Dos milions i mig?

Hi havia molta gent a la manifestació de Madrid. És cert. Però no hi havia dos milions i mig. Ja ho poden dir el PP, el Govern de la Comunitat de Madrid, la COPE, El Mundo (que, per cert, esborra de la seva versió digital una primera estimació molt més modesta) i l'Oracle de Delfos. I el que no pot ser, no pot ser i a més és impossible. Una primera dada. El dia que l'Spencer Tunick va omplir l'Avinguda Maria Cristina de Barcelona d'strippers eren uns 7.000.

Càlcul estimatiu

Per determinar el número de persones d'una concentració, hem de multiplicar la superfície ocupada per la densitat. En l'excel·lent blog Manifestómetro han estimat que la superfície ocupada pels manifestants era de 80.000 metres quadrats. Com podeu veure en la imatge adjunta, jo he fet uns càlculs amb l'ajut de Google Earth i crec que la "superfície útil" és lleugerament inferior. Hem de tenir present que la distància màxima de la Plaza de Colón és de poc més de 300 metres.

La segona dada és la densitat. Cada metre quadrat pot estar ocupat per un número variable de persones. D'entrada, facin un exercici. Dibuixin una quadrícula d'un metre per un metre i intentin imaginar-se quantes persones hi caben. Sembla difícil pensar que hi puguin situar més de quatre persones. Poden consultar un càlcul força precís, realitzat per Àlex: Si el Camp Nou s'omple de gom a gom, la densitat ocupada és exactament de 2,6. Hem de ser conscients, per tant, que 3 o 4 persones per metre quadrat és una densitat elevadíssima.

I ara ja podem fer els càlculs. El número de manifestants oscil·laria entre 240.000 (80.000 metres quadrats per tres persones per metre quadrat) i 320.000 (80.000 per quatre), en la més optimista de les hipòtesis.

Com podem arribar a 2,5 milions?. La primera opció és incrementar la densitat. Si admetem la superfície de 80.000 metres quadrats (que consti que és molt), necessitaríem ubicar 40 persones per cada metre quadrat. Això és un nou rècord mundial que supera fins i tot aquest. La segona opció és que ampliem la superfície ocupada. Si prenem 3 persones per metre quadrat (l'estàndard de la policia nord-americana), necessitaríem 800.000 metres quadrats. He calculat amb el Google Earth i la cua arribaria fins a l'M-30: de la Puerta de Alcalá a l'M-30.

D'on surten?

Dos milions i mig de persones són moltes. Per exemple, el PP ens proporciona una dada que consideren espectacular: Han estat capaços de portar uns 1.000 autobusos. Imaginem que és cert. Imaginem també que estan tots plens. Imaginem que són autobusos de 80 places. La suma de tots els desplaçats seria de 80.000, un 3% dels 2,5 milions. I l'altre 97%?.

Quants d'aquests manifestants són de la ciutat de Madrid?. Si considerem que els votants al PP són uns 800.000, seria un èxit sense precedents mobilitzar un 50% dels votants efectius (400.000) més els votants d'altres partits (100.000). En aquesta hipòtesi inversemblant, tindríem mig milió de madrilenys. Els altres dos milions s'haurien de desplaçar des de fora de Madrid. Es calcula que Madrid té uns 2,5 llocs de treball, dels quals una mica més de la meitat són ocupats per persones que viuen fora del municipi. Això vol dir, aproxidament, un milió i mig de commutings per dia. La manifestació suposaria uns dos milions de commutings, que van a la mateixa hora al mateix lloc. Com seria possible això?.

Hi ha una darrera dada que mereix un apunt. En un dia laborable, els desplaçaments amb el metro de Madrid són d'uns dos milions, xifra que es redueix sensiblement el dissabte. Si considerem que un 50% dels manifestants utilitzen el metro i que realitzen una mitjana de dos desplaçaments, això vol dir que aquest dissabte el número d'usuaris de metro s'hauria d'incrementar en uns 2,5 milions com a mínim. Atès que les estadístiques d'usuaris del metro són públiques, esperarem el mes proper per tal de contrastar el número efectiu d'usuaris el dia 10 de març. A veure si trobem una punta de més de 3 milions d'usuaris. Estic impacient.

Comentaris

Anònim ha dit…
Aunque yo, como otros muchos, no estuve, pues tenía un maravilloso viaje previsto a la deep-Spain (ésta parte, sin déficit fiscal), sí estuve de espíritu. Y lo debería contabilizar hombre que es Ud algo más listo que la media, tal cual hace la "inteligenzia" de su partido, pues una cosa es la gente que fue y otra, el significado, la estética y las causas en comparación a otras manifestaciones.

Eso es lo que más les preocupa, por lo que se entreleé en sus media. Parece que no han podido encontrar nada de nada para meter el dedo en el ojo. Ni aguiluchos, ni gamadas, ni tíos con bigotillo maximiliano, ni gritos, ni nada de nada. Solo tías buenas, que eso siempre les jode.

Como sabe, lo de las manifestaciones es como un iceberg. Una cosa es la puntita, otra, lo que hay debajo. Pues ésto igual.

Monten algo Uds. No sé, quizá, se me ocurre, una manifa contra la boda de la hija de Aznar o así...

PD: Que no le dije. La política antiterrorista debe ser objeto de controversia cuando no se coincide en el origen del problema. Con FG y con Aznar, se coincidía (aunque con el primero se mataba y robaba, que es otra cosa). Había unidad y eficacia. Es decir, al final quedaron cuasi derrotados (ETA dixit). Ahora, tenemos un nuevo Adán que va a descubrir América...
Pedro ha dit…
Ni contrastant ens queda, ara que ha tancat.
Jaume P ha dit…
El col·lectiu contrastant a l'hora de comptar densitat de manis, diferencia entre estàtiques i dinàmiques, les estàtiques (concentracions) poden tindre densitats de màxim 2, en canvi les dinàmiques i grans posen 1, reprodueixo del seu web el que posen sobre densitat, es molt interessant de llegir-los si t'interessa contar els assistents bé:
Després de consultar l’escassa bibliografia que hem sabut trobar sobre aquest tema,[5] hem decidit adoptar una solució eclèctica. Així, si una manifestació és dinàmica, li apliquem una densitat màxima de dues persones per metre quadrat; en canvi, si es tracta d’una manifestació estàtica o d’una concentració apliquem una densitat màxima de 3 per metre quadrat. Tot i això, ens agradaria fer-hi tres aclariments. En primer lloc, aquestes xifres són indicatives i les adaptem a l’alça o a la baixa segons cada manifestació. En segon lloc, després de tres anys d’experiència, cada vegada tenim més clar que, en general, la densitat en una manifestació dinàmica s’acosta més a 1 persona per metre quadrat que no pas a 1’5.[6] I, per acabar, cal tenir en compte que és més fàcil que la densitat sigui més alta en una manifestació petita que no pas en una de gran.
Per tant en el cas de Madrid més exacte multiplicar per 1.
Javi ha dit…
Resulta molt interessant aturar-se a mirar les coses amb una mica de criteri i amb dades objectives a la mà.

Felicitats pel post, desmunta unes quantes afirmacions que es pronuncien amb massa rotunditat(2,5 milions?).
Anònim ha dit…
Esto es simplemente ridículo porque yo he medido la superficie de la "mancha" de la manifestación y supera los 200.000 metros cuadrados. Además tiene que tener en cuenta que las personas no están quietas, sino que se mueven. Da vergüenza ver sus formas de manipulación. ¿Cómo que la mtad de los manifestantes fueron en metro?. Yo aparqué mi coche en el parquing del hotel cerca de la Plaza Mayor y me fui andando.
Carlos ha dit…
Esta vez te equicocas porque no has tenido este dato...

http://math.arizona.edu/~civil/castellers.gif

Sí que es posible!!!
Anònim ha dit…
Aquesta forma d'espanyolitzar el debat, amb un president de la Generalitat que parla del PP de Madrid, del PSOE, de ETA, de Navarra, de tot menys de Catalunya és el pa de cada dia d'aquest govern trist i absent.

Entrades populars