s'.
- La tesi doctoral de la professora Carolina Martí, en la que s'analitza l'evolució territorial, paisatgística i social del turisme a la Costa Brava. Una fantàstica obra.
- L'informe d'Exceltur sobre els colls d'ampolla del turisme litoral clàssic.
- El document sobre Benidorm, ciutat vertical i, en general, l'excel·lent pàgina de turisme de Benidorm dedicada a l'evolució del turisme de la ciutat.
Aquest és el primer interrogant, gens obvi, gens evident. Té futur el vell turisme?. Ara que ja sabem com funciona, podem intuir si deixarà de funcionar?. I com evitar-ho?. El debat al #teet02. I, com a banda sonora, els primers minuts de la pel·lícula de Pedro Masó i la seva cançó, que és un himne al turisme fordista: "me gusta hacer turismo, es algo estimulanteeee...".
Comentaris