Petits fours

Se m'acumula la feina. Ahir vaig estar a Tossa, Girona i Lloret i avui a la Vall d'Aran (és tan maco l'aranès!). En les estones perdudes, intento resoldre els temes pendents i actualitzar aquest blog. Aquesta matinada m'he sentit com els nens de la Supernani: No sé si he concentrat tots els activistes antiestatut o és que les enquestes enganyen i hi haurà un 98% de vots en contra. I potser per això, començo a sentir els primers símptomes de la síndrome d'Estocolm. Tenia previst presentar una comparació entre la proposta de finançament que va aprovar el Govern i la proposta de l'Estatut, però ho deixo per demà.

Un fidel lector d'aquest blog m'ha comentat "No hi ha res de l'Estatut que no t'agradi?". Avui els hi vull confessar aquells articles de l'Estatut que em creen una certa perplexitat. Són inofensius, i en molts casos necessaris, però no puc evitar una sensació d'incomoditat quan els llegeixo. Què esperaven?. Fins i tot a l'Angelina Jolie li surt de tant en tant un granet.

Article 9.
Els territori de Catalunya és el que correspon als límits geogràfics i administratius de la Generalitat en el moment de l'entrada en vigor d'aquest Estatut.

O sigui, els límits de Catalunya són els límits de Catalunya.

Article 20.1.
Totes les persones tenen dret a rebre un tractament adequat del dolor i cures pal·liatives integrals i a viure amb dignitat el procés de la mort.

Les fòbies de CiU han convertit l'article sobre el procés de la mort en una barreja estranya entre dolor, cures i mort. Em sembla que no em trobo massa bé...

Article 21.2.
Les mares i pares tenen garantit el dret que els assisteix per tal que els seus fills i filles rebin la formació religiosa i moral que vagi d'acord amb llurs conviccions a les escoles de titularitat pública, en les quals l'ensenyament és laic.

És a dir. A les escoles, l'ensenyament és laic però les mares i els pares poden demanar que no ho sigui. Llavors... ho és o no ho és de laic?. Una altra aportació de CiU. Per cert, algun de vostès utilitza la paraula "llur"?.

Article 41.1.
Els poders públics han de garantir la transversalitat en la incorporació de la perspectiva de gènere i de les dones en totes les polítiques públiques.

Transversalitat en la incorporació de la perspectiva?. Això no m'ho diuen en el carrer

Article 67.7
El president o presidenta de la Generalitat cessa [...] per defunció, [...]

Feliç aportació. S'imaginen un president com la mare de Norman Bates?

Article 155.2.b
Correspon a la Generalitat de Catalunya la competència executiva en la defensa jurídica i processal dels topònims de Catalunya aplicats al sector de la indústria.

O sigui que ja es poden preparar Guns and Roses (Alt Empordà), Das Audio (Cerdanya), Produccions Malla (Osona), les sabates Pira (Conca de Barberà), el llibre Sin noticias de Gurb de l'Eduardo Mendoza (Osona), totes les empreses de Cava (Alt Urgell) o el quadre de Velázquez La rendición de Breda (La Selva), entre d'altres.

Comentaris

Pedro ha dit…
Com bé diu en Saül Gordillo som molts els que no hem decidit el vot. Mira-ho pel costat positiu, ara Òmnium us dóna la raó.
Eu ha dit…
Tens tota la raó: la perspectiva d'un President de la Generalitat a l'estil de Los Otros no em complau gaire...

A veure quan tornes a fer un bolo pel Maresme i et puc venir a veure! Que sàpigues que entre els joves socialistes bloggers del Maresme hi havia expectació per veure't en directe!
Anònim ha dit…
Tranquil sobre el resultat del referendum home, guanyarà el sí de llarg, i sobre si concentres tots els anti-Estatut doncs t'ho tens ben guanyat per fer la teva feina. Si et dediquessis a dormir als escons, a no aparèixer a les sessions del Parlament, a simplement figurar en una llista electoral, a desaprèixer de les comissions, a limitar-te a ser un simple premedor de botons no et faríem ni cas. Almenys generes debat i fas reflexionar la gent. Tot i que espero i desitjo que no convencis gaires votants, no em sap gens de greu pagar-te el sou.
Anònim ha dit…
Oiga. Le posteo, para lo de la estadística, mayormente.

Es que no capta la modernidad del texto. No lo capta. Lo digo por lo de la crionización, ya sabe. Congelamos al molt honorable y a esperar.

Lo del artículo 9 no lo tenga tan claro. Y no lo digo por su espíritu imperial, inconsciente, que le delata, no, no. Lo que pasa es que creo que la M-70 que va a construir Espe pasa cerca de Vic...

En fin. Falta el derecho a un orgasmo garantizado, aunque sea transversal. Y no me diga que no que me cabreo...

Bona nit.
Euphorbia ha dit…
Ostres, el 41.1 ni tan sols l'entenc...
Sobre els altres, s'ha tenir en compte que la incongruència i el perogrullo també formen part del nostre "fet diferencial" i l'estatut l'havia de reflexar.

(jo votaré sí, si et serveix per millorar les estadístiques...)
pelblocgros ha dit…
Encara no sé què votaré, però sobre tot vull acabar d'entendre el tema del finançament, i perdona que hi torni.

La part de drets i deures em sembla poc clara i poc útil. Els articles aquests de "l'oli serà d'oliva, sempre i quan no sigui de gira-sol" fan pena. Però sobre tot, sóc una mica escèptic. També tenim drets reconeguts a la constitució (un treball, un habitatge digne) que s'apliquen d'aquella manera...

Però torno a dir-ho, aquesta no crec que sigui la part important, sinó el finançament, i malgrat el teu esforç segueixo sense veure-hi clar... En ZP va dir al Bassas que els números de "l'ordenació
de rendes per càpita entre les comunitats autònomes" que tu has publicat són equivocats, oi? Va dir que el principi d'ordinalitat sempre s'ha complert...
Donaire ha dit…
Pedro

L'ideal és que la decisió de vot sigui el més elaborada possible. És un bon símptoma democràtic que hi hagi un percentatge alt de persones que coneguin el sentit del seu vot. L'important no és només la participació, sinó una qüestió més important i que no es pot mesurar: el grau d'informació del votant. No m'agraden gens els vots captius: voto això perquè és el que diuen "els meus".

Crec que l'Òmnium reflecteix la posició plural dels sobiranistes: (a) persones que opinen que l'Estatut està prou bé [sí]; (b) persones que opinen que no és millorable, però que està prou bé [sí]; (c) persones que creuen que es pot millorar després d'un no [no]; (d) aquells qui creuen que l'autonomia que ens cal és la de Portugal.
Donaire ha dit…
Eu

Avui estava pensant que si la menció a la defunció només és en el títol sobre el President, hem de deduir que la resta de càrrecs electes es mantenen en formol durant la resta de la legislatura?. Aquest punt gore no estaria malament.
I això de Los otros dóna molt de sí.

En la meva llista de bolos no tinc de moment res del Maresme. Però per fer una kedada no cal cap excusa.
Donaire ha dit…
La rosa

Jo soc molt patidor de mena. I no tinc tan clar que el sí obtingui un percentatge tan alt. Hi ha un vot ocult i indecís que ens pot fer molt de mal. T'agraeixo molt les teves paraules, però he de fer una confessió: això de dormir-me a l'escó, ejem... he de dir que en algunes ocasions he caigut com un liró.
Donaire ha dit…
Don Ha.los.Hu

¿Posteado?. Tenga cuidado. Como se entere según quién igual se enfada. Piense que yo soy de los peores: de esos que nacieron en Salamanca y se han pasado a la otra línea, en plan Darth Vader.

Con esto de la crionización, a mi personalmente me parece antológico lo de aquella pareja crionazada en el garaje en Montana. Y un día hay un corte de luz y se descogelan como un Magnum en la playa. Ya lo sé. Humor negtro, pero es que tiene su punto la cosa.

Lo de los límites no es nada imperalista. Dice Cataluña es Cataluña. Es como decir: art. 56 El río que atraviesa las ciudades de Camprodon, Girona i Torroella es el Ter.

Lo del orgasmo nos lo votaron en contra la gente de Unió y Iniciativa. Los primeros por motivos éticos. Los segundos, por su proclama: "el orgasmo para el que se lo trabaja".

Por cierto, echo de menos algún comentario sobre el Debate de la Nación. La Española me refiero.
Donaire ha dit…
Gemma

Estem intentant canviar la llei electoral a veure si els vots de les gemmes té un factor de ponderació. Tens raó: L'article 41.1 és ininteligible.

Jo no crec que un Estatut hagi de estar escrit amb la qualitat sintàtica i semàntica dels discursos d'en Ferran Adrià, però se'ls hi ha anat la mà. És com aquells textos fabrians: llurs, àdhuc, tanmateix, nogensmenys.. però qui parla així?.
Donaire ha dit…
Pelblocgros

No, no. L'objecte d'aquesta pàgina és precisament aquest.

Hi ha dos elements nous, que són l'increment de la cistella d'impostos i el criteri d'inversió equivalent al PIB (excepte FCI). Tots dos elements són un increment sensible.

A més, per primera vegada es marquen unes regles del joc que són les que delimiten la solidaritat. N'hi ha diversos elements, però els més importants són (a) ordinalitat i (b) serveis equivalents amb la mateixa pressió fiscal.

És cert. En ZP fa unes declaracions (que a mi em deixen bocabadat) en els que diu que no s'altera l'ordinalitat. Entenc que això inquieti. La sort és que els principis que es plantegen són tècnics i no hi ha marge d'interpretació. La GdC ha publicat una proposta que es basa en la perversió de l'ordinalitat. L'estudi compara el PIB brut i la RFBD. Són dades objectives.
Jaume P ha dit…
Dius al Pelblocgros: És cert. En ZP fa unes declaracions (que a mi em deixen bocabadat). Bien! Pero ep que ell te els calès tho recordo. "La solidaridad la fija el Estado" o no l'entens aquest?
Seria interessant veure els seus numeros no els teus, els tens els seus? Quan es publicarán?
Per que no posses aixó amb les coses que no t'agraden? No t'agradaria un pel de biteralitat?
Anònim ha dit…
Debat sobre l'estat de la Nació (espanyola): jo em faig creus de cóm està el pati. Es molt greu que el president es breni al líder de l'oposició sense dir gairebé res. No és que em faci llàstima el pobre Rajoy, que no sap on és ni el que vol, i ja no diguem el seu partit, peró s'ha de dir que estan perdudets i més que ho estaran quan pasin les tempestes que ells volien inflar artificialment.

Per altra banda, m'agrada donar canya a en Zapatero, que des del meu punt de vista s'ho mereix (como tothom, cert) peró, com es va veure a l'entrevista que li va fer la Mònica Terribas ahir a la tarda, l'home no crispa, no t'insulta i manté uns mínims de respecte pels altres, tot i que:

- És fàcil donar una imatge de respecte i moderació pels altres (certa magnanimitat) quan ets adalt de tot (encara que si mirem a l'anterior inquilí de la Moncloa, potser no és tan fàcil).

- Potser creient-se o duent a terme una mena d'esperit d'estadista, no es mulla en quasi res (tampoc la Mònica li va posar en dificultats ahir, per no dir res del perdudíssim Rajoy abans d'ahir).

De la resta del debat poca cosa, tot i que sembla, segons m'han dit perquè no el vaig veure, que en Puigcercós va dir-li algunes coses amb les que combrego (segurament per la cojuntura del moment).

En resum: jo diria que debat descafeinat. Lès meves càrregues crítiques de profunditat les tinc dirigides cap als partits catalans. Per a tots. PEr a ZP només tinc un "no va malament, pero giri més a l'esquerra", como li va dir en Llamazares.

Senyor Donaire, vull replicar-li respecte al tema del finançament, que l'altre dia em va deixar amb ganes de fer-ho (em va saber greu alló de la frustració que va mencionar). Quan publiqui el post que està preparant per acabar amb l'assumpte, li escriure "largo y tendido", que hi ha moltes coses a dir.

Salutacions.
Donaire ha dit…
Eu

Per cert. Al final demà aniré a Pineda. Ho dic per si algú corre per allà a prop. Podem fer alguna performance
Donaire ha dit…
Gràcies Lucien. Espero els teus comentaris. Tinc molta feina i em costa trobar el forat per acabar el post final del finançament.
Pedro ha dit…
Jo sóc del b i del d alhora José.
Donaire ha dit…
El cert és que es poden donar moltes combinacions. La teva, però, no deu ser de les més freqüents.
ZAGASO ha dit…
Molt bo el 67.7 ...

Em pregunto de què tractarà el 69???

Sí?????????

Salut i cuida't. No treballis tant.

Jo crec que us heu equivocat amb l'eslògan. El millor seria: si votes NO, l'endemà comencem un de nou!!!!

100% assegurat!!!
Jaume P ha dit…
Ignasi: i si votes "si" ja creus que s'acaba tot el problema oi?
O fas cas en Pujol que diu que aixó no soluciona els problemes com el del 30 de setembre?
Aqui teniu la gran "Agencia tributaria catalana":
http://www.elpais.es/articulo/espana/Hacienda/plantea/consorcio/Cataluna/apenas/contenido/elpporesp/20060602elpepinac_21/Tes/
Titular d'el Pais:"Hacienda plantea un consorcio con Cataluña sin apenas contenido"
Ells ho saben Ignasi. No tenen CAP poder per negociar a l'alça.
Demano al don-aire que em digui quin article de la proposta d'Estatut fara que hi hagi un dèficit fiscal a Catalunya que ens permeti creixer.
El 1203.2 paragraf 3? pos vale, ara si goberna el PP amb majoria absoluta a Madrid aquest 1203.2 paragraf 3 també l'obliga?
Ep! es molt dificil de calcular, amb bona voluntat potser, publicarem les balances d'aqui a poc, total: no sabe no contesta...
ZAGASO ha dit…
Jo crec que Zapatero és un encantador de serps. Crec que ens han venut una moto de 1000cc però en realitat és un ciclomotor. Com veníem d'un tricicle i del Sr Aznar, la perspectiva de canvi ha estat evident. Però tot plegat, inclòs el paperet d'ERC i de CiU, em sembla lamentable.

Sóc un simple mestre. Faig el que puc i treballo com un negre (perdó Etoo)en allò que m'agrada. Moltes coses (la majoria) no les entenc, per falta de capacitació i de ganes d'entendre-les. Em guio per l'olor i crec que no em fa gaire bona flaire.

Salut, amic.Seguiré llegint amb atenció.

Entrades populars