Mentides

Em permetran que adapti un clàssic: "Hi ha veritats, mitges veritats, mentides i sentències polítiques". El principal problema del DVD de CiU ConfidencialCat no és el to. Tampoc les crítiques, que són legítimes en un àmbit democràtic. El principal problema és que menteix. I no és bo que importem la mentida com a pràctica política. Altres partits de l'estat han fet de la mentida el seu codi de circul·lació. Però aquí, no. Millor que no. Aquests són alguns dels errors, oblits o incorreccions del famós film.

Tancament d’empreses
Tot el contrari. A Catalunya s’han creat moltes més empreses de les que s’han tancat. Per exemple, el primer semestre de 2006 la creació de societats mercantils es va incrementar en un 16,3%. mentre que la dissolució de societats va créixer un 1,8%. [Font Indicador de Conjuntura Econòmica]

El 55% del tancament d’empreses espanyoles es produeix a Catalunya
No diu en quin període, però tant se val. La dada és falsa. Per exemple, el gener de 2006 a Catalunya es van crear 2.613 noves societats (el 19,2% de tot l’Estat) i van cessar l’activitat 208 (un 13,4%). Afirmar que la meitat del tancament d’empreses de l’Estat són empreses catalanes és absolutament ridícul. [Font: INE]

3.500 treballadors al carrer
Naturalment, és trist que una persona perdi el lloc de treball. Però no són 3.500 treballadors. El que hem d’estudiar és si es creen més llocs de treball dels que es destrueixen. La darrera taxa d’atur (6,5%) és la més baixa de la dècada, notablement inferior a l’atur de la zona euro. El 2003 la taxa d’atur era del 10,1%. A més, el percentatge d’ocupats ha assolit la xifra de 71,5% la més alta de la història democràtica.

Menys seguretat
El 73% de la població considera que la seguretat es manté o ha millorat. La victimització (el percentatge de persones víctimes sobre el total) ha passat del 10,85 al 10,52 en tres anys en les zones amb desplegament. Per contra, en les zones sense desplegament ha crescut del 16,6 al 18,2%. El pressupost del Departament ha crescut un 87,2% entre 2003 i 2006. [Font: GdC i ESPC]

Barracons escolars. Arribaran a 667 a finals de 2006
Són molts menys. D'on han tret aquesta dada?. La inversió en construccions escolars ha passat de 185 milions d’euros el 2003 a 377 milions el 2005. És a dir, el doble. Només el 2006 s’han iniciat 88 noves construccions i 82 ampliacions o obres, que representen 30.000 places de nova construcció.

S’apuja la benzina. 16% del 2005 al 2006
En primer lloc, la dada és incorrecta. En segon lloc, no hi ha diferencial entre l’increment de preu a Catalunya i a la resta de l’Estat. En tercer lloc, l’increment és molt inferior al creixement del preu del barril de petroli Brent, la qual cosa és una bona notícia. I, finalment, .quina és la relació causa – efecte entre el Govern de la Generalitat i l’increment del preu de la benzina?.

Tura califica el turisme de la Costa Brava de “turisme de borratxera”
Comencem per la falta d’ortografia: Tura qualifica i no califica. En segon lloc, la Consellera no va esmentar la Costa Brava, sinó Lloret. Però anem al contingut: La Consellera va fer referència a la necessitat d’erradicar el turisme de borratxera de Lloret. Que no és el mateix que afirmar que el turisme de Lloret és un turisme de borratxera. Les declaracions són realitzades en el moment en què una batalla urbana produïda pels excessos etílics va precipitar una reunió d’urgència de l’alcalde de Lloret i la Consellera d’Interior.
És cert que hi ha webs que presenten Lloret com un paradís de l’alcohol. És cert que aquesta minoria danya la imatge de la ciutat. És cert que la majoria dels habitants desitgen accions contra aquest tipus de turisme. És cert que l’Ajuntament ha tancat diversos establiments. I és cert que la deformació de les declaracions i la seva contínua al·lusió per part de CiU no han ajudat gens a la imatge de la ciutat.

Baixa la renda per càpita
És exactament el contrari. El PIB per càpita s’ha incrementat durant aquesta legislatura, per la simple raó que el creixement del PIB (per sobre del 3% anual) és superior al creixement de la població. Catalunya ha recuperat el diferencial negatiu amb Espanya que arrossegàvem des de l’any 2000. El 2006, el creixement del PIB ha estat del 3,6%, el mateix que en el conjunt d’Espanya, el més alt des de l’any 2000.
El PIB per habitant de Catalunya és nou punts superior a la mitjana dels quinze de la Unió Europea i superior al d’Alemanya, Suècia, Holanda o Regne Unit. [Font: INE i Eurostat]

Davallada de la inversió de l’estat
No és necessari argumentar aquesta dada. És inqüestionable que la inversió de l’estat no ha davallat. No importa quin sigui el model de càlcul: inversió efectiva, inversió pressupostada, inversió per càpita, inversió per PIB... S’ha incrementat la despesa de l’estat a Catalunya.
El darrer capítol és el pressupost 2007 en el que l’estat invertirà en infraestructures a Catalunya en un any més que la inversió del PP en els quatre anys del Pacte del Majestic. Potser per això el grup de CiU no ha votat en contra dels mateixos.

“El fruit de la seva conspiració pel poder” (veu en off)
Una conspiració és la creació d’una lliga amb jurament comú, per capgirar l’ordre polític legítim. Conspiren els colpistes. En un sistema de representació parlamentària, un Govern es forma legítimament amb el major número de vots dels diputats electes. Afirmar que la presidència de Pasqual Maragall és el resultat d’una conspiració és senzillament una ofensa al sistema democràtic.

“En contra dels propis electors, que esperaven un pacte nacionalista” (veu en off)
En un sistema democràtic, els electors escullen uns diputats que després formen un govern. Afirmar que el govern es va crear “en contra dels propis electors” és simplement una fal·làcia. En tot cas, caldria explicar perquè el 1999 CiU va optar per una coalició amb el PP i no amb ERC. Llavors no actuava en contra els desitjos dels propis electors?.

“Ens vam posar d’acord en tot” (Josep Antoni Duran i Lleida)
Duran i Lleida afirma que en el moment de la negociació, ERC i CIU van arribar a un acord absolut en tots els punts. Immediatament després, Pere Macias manifesta el seu disgust perquè ERC “volia crear una Generalitat a part”. En què quedem?. Hi havia un acord o no hi havia un acord?.

“La suspensión de su campanya de acciones armadas en Catalunya” (ETA)
Un dels moments més tristos del DVD. El capítol de Perpinyà s’inicia amb la declaració d’ETA, de manera que CiU accepta de facto la versió d’Acebes: hi ha una relació causa efecte entre la treva a Catalunya i l’entrevista de Carod.

“És el govern català que ha estat més supeditat que mai a la política espanyola” (Josep Antoni Duran i Lleida)
Duran i Lleida forma part d’una coalició que va signar el Pacte del Majestic. El darrer govern de CiU va ser presoner del xantatge del PP durant quatre anys: votació d’Aznar en el debat d’investidura, recolzament del Pla Hidrològic Nacional, renúncia a la reforma de l’Estatut, indiferència davant l’enviament de tropes a Iraq... El darrer govern de Jordi Pujol va ser el resultat d’una cessió escandalosa del Govern català, en mans del partit d’Acebes i de Zaplana.

“Un esperit sectari com mai s’ha vist en aquest país” (David Madí)
Madí qualifica el govern de sectari per la dimissió de Sellarès. Sense cap mena de sentit del ridícul, qui fa aquesta afirmació és una persona que va haver de dimitir per la manipulació de les enquestes públiques, en les que es maquillaven els resultats reals. El govern de Jordi Pujol va pagar amb diners públics un centenar d’enquestes d’ús partidista.

“A mitja legislatura el Govern no és capaç de resoldre el Pla Energètic” (veu en off)
El Govern de la Generalitat de Catalunya va decidir el dia 24 de maig de 2005 considerar el document del Pla de l'energia 2006-2015 i sotmetre'l a debat públic per les diferents instàncies empresarials, socials i institucionals. El període per formular suggeriments i alternatives va finalitzar el dia 31 de juliol de 2005. El Pla ha estat aprovat pel Govern de la Generalitat el dia 11 d'octubre de 2005
És la primera vegada que el Govern de la Generalitat aprova un Pla de l’energia. És la primera vegada que un document d’aquestes característiques és avaluat pels sectors implicats i pels ciutadans.

“Qui decideix el traçat de la línia de MAT entre Catalunya i França és el Ministerio, al marge del que pensi la Generalitat” (veu en off)
El traçat de la línia d’alta tensió (no existeix la molt alta tensió) de 300.000 ha estat proposat pel Govern de la Generalitat de Catalunya en els seus trams Sentmenat - Bescanó i Bescanó - Santa Llogaia d’Àlguema. La interconnexió (que no és el mateix que la línia de 300.000) no està encara aprovada, entre altres motius perquè no hi ha cap acord amb el govern francès. Per tant, l’afirmació és falsa.

“El tripartit incrementa els pendents [del Túnel de Bracons] i per tant ... serà un túnel més insegur” (Felip Puig)
La modificació del projecte del Túnel de Bracons en el seu tram entre la Garrotxa i el túnel va permetre la reducció de l’impacte ambiental, l’increment de la longitud del viaducte i la reducció dels pendents. Tècnicament, el nou traçat redueix sensiblement els pendents i no els incrementa. És una afirmació que no té cap sentit.

“En mig territori la pobre gent de pagès no pot tocar ni un pam de la seva terra” (Josep Antoni Duran i Lleida)
Com s’ha argumentat en diverses ocasions, cap hectàrea de sòl agrari inclosa en les zones d’especial protecció per les aus (ZEPA) ha deixat de ser útil. Les ZEPA són el resultat d’una Directiva europea (79/409/CEE i modificacions posteriors) d’obligat compliment.

Comentaris

Anònim ha dit…
El principal problema de ciu és que considera que el sistema natural de les coses és que ells governin. Una mena d'ordre natural.
Aquesta necessitat la trobem a totes les dretes.
Per ells, un govern d'esquerres és un accident. Encara recordo la ferrusola dient allò de què la investidura d'en Maragall era com si li haguessin entrat a casa a robar.
Quina tropa.
ZAGASO ha dit…
Madí és un impresentable ... i mira que a la fauna política n'hi ha un munt ... eh!!!

Si alguna vegada he pensat votar CiU (encara bec de tant en tant...) només pensar en el Madí m'ho fa reburjar de totes totes.

NO puc amb el Mas; no puc amb el Felip però em repugna en Madí...

Tampoc puc amb el Montilla!!!
Jaume P ha dit…
Estic casi d'acord amb tot...
casi?
Mira:
Real growth rate of regional GDP at market prices at NUTS level 2 - percentage change on previous year
Last update: Fri Jun 16 06:28:48 MEST 2006
es51 Cataluña 2002=2.3 2003=2.8
(Font Data navigation tree a Eurostat)

He llegit a E-Noticies i comentat al meu blog que per obtindre aquesta bona dada (millor GDP del 2002 al 2003) el nostre govern amic den ZP va donar un sol index de IPC estatal en lloc de per autonomies, es cert? (el PIB per comparar s'ha d'ajustar amb el IPC o amb la capacitat de compra, no?)
Una petició que et pot fer perdre temps, pero dona molta tranquilitat al lector xafarder com jo, podries, al posar les fonts, posar-les en forma de link per comprobar les dades?
Tambè m'agradaria tenir una critica constructiva de un exemple que poso sobre les inversions en infraestructures...
Ja veus 90% dacord amb tu, qui ho anava a dir...
Anònim ha dit…
La tienda en Casa os ofereix:

El ProMASometre!!!!

S'ha acabat el fer política convencial, arriba el nou ProMASometre amb el qual podràs fer promeses electoralistes, sense cap ni peus, estimant Catalunya però deixant-la sense un duro.

Que algú engega una acció al voltant de la vivenda social... ProMASometre t'en ofereix una vivenda per a tú si tens quatre fills i la segona residència a Platja d'Aro si arribes a vuit fills.

Que algú et diu que pactaràs amb el PP.... ProMASometre t'ofereix la possibilitat de serveis notarials per a verificar la validesa de les teves promeses electorals.

Que Catalunya s'omple de inmigrants..... tranquils, ProMASometre ofereix diners per a mantindre'ls a tots, previ pagament d'un mòdic preu en forma d'explotació laboral a alguna de les empreses del Grup Godò.

Que ens quedem sense un duro...... ProMASomtre també paga hipoteques a tots aquells que més la necessiten.... per exemple, el fill d'en Pujol.

Arriba una nova forma de fer promeses electorals, una nova forma de fer política. Expoliar Catalunya, Manegar Bé... Vota ProMASometre!!
Anònim ha dit…
Així m'agrada!
Un no s'ha de limitar a dir o deixar de dir que CIU diu mentides, ha de poder argumentar-les. Poca gent del PSC veig que les argumenti.

Afegiria a més a més la falacia del contracte amb els catalans de l'Artur, especialment quan diu públicament "No pactarem amb el PP per fer govern".
Si llegiu bé, jo sempre ho faig, diu quelcom com que es compromet a no fer pactes permanents o estables amb el PP per gobernar a Catalunya.
Si pacta llei per llei amb el PP, CIU haurà complert la seva promesa: no haurà fet pas cap pacte permanent, sinó que haurà fet pactes ocasionals i/o puntuals.

El nostre notari, seran les urnes, i sense cap mena de dubte, guanyarem.

STOP DRETA
Cap pas enrera.
Pedro ha dit…
En Tremosa parlava de tu dijous, em va fer gràcia veure el teu nom.
Pedro ha dit…
per cert suposo que es refereixen a això del preu del petroli per allò del cèntim sanitari aplicat al preu de la benzina.
Donaire ha dit…
Anònim

Una mica sí. Crec que tant el PP com CiU consideren que un govern d'esquerres és un accident. Tant les paraules de l'Acebes com el DVD coincideixen en aquest sentit: el govern d'esquerres és un govern il·legítim.
I jo crec que el bigotis d'en Carod Rovira és molt diferent del bigotis d'en Tejero.

Ignasi

Estic segur que faràs un vot conscient, documentat i raonat. Fora bo que fos també un vot il·lusionant. Malgrat tot, l'acte de votar és una gran festa. Una oportunitat per recolzar els uns i donar una sonora clatellada els altres.

Jaume

Tens raó. Hauria de linkar les dades. Però no tinc temps. Amb prou feines puc actualitzar el blog. M'hi comprometo, però, a fer-ho el novembre. (Hi ha tantes coses que deixo per novembre que ja estic estressat).

Anónim 2

Pues eso.

Carles

C'est ça

Pedro

Doncs sí. En Tremosa i jo vam coincidir en un debat interessant sobre turisme. Com sempre, va fer intervencions precises i documentades. Una aportació de nivell.

Pedro

El cèntim sanitari representa un 1% del preu de la benzina. I es parla d'un increment anual del 16%. El cèntim no és el problema.

Entrades populars