Demagògia

Agafin un paquet de post-its i facin el següent exercici. Destaquin totes les mencions del PP a la immigració, a la religió i al castellà. Si fan un treball sistemàtic, contribuiran a la deforestació de la selva amaçònica. Aquest serà el seu eix de campanya. I ahir va començar el seu particular raca - raca amb el castellà.

Rajoy ha iniciat el foc creuat amb una brillant proposta: si governa, assegurarà que els pares puguin escollir la llengua en la que s'educaran els seus fills. Ja ens ho havia anunciat quan afirmà en el seu moment que el model lingüístic està "haciendo mucho daño a unos pobre niños". I Dolors Nadal ha apuntalat la proposta del candidat en una entrevista que, com ho diria, només es pot explicar en un context electoral. Estudiem amb una mica de detall la proposta, els arguments i els contraarguments.

Vulnera l'Estatut

Dolors Nadal va afirmar que defensaven aquesta proposta per tal de complir el que preveu la Constitució vigent. Veiem-ho. La Constitució diu en el seu desfortunat article 27.3 que "els poders públics garanteixen el dret que assisteix els pares per tal que els fills rebin la formació religiosa i moral que vagi d'acord amb les seves conviccions". Hi veuen cap rastre de referència lingüística?. Ara anem a veure el que diu l'article 35.3 de l'Estatut de Catalunya: "Els alumnes tenen dret a no ésser separats en centres ni en grups classe diferents per raó de llur llengua habitual". En resum. La proposta del PP és contrària a l'Estatut vigent. ¿Com es pot fer una proposta electoral contrària a una norma jurídica superior?. Derogarà el PP l'Estatut?.

És tècnicament inviable

Fem política ficció. Rajoy governa i obliga Catalunya a crear una xarxa dual de centres, uns en castellà i els altres en català. ¿Com ho fem en totes aquelles localitats (que seran moltes) en les que un 80 o un 90% de la població opta per una formació en català?. Fem escoles amb dos estudiants per aula?. En el més optimista dels escenaris, aquesta opció obligarà a crear desenes de nous centres per a donar resposta a una demanda minoritària: un CEIP en castellà a Calonge per a 25 nens, un altre a Juneda per a 12, o un centre amb sis nens a Campdevànol...

És una equivocació social

En el món hi ha dos grans models d'educació en un context de bilingüisme: el model dual i el model integrador. El model dual es basa en l'elecció de la llengua del centre, de manera que un estudiant pot escollir l'idioma en el que es forma. Aquest model és propi d'aquells espais en els que les dues comunitats lingüístiques viuen aïllades, com en els contextos colonials. Un model dual accentua la ruptura entre els dues comunitats i potencia el seu aïllament.
El model integrador procura que tots els estudiants accedeixen a la formació en el mateix idioma, que no es fomenti la ruptura dels que parlen en un idioma i els que parlen en un altre. Les escoles són un excel·lent espai per a la creació de vincles de convivència, de lligams entre comunitats, que deixen per tant de ser comunitats. És cert que el model dual planteja un inconvenient, que és la tendència a que una de les llengües pesi més que l'altra. No vol dir, és clar, que tota la formació es faci en una llengua, però sí que una llengua pesa més que l'altra.

Es basa en una mentida

La discussió sobre la llengua és un debat. I la qualitat de l'educació n'és un altre. Però al PP li encanta barrejar-los, de manera que sosté que l'educació catalana és pitjor per culpa del català. Dolors Nadal ens diu que "moltes vegades surten parlant en catanyol i escrivint en catanyol", i que el nivell educatiu a Catalunya està no ja a la cua d'Espanya, sinó d'Europa. Fals.
Segons l'informe PISA (pàgina 70), el nivell de comprensió lectora dels catalans és de 477 i la mitjana espanyola és de 461. Els catalans també estan per sobre de la mitjana espanyola en els altres dos àmbits estudiats: matemàtiques i ciències. Una altra dada: els resultats en castellà a la selectivitat són sempre més alts que els de català i per sobre de la mitjana espanyola.
És mentida que el nivell dels estudiants estigui condicionat per la llengua. Ensenyar en català no fa estudiants més rucs, ni més dispersos, ni més incapaços. De fet, insinuar-ho és un insult grotesc contra el país i contra els docents.

Tenim un problema amb l'educació, és cert. I és necessari que parlem de les escoles. Potser ha arribat el moment de demanar amb cordialitat però amb molta fermesa als polítics del PP que són benvinguts al debat de les idees sobre formació i educació. Però, si és possible, no enganyin, no insultin i aparquin els temes que ja estan resolts.

Comentaris

Anònim ha dit…
Crec que ni ells mateixos es creuen aquesta proposta. És trist que facin electoralisme de la llengua, com CiU fa electoralisme de la immigració o el PP de la ETA. La dreta no té escrúpols, Don.
Anònim ha dit…
És normal que facin aquestes declaracions. Saben que els nacionalistes espantats tampoc us voten perquè es creuen allò de "són el mateix" i els del PP se senten encantats de sentir aquest discura i van a votar en massa. La qüantitat de mentides que expliquen els medis de comunicació han calat en la població que no té consciència del perill del PP.
Pedro ha dit…
A mi cada dia m'espanta més que el Psoe tregui majoria absoluta, el PP sembla que sigui el principal defensor de la majoria absoluta. Era una cosa que creia oblidada però la successió de despropòsits del PP fa que aquesta possibilitat sembli possible.

Oriol, és només la dreta la que no té escrúpols(suposant que existeixi un tot uniforme i heterogeni que podem identificar com a "dreta")?
Anònim ha dit…
La ministra de Educación, Mercedes Cabrera, ha asegurado que España tiene "el mejor sistema educativo de su historia".

Se le olvida que nada más llegar el gobierno de Zapatero se suprimió la entrada en vigor de la Ley de Calidad de la Enseñanza.¿o acaso me equivoco?.

Esto suena a "España va bien"... Ahora "la Educación va bien". No querer ver, no querer oír.


Fuentes (¿de derechas?):
http://www.antipedagogico.com
http://www.elpais.com
Donaire ha dit…
Oriol

Jo soc força partidari que se'n faci un ús polític de (gairebé) tot. Si els temes no es debaten en els fòrums polítics, on ho faran?.
Ara bé. El problema neix quan un partit apel·la a elements sensibles no amb la voluntat de resoldre'ls, sinó de connectar amb les passions més baixes de la societat. És l'aplicació del principi de "No pensis en un elefant".

Anònim

Estic d'acord. Darrera de les afirmacions del PP hi ha una estratègia, no és un escalfament. I l'estratègia és la que dibuixa vostè. Arreplegar vots de la dreta i del nacionalisme espanyol sense por de perdre vots nacionalistes, perquè aquests no votaran PSOE. És un tanto segur.
Totes les enquestes mostren que puja el PP a Catalunya i, per tant, la seva estratègia funciona. Ningú no castiga l'indecència del PP a Catalunya.

Pedro

En absolut. És molt important analitzar els moviments polítics des de la mirada genral i no des de la mirada particular.
Quan un veu la proposta de Rajoy sobre el castellà a les escoles, podria estar temptat de pensar que li passarà factura. Però és a l'inrevès. Guanya vots. Ja he explicat que això mobilitza els seus i no perd vots per la banda nacionalista.
És més. El principi bàsic de CiU és reforçar el missatge que PP i PSOE són el mateix. De fet, això has defensat en aquest blog tu mateix.

certificado

Es esencial que en este punto no mezclemos los debates.
¿Funciona mal la educación?. Seguramente. ¿Es el mejor sistema de la historia?. Quizás no. Y ya he dedicado un post a tratar de sacar la educación del hoyo en el que se ha colado. Un estudio que aparece hoy en los medios apunta en la misma dirección.
Pero éste es un post sobre el castellano y el catalán. Y este debate no tiene conexión con el debate sobre la calidad. Yo, al menos, no me creo que si un estudiante recibe su formación en catalán saldrá peor preparado que si la recibe en castellano. No me lo creo. Que me lo demuestren.
Anònim ha dit…
Avui s'aprova he vist el nomenament de del Pozo i això vol dir que tornes ara sí segur. Enhorabona. Espero que potenciis un Parlament 2.0
Repartidor ha dit…
El concepte que feia servir Rajoy era el de "bilingüismo integrador", si no estic errat. Suposo que dins de la mateixa proposta d'integració lingüística (o polilingüística) i haurà per la resta d'habitants de les comunitats on només tenen una llengua oficial, el deure d'aprendre les altres llengües oficials de l'Estat. Això seria un plurilingüisme integrador.

L'espècie homo sapiens sapiens hispanus, sembla (tandebò estigui equivocat) l'única no disposada a aprendre cap altre idioma que no sigui el seu.
Anònim ha dit…
Amigo don-aire. ¿Desde cuándo es "demagogia", como Ud. dice, que se presente una iniciativa legislativa en el Parlamento para erradicar las sanciones lingüísticas y lograr que los padres puedan elegir la lengua en la que escolarizar a sus hijos, iniciativas que, por cierto, sólo ha presentado el PPC?
Me hace gracia que se queje de demagogia. Es un buen argumento para justificar que, cuando el PP pone al descubierto los excesos del nacionalismo, Ud. se despierte al día siguiente, al leerlo en la prensa. En el Parlament no le vi recibiendo las firmas de los 50.000 catalanes y catalanas que firmaron la iniciativa legislativa popular para que los padres puedan escolarizar a sus hijos en su lengua materna.
No logro entender, amigo don-aire, que tenga que atacar al PP y mentir sobre nuestra posición política para tratar de ocultar que, mientras el PP trabaja en defensa de la libertad, los otros están en otras cosas. ¿En qué boletín del Parlamento catalán están sus enmiendas para eliminar las subvenciones a las entidades que piden el boicot a los productos etiquetados en castellano?
No es bueno hablar de demagogia cuándo no es posible escolarizar a los niños en un centro BILINGÜE. ¿Es eso pluralismo, amigo don-aire?
Por cierto, ¿ya ha terminado de leer No pienses en un elefante de George Lakoff?.
Este debate también hace hincapié en la calidad de la enseñanza, y su añadido de disyuntiva catalán-castellano.
¿No serán que quiere Ud. sacarle los votos a ERC?
Lo dicho: gobernar para las minorías
Donaire ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Donaire ha dit…
Apreciado certificado

Deje a un lado las sanciones lingüísticas. Hablamos de lo que hablamos: del "problema" del castellano en las escuelas.
Y lo que propone el señor Rajoy es crear escuelas para catellano hablantes (y para catalano hablantes). Eso es un error. Le he dado cuatro argumentos.

1. Es ilegal. Va contra el Estatut.
2. Es técnicamente imposible.
3. Es socialmente un error. ¿Le parece acertado el modelo vasco, que luego ha sido modificado?
4. Se basa en mentiras.

Mire si es demagógico, mire si basa en mentiras, que han cazado a Dolors Nadal.

La han cazado exactamente con los argumentso que utilicé en este post. Vaya usted a saber. Igual el tertuliano me lee y todo. :-P
Anònim ha dit…
Apreciado don-aire,
Veo que Ud. no soporta que le lleven la contraria y sobre todo le gusta denunciar con insultos: mentiroso, ilegal, anticonstitucional, etc.
Cómo se nota que el Parlament está cerca y las elecciones también.
El tertuliano al que se refiere debe de ser este "menda" que escribe y ya puede observar que sí, que le leo. Siempre me ha gustado conocer la opinión de los demás por muy lejana que esté de la mía propia.
Estoy de acuerdo con Ud. que hay que arreglar el modelo escolar, y éste punto, de la dualidad catalán, castellano,o bilinguismo, también atañe al problema.
¿No ha pensado nunca en que el bilinguismo es bueno y la obligación (hasta en el recreo) es mala?.
Ya sabe que yo aquí, en su tertulia, soy cómo un "caramelo en la puerta de un colegio"... Todos deseando comerme.
Pero me gusta sentir las glotonería que tienen por cogerme...
Y suerte que escribo con la izquierda :).
¿Por qué no buscan el consenso en lugar de echar todo el día pestes contra el PP? O es que esa "minoría" no tiene razón de ser ni de existir y es menos importante que las demás minorías que Uds. defienden.
Donaire ha dit…
1. Es que es mentira. Vaya al enlace y verá que efectivamente Dolors Nadal dijo un dato que no es cierto.
2. Hace una propuesta que va contra el Estatut y, por tanto, es una propuesta fuera de la ley. La gente que hace cosas fuera de la ley no es ilegal, como tampoco creo que sean ilegales los sin papeles. Atentan contra la legalidad, pero no son ilegales.
3. No es anticonstitucional. Dije que no es cierto que se anti constitucional, porque la Constitución no dice nada de eso.
4. Me encanta que me lleven la contraria.
5. No, no. El tertuliano no es usted. Es la persona que replica a Dolors Nadal y utiliza los mismos argumentos que yo. Me ha hecho gracia simplemente.
6. A mi me gustaría que nos pusiéramos todos de acuerdo al menos en los temas que no son importantes. La lengua no es importante. Todo el mundo en Cataluña habla catalán y castellano en paz y sin problemas. ¿Por qué tenemos que abrir una guerra sobre un tema que no preocupa en la calle, que no forma parte de la lista de temas por resolver?.
7. Todas las voces tienen derecho a existir. Pero todas las opiniones están expuestas al criterio de quien las escucha. Nadie es inmune a las críticas. El derecho a lanzar una propuesta no puede acallar el derecho a criticar esa propuesta.
8. Estoy seguro que hará gal de su célebre mano izquierda. En serio. Le deseo una rápida recuperación
Pedro ha dit…
No em refereixo als atacas a Catalunya quan dic que Rajoy l'està cagant. Li manca lideratge i té gran part del partit en contra. Tu mateix has exposat els mil motius pels que creus que Rajoy no guanyarà i en comparteixo una gran part. A més parla molt bé però no és un bon comunicador, no fins als límits de Joaquín Almunia però és una mena de Josep Borrell. Amb Pizarro per exemple ha trepitjat merda, ha tingut molt més ressò la batalla de Madrid per succeir Rajoy que el nomenament de Pizarro.
I encara que Rajoy guanyés no veig que tingui cap possibilitat de sumar majoria, ningú voldrà pactar amb ell. Com a molt Duran, però amb 10 diputats no crec que Ciu i Pp sumin.

Entrades populars