Racisme

Potser ha arribat el moment de dir Prou!. No emprenyis el meu amic

Suissa. La Unió Democràtica de Centre guanya les eleccions. Un tal Blocher, un milionari amb cara de carnisser d'Auswitz, ha guanyat en el país dels cucuts i els comptes secrets amb un discurs xenòfob. Blocher identificava els immigrants amb la delinqüència.

Santa Coloma de Cervelló. Un cretí amb el coeficient intel·lectual d'un lèmur en estat vegetatiu està parlant pel mòbil en un tren. De sobte, s'aixeca i sense cap motiu comença a agredir a una pobre noia equatoriana que anava en el ferrocarril. El seu delicte?. Les seves faccions sud-americanes.

Londres. El Premi Nobel James Watson va explicant a tothom que se li posa per davant que els negres tenen una intel·ligència inferior als blancs i que, per aquest motiu, qualsevol ajut a Àfrica està condemnat al fracàs. Per cert, fa uns dies l'economista i expert en tot el Dr. Xavier Sala-i-Martín va criticar el Nobel d'Al Gore i de Rigoberta Menchú. Suposo que inclourà en breu el doctor Watson, oi?.

Ponte Caldelas. Una família gallega fixa un contracte de compra - venda i realitza un primer pagament. Poc després, els habitants del poble decideixen comprar l'habitatge per suscripció popular i impedir l'establiment de la família. Quin problema tenia?. Són gitanos.

Madrid. "En 31 de les 101 desfilades llistades a style.com, el més rellevants, no hi havia ni una sola dona negra. Marques com Balenciaga, Prada, Chloé o Jil Sander, que aspiren a vendes mundials, però que semblen ignorar que les dones de color gasten més de 20.000 milions de dòlars en roba" (El País)

Comentaris

Anònim ha dit…
Cal posar tota la carn a la graella en aquest assumpte, Donaire. El problema és gros i els fonaments sobre els que estem edificant no semblen gaire segurs.

Avui parlava per teléfon amb una bona amiga. És professora a una escola concertada de l'àmbit metropolità de Barcelona. Ha passat dos anys treballant de mestre de castellà a un col·legi privat a Anglaterra ple de nens de famílies amb bons recursos. El cas és que al tornar s'ha trobat amb una realitat massa crua: insults, menyspreu, mala educació, descontrol. Només m'ho crec perquè m'ho explica.

Un parell d'exemples per situar-nos: "on tens els deures" preguntava a un xicot de 12 anys. "Al cul" li responia amb menyspreu. Un altra noia preadolescent parlant a classe dient "yo chupo pollas de puta madre". I un llarg etcètera de condicions ptimes per a la desmotivació i la frustació, vàries visites a la psicòloga del centre. Parlem de jovent amb famílies desestructurades (no tots), amb greus problemes, sense referents, sense educació.

¿Quins referents té el jove que apallissava a una noia equatoriana al tren? ¿Què ha passat a Suissa? ¿Té alguna relació el missatge d'alguns personatges públics i el pensament públic? ¿Hi ha un pensament públic?

El racisme és a tocar la porta i puc dir (perquè ho sé) que no ens adonem prou, perque només cal coneixer determinats ciutadans d'altres étnies u origens i ells saben el que és el racisme quasi constant, el menyspreu, la falta de miraments. Molts joves creixen sense referents ni educació. Aquí jau l'arrel del problema. EDUCACIÓ. EDUCACIÓ. Ells són els futurs argessors de noies llatinoamericanes als trens, són els futurs maltractadors, els futurs votants de partis d'extrema dreta...

I si són de "bona família" són els futurs polítics que un dia aniran a un plató de televisió a dir que la seva cultura és superior.
Pedro ha dit…
Suposo que en breu tu criticaràs els Nobel Menchú i Gore per tal de predicar amb l'exemple no?
Donaire ha dit…
Lucien

Estic d'acord amb la teva anàlisi. Maragall va dir que la immigració es resolia a les escoles i a les escales, és a dir, en els centres educatius i en els barris. El Pla de Barris és, i no som prou conscients, un excel·lent instrument de cohesió social. Però les escoles necessiten més ajudes. Sobretot els docents.

He dit en moltes ocasions que cal entrar en un locutori. Passar-hi unes hores. Aquest és el veritable pols de la immigració actual.

Per desgràcia, els polítics tenen por a aquest tema. L'esquerra té tanta por (potser amb l'excepció d'ICV), que sempre defuig del debat perquè sap que perdrà vots. I la dreta no té cap problema en mostrar públicament la seva xenofòbia, perquè sap que ven. Jo no sé si en Duran i Lleida és conscient del mal que va fer. No sé si pot entendre que acceptant públicament, amb naturalitat, comentaris racistes propis del segle XIX està alimentant el racisme sociològic que s'ha infiltrat per totes les escletxes.

N'hi ha qui diu que està obsesionat amb aquest tema. Però cada dia constato consternat que la visió xenòfoba s'ha instal·lat silenciosament entre nosaltres. I si treus aquest tema fins i tot en àmbits progressistes, després d'uns primers minuts, comencen a sorgir els "peròs". "Jo no soc racista, però...".

Hem d'iniciar una batalla social com en el seu moment s'inicià pels drets dels homosexuals o de les dones. No podem deixar passar ni una.
Donaire ha dit…
Pedro

Estava segur que faries aquest comentari. Ets l'advocat defensor de guàrdia d'en S-i-M.

No. No penso criticar la Menchú i l'Al Gore. Perquè el meu post parla de racisme i cap dels dos és racista, més aviat al contrari.

Però en Sala i Martín fa un article a La Vanguardia sobre Nobels injustos. I diu que l'Al Gore és un farsant perquè el seu video està ple de mentides. No diu que també està ple de veritats i que probablement ha fet més pel medi ambient que Greenpeace.
En tot cas, em sembla ridícul criticar l'Al Gore i obviar un "científic" que diu que els negres són més burros que els blancs, que els ajuts al Tercer Món estan genèticament comdennats al fracàs o que una dona pot legítimament avortar si sospita que el seu fetus és gai.

Aquest Watson és un tarat, un cretí i un terrorista, que es mereixeria un càstig exemplar per xenòfob. I pots continuar pensant que és normal castigar la Menchú i l'Al Gore i passar de puntetes per aquest cas, però a mi em sembla elemental que el doctor Watson es mereix un article sencer a La Vanguardia. I és que a en Sala-i-Martín (que nega dia sí i dia també el canvi climàtic, amb imprecions també sonades) se li veu massa el llautó. Es posi les corbates que es posi.
Anònim ha dit…
T'has aturat un minut a comprar el número de locals que cometen delictes i el número d'immigrants?. Fes-ho. I quan hagis acabat, ara pensa en el teu fill. I després en els fills dels demés. Tu sí que ets un terrorista verbal i un putu demagagog.
Ho deixo ben clar per a que ho llegexen els teus companys de partit: Jo i la majoria dels que m'envolten votarem al partit que digui que solucionarà aquest problema. I està clar que el PSC no és aquest partit.
Pedro ha dit…
sí sí, se li veu tant el llautó que tu no has mencionat el Kissinger i l'Arafat dels que XSiM parlava en el seu article. Vinga a defensar Menchú i Gore però de Kissinger i Arafat ni una paraula eh?

Si tu no vols parlar de Gore i Menchú perquè estàs parlant de racisme, no té ell dret a no parlar de racisme perquè està parlant de medi ambient? Ho dic per reciprocitat? Si creus que diu troles desmenteix-les, però en aquest tema dels articles em sembla que no tens raó.

Les coses que es mereixen un article sencer a la vanguardia o un post teu són infinites, no acabaríem mai, començant per Txetxènia o Darfur. No té tothom dret a parlar del que vulgui?
Anònim ha dit…
Bé, no tot és negatiu, la noticia de l'amotinament d'un tren que feia el trajecte Girona-Figueres aquest matí, on 100 passatgers han recolzat un viatger de raça negra. Potser tenim un exemple que ves a saber si és producte de la sensibilitat de tothom desprès d'haver vist el cas de l'agressió als FGC d'ahir mateix, peró sembla que la gent sap reaccionar i que no tot és un desastre.

http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2852_3_225965__COMARQUES-viatgers-tren-entre-Girona-Figueres-samotinen-contra-revisor-seva-actitud-racista
Donaire ha dit…
Tinc l'article davant. Més de la meitat és una càrrega de profunditat contra Rigoberta Menchú. I el final de l'article el dedica al veritable objectiu: criticar l'Al Gore. Enmig cita Kissinger, Arafat o Yunus. Sí. I què?.

D'entrada jo discutiria (i molt) si lluitar pel medi ambient és o no és una forma "de treballar per la fraternitat de les nacions". O si els microcrèdits mereixen o no el Nobel de la Pau. Tots sabem que la pau és la manifestació d'un conflicte (cultural, ambiental o econòmic). Per tant, és obvi que es pot fer molt per la pau procurant mesures que combaten l'arrel dels conflictes, en l'interès de les fraternitat de les nacions. Però aquest és un altre debat.

Sala-i-Martín escriu aquest article a La Vanguardia perquè és un dels economistes que ha dit més vegades que això del canvi climàtic no és cap prioritat. ha dedicat ni més ni menys que sis articles consecutius a La Vanguardia (entre el febrer i el maig de 2007) per afirmar rotundament que no, que ni canvi climàtic ni gaites. Jo els tinc retallats i un company meu de la Universitat ha assenyalat la llista d'errors dels sis articles.

És tan simple com això. Escriu sis articles contra l'Al Gore i, pam, li donen el Premi Nobel. Ara què faig?. Doncs dir que el Premi Nobel té zero prestigi. És clar. I per fer-ho, dedicaré un article sencer a dir que Rigoberta Menchú és una mentidera, que cerca la lluita armada i que l'Al Gore és un altre mentider. Que cita en Kissinger?. Dues línies.

El que jo dic és que si ha de carregar contra els Premis Nobel, que és l'argument del seu article, tant per tant, que agafi un exemple més evident que la Menchú. I aquest dr. Watson es mereix un clatellot ben fort.

I he agafat aquest article a l'atzar, però l'historial d'aquest personatge que tant defenses no té aturador.

Un senyor que cada vegada que escriu la paraula socialista té un xoc epilèptic i diu que el poder que li hem donat a Catalunya només és superat a Corea del Sud. Con dos...

Un senyor que enyora la llibertat de la Comunitat de Madrid d'Esperanza Aguirre. Ja ja ja. Perdona. Es refereix a la que es vol quedar amb IFEMA o a la presidenta de la Comunitat que gestiona TeleMadrid. Encara ric.

Un senyor que no ha vist l'estudi del RACC però que considera que això de reduir la velocitat és una imposició soviètica. "No l'he vist, però és igual, segur que està bé"; i no té en compte que BCN és una de les ciutats del món amb pitjor qualitat de l'aire, responsable directa de la mort de centenars de persones.

Un senyor que troba perfecte que en els esdeveniments firals les dones siguin exposades com si fossin trossos de carn i troba "feminismo trasnochado" (és que escriu en castellà, disculpa) que això rebi cap crítica. I diu que els guapos (com ell) cobren més perquè tenen més confiança en ells mateixos i són més bons.

Un senyor que fa un article en el que diu "No s'han de votar els alcaldes que fan trampes, quan inauguren a corre-cuita per les eleccions" i també que aquesta és una pràctica socialista i que per tant no s'ha de votar socialista (perquè està clar que la resta d'alcaldes no inauguren res abans de les eleccions, és clar).
Donaire ha dit…
Mira. Doncs jo començo a estar cansat d'aquest personatge. Ell té tot el dret del món a escriure el que vulgui amb el seu posat mesiànic i la seva càtedra a Colúmbia i la seva condició d'economista situat entre els deu més reconeguts del món (qui ho diu a part d'ell i d'en Pedro?; em pot aportar una prova?, perquè jo l'he buscada i no la trobo).

Estic cansat dels raonaments sense arguments, de les boutades i de les contradiccions constants. Se'n va a Nigèria, en missió pagada, i diu que després de veure el país ja té la solució: que els diners del petroli nigerià es reparteixin entre els ciutadans. Apa. I es queda tan tranquil. Si en Chávez o l'Evo Morales diuen coses similars, llavors tremola el món.

Jo convido tothom a què llegeixi un per un els articles que ha anat escrivint. Per favor. Llegeixin i opinin.

I si el coneixes, si tens el plaer, Pedro, comenta-li que el món de la tipografia ha evolucionat molt des de 1990 i, sobretot, SOBRETOT, que deixi d'utilitzar la Comic Sans, per l'amor de Déu. Ja que li agrada tant viatjar, que visiti aquesta pàgina i que es passi a l'Arial si convé.
Albert Medrán ha dit…
com diria el Cuní: Prou! curiosament ho va dir amb els elements de Plataforma...

crec que has descrit molt, molt bé a l'individu del tren.
Pedro ha dit…
Danat d'aquesta cascada d'atacs personals a l'estil Viet Cong l'únic que puc fer és batre'm en retirada.

jaja, és conya. a veure, XSiM no es ficava amb uns quans premis Nobels a sac. Es ficava amb premis Nobel de la pau. Com compendràs, el senyor Watson no va rebre el de la pau, per tant no tenia sentit ficar-se amb ell. D'altra banda el fet que Watson sigui racista no invalida la seva teoria sobre l'ADN(el que sí que invalida la seva teoria són les paraules de Rosalind Franklin,http://en.wikipedia.org/wiki/Rosalind_Franklin, per molts autèntica descobridora de l'ADN), són coses diferents. En canvi a Gore se l'ataca precisament per allò perquè se li ha donat el premi, igual que a Menchú o Kissinger. Tots ells són nobels de la pau a diferència de Watson, per tant, Donaire, pixes fora de test.

Per cert, això dels 10 economistes jo no ho he dit mai. Si vostè és incapaç d'atacar el racisme sense projectar en els seus lectors les seves neurosis personals no és el meu problema.
Per cert, i el convido a què llegeixi l'article en què parla de les propostes d'Evo Morales, potser fins hi tot vostè n'aprèn una mica d'economia senyor Donaire.Per favor, llegeixi i opini:
http://www.columbia.edu/%7Exs23/catala/articles/2006/evo_morales/evo_morales.htm

Disculpi per tractar-lo a l'hora de tu i de vostè alhora, aquesta finestra és petita i no recordo com l'he tractat 4 ratlles més amunt.
Pedro ha dit…
Ei, que tots sabem quin és el motiu d'aquesta fòbia tant exagerada, la famosa entrevista.
Pepe Zaragoza representa tot allò contra el que jo lluito, tant a nivell personal com polític com moral, ho dic amb coneixement de causa i faria el que fos per ser a les seves antípodes en tots els nivells. Però no el cito quan em dedico a parlar de racisme.
Donaire ha dit…
Vietcong?. Corea, Vietcong... Si és que sou de la mateixa escola.

Pots donar tantes voltes com vulguis. Criticar Rigoberta Menchú i no mencionar el doctor Watson en mig del xafec mediàtic és un oblit singular. A tu potser no et crida l'atenció. No entenc perquè el desprestigi dels Nobels només s'ha de centrar en el de la pau. La seva afirmació literal és que el "Nobel està desprestigiat".

Això dels economistes SÍ ho has dit. Aquest és el problema dels posts, que queda registrat. I si necessito aprendre economia, que és el cas, ja tinc una dotzena d'autors de referència que (curiosament) no citen mai en XSiM (jesús!).

Conec i he seguit XSiM (jesús) molt abans de l'ENTREVISTA. Només ell i potser tu creus que el món es va canviar amb l'entrevista. És la més insignificant de les anècdotes, malgrat que en XSiM (jesús) considera que la seva més gran aportació a la humanitat. No. A mi l'entrevista em rellisca.

Jo he fet un post criticant el racisme. Sí. I cito en XSiM (jesús), esperant que se sumi a la creuada anti-xenofòbia. Punt. L'obsessió és teva. Malaltisa. Si cito Ventdelplà o en XSiM (jesús) trigues dos segons en aparèixer en el blog. Deus tenir una connexió cerebral dedicada específicament a detectar tots els posts que diguin quelcom contra ells dos.

Reitero el meu atac vietcong. Aquest personatge és simplement lamentable. I jo no lluito contra totes les meves forces, ni intento estar a les seves antípodes, perquè no s'ho mereix. Jo prego els lectors que estirin si us plau del fil. Que llegeixin els articles de l'enllaç i jutgin. I reitero el meu suggeriment: Que deixi la Comic Sans, que només per això ja li haurien d'obrir un expedient a la Universitat. A la pàgina Dafont té una llista molt llarga de fonts gratuïtes. I, de pas, que procuri homogeneitzar els cosos de lletra.
Donaire ha dit…
Per cert. Reconec que en XSiM (jesús) no està sol en la seva creuada contra el canvi climàtic. Rajoy i el seu cosí (i també l'admirada Aguirre) estan amb ell. En Bush?. No, fins i tot aquest diu que el canvi climàtic és una evidència. Els científics anticanvi?. Porten un temps calladets perquè es va descobrir que els seus estudis estan finançats per Exxon.

En XSiM diu que el canvi climàtic és una patranya des de 1999, com a mínim. Aviat es quedarà completament sol... amb en Mariano i l'Espe, a qui tant admira.
Pedro ha dit…
1-Això de "pots donar tantes voltes com vulguis" em sona a allò que diuen els nens petits, "pots dir el que vulguis que no t'escolto". Llàstima d'argument, cada cop que diguis alguna cosa que no sé rebatre diré això:"pots donar tantes voltes com vulguis". I quedaré com un senyor.Ell criticava premisa Nobels de la PAU, i ja està. Tu et preguntes perquè no parla de la resta Nobels. Pel mateix motiu que tu no parles de la renfe(sí, no ets l'únic que cola coses que no tenen res a veure enmig dels comentaris), suposo perquè no li interessa.
2-Mira aquest dos links disponibles a la seva web: oooooh
http://www.columbia.edu/~xs23/papers/citations.htm
http://www.columbia.edu/~xs23/1000%20top%20Citations.pdf

3-Més gent creu que el món es va canviar amb l'entrevista. El mateix Bolaño, amb el "no voy a parar hasta joderte" o "Barbeta, estás muerto y aún no te has enterado" ho demostra. Perquè no en parles d'això? Suposo que pel mateix motiu que XSiM no parla dels altres Nobel que no són de la pau.
3-Efectivament, només et comento quan realment tinc alguna cosa a comentar. Ho sento, ja procuraré comentar sempre, encara que no tingui ni la més remota idea del què parles. Prego acceptis les disculpes.
4-"Aquest presonatge és simplement lamentable". Vaja, us poseu d'acord ràpid els de la teva corda. No et preocupis que ja ha deixat de donar classes a la Upf, ja es nota qui ha guanyat. Llàstima que el camarada Bolaño i sus muchachos hagin arribat tard, sóc l'última promoció de la Upf que ha gaudit de les seves classes. No sou prou ràpids pel que es veu. No has de patir, en Bolaño prossegurià la seva admirable feina expulsant-lo de la vanguardia i de Catalunya Ràdio com és degut, de fet ja ha començat la feina.
5-Em fa molta gràcia això dels articles amb les falsedats subratllades, en Bolaño fa el mateix amb els articles que no li agraden de la vanguardia i els envia a can Godó. Quina estranya connexió teniu? Heu parlat abans de posar els comentaris?
6-Ho sento, jo no parlava de canvi climàtic, de fet tu tampoc. Tu parlaves de racisme i t'has embolicat amb el canvi climàtic. No en sé jo de canvi climàtic, no hi entenc. Em recorda les tertúlis on intervé XSiM (aquelles que tu només comentes quan critiquen al cacic Ibarra). Mentre en Rafel Nadal parla de tots els temes ambtotal seguretat, XSiM calla i diu "d'això no en sé" quan li toca a ell. Faig seves les meves paraules. No segueixo el tema del canvi climàtic, però després del teu últim, documentadíssim i habilíssim comentari segur que em poso de part teva.
ZAGASO ha dit…
Em nego a fer propaganda d'un feixista descerebrat del la colònia Güell.

Quina vergonya. Quina merda de persona. Quina pena...

A quants Salsa Rosa anirà???
Encara farà calers?

No hauria de sortir de la presó. Però vau veure quanta violència gratuïta?
Anònim ha dit…
Ho em trobat molt interessant i molt ben estructurat. Hem vist que hi ha molta gent que és racista i això no ens ha agradat gens!
Anònim ha dit…
Esperem que al món hi hagi pau i que tothom pugui conviure amb tothom sense descriminacions.

Entrades populars