Girosfera


Comença el balanç del terrabastall catosfèric, del Woodstock de la blogosfera catalana. Una concentració genial d'idees, de veus, de mirades, de perspectives, d'interrogants... Ha estat el kilòmetre zero de la catosfera, una mena de preparat d'alquímia entre tecnòlegs, lletrafils, cerca-raons, bufanúvols, politòlegs, xerraires, tafaners, portanoves i alguns somiatruites. El druida que ha barrejat tots els ingredients és en Marc Vidal, disfressat per uns dies d'en Panoràmix. Hi ha moltes cròniques escampades per la catosfera, però segurament la més complerta és la narració d'en Toni Ibáñez.

Més enllà de les valoracions generals, necessàriament cofoïstes, la catosfera ha posat en evidència la maduresa de la girosfera. Poc a poc, s'ha anat teixint un node de la xarxa situat a les comarques gironines, un node molt actiu, transversal, plural i dinàmic. Els autors de la girosfera comparteixen un cert vincle generacional, però potser el que més caracteritza aquest espai és que actua com una veritable xarxa ja que els blogs estan enllaçats entre sí, per sobre de les adscripcions polítiques, ideològiques o temàtiques. Serà això la versió 2.0 de l'oasi gironí?.

És cert que hi ha molts blogs polítics. Hi podeu trobar alcaldes, diputats al Congrés, diputats i diputades en el Parlament, senadors... N'hi ha qui fa un molt bon ús del vídeo o qui s'ha iniciat en el twitter o en el facebook. Si aneu seguint el rastre dels blogs polítics gironins, crec que constatareu una sana distància amb la doctrina, una mena de personalització de la política que aporta raons polítiques, però també experiències personals, confessions i ponts a l'altra riba. És el bloc d'en Narcís Sastre un blog polític?. Potser sí, però sobretot és un blog geogràfic, un magnífic espai de reflexió territorial. Fa política el delegat de la Generalitat en el seu blog?. Més aviat hi trobareu la reflexió, l'apropament i la sinceritat a parts iguals. Hi ha també una fértil densitat de blogs sindicalistes com l'incombustible Camil, la Dolors Bassa o en Sabni.

Però la girosfera es mou sobretot fora dels murs de la política. Fa temps que en Dídac Lee s'ha consolidat com una referència en innovació. Eduard és un blog molt reconegut en els cercles activistes. Un altre Eduard, l'amic Eduard Batlle, s'ha consolidat com un excel·lent cíberperiodista. En Josep Maria Terricabras és una lectura obligada per a la reflexió i la filosofia. El químic de la UdG Miquel Duran escriu un dels principals blogs sobre el present i el futur de la universitat i la recerca. Carlos Molinet s'ha fet un forat en el concorregut espai dels blogs geeks, on hi trobem des de fa temps la referència obligada de l'Eduard Díaz. I s'ha de fer una menció especial a l'excel·lent collita de politòlegs gironins com en Pau Canaleta o en Marc Teixidor.

L'ona expansiva de la girosfera va molt més enllà dels límits d'aquest post. Us recomano que afegiu als vostres blogrolls les dudes digitals d'en Badenes, les cabòries d'en Toni Sellas, la lletra i la música de la Nau Argos, de la creativitat d'en Jaume Soler, la creativitat del Dipofilopersiflex, els silencis d'en Miquel Serrabassa, l'anàlisi necessària de l'Alfons Jiménez... I el viver de bloguers de l'assignatura 2.0 ha donat lloc a nous valors com en Manelus, Lamora o República Turística. Podeu prendre el pols d'aquesta baldufa gironina a l'agregador El Tarlà.

Comentaris

Anònim ha dit…
Una entrada plena d'informació, gràcies! Molts dels noms que cites ja els tenia al meu bloglines, però d'altres els afegiré tot seguit. Coincideixo en l'anàlisi i celebro aquesta realitat girosfèrica. Confio que hi haurà noves oportunitas per a coneixences personals. Salutacions d'un garrotxí des de Palafrugell.
Anònim ha dit…
És cert que els blogs gironins polítics tenen qualitat. Gràcies a Déu, ni la Pia, ni l'Àlex Sàez ni tu mateix us sembleu a la Lourdes montillesca.
Francesc ha dit…
Merci Donaire¡¡ aquests noms m'ajudaran i les afegiré tot seguit al meu blog, jo també i crec amb aquest girosfera¡¡¡ avaim si es pot realitzar algun dia una diada o festa de la Girosfera ala Fira de Girona¡¡
Un compatriota i alumne teu, Francesc Lamora
ZAGASO ha dit…
Ostres; llegint aquests posts tinc una enveja insana per no haver-hi estat.

Molt interessant, sí sr....

Per cert. Confirma la cita de demà!!!
Merci per citar-me! I a més entre dos cracks com en Dídac Lee i l'Eduard Batlle :) als quals com a blocaire no arribo ni a la sola de la sabata.

La catosfera ha estat un event magnífic. Llàstima que no he pogut assistir a totes les sessions que hauria volgut.

Acabo d'aterrar a la girosfera i per tant no sé si ho heu fet anteriorment, però després de la sessió de xarxes, em vaig quedar pensant per quan un blog&beers gironí? ;)
Toni Ros ha dit…
Agraït per la referència! Potser hauries d'afegir a la teva Generació 2.0 la Literatura 2.0
Moltes gràcies per citar-me. Fa poc que estic per aquí i com més navego més ports nous albiro. Una salutació a tots.
Anònim ha dit…
Hola Jose Antonio.

Quan encare tenim recent la celbració de la Catosfera a Granollers que ha representat una pujada important, constato com un dels meus blocs de referència, el teu, és fa ressó del meu bloc personal, edp.cat i de l'agregador que vaig posar en marxa recentment, no puc per menys que agrair-te el detall, de veritat.

Girona és potser la provincia catalana amb un nombre mes gran de blocaires i amb una qualitat per damunt del que podem anar trobant arreu, és veritat i ho hem de dir per agafar-ne consciència.

Amb el Camil, varem estar parlant aquests dies de Catosfera de fer una convocatòria de la GIROSFERA i tirar endevant un projecte comú amb el que ens hi podem sentir tots prou còmodes i identificats.

Seria bó, ara que hi ha la inèrcia recnt, que ens posessim les piles i convoquessim una trobada, encara que sigui per anar a fer un toc i parlar-ne.

Salut i €
Anònim ha dit…
Girona és la nova capital de la catosfera i Don el seu embaixador. Ja diuen que els blogs són la major concentració d'egos, però el teu Don és expansiu.
Anònim ha dit…
Caram! No creia que gaire gent conegués el meu bloc, encara! hehehe En tot cas, jo si que segueixo el teu, per això m'he adonat, de cop, que apareixia un enllaç! Moltes gràcies, i endavant amb la girosfera! (ja podriem fer la trobada estival de la catosfera a Girona, i així deixem la d'hivern per Granollers -que a cap ciutat li agrada perdre una referència així!-).

Salut!
pau ha dit…
Benvolgut Donaire,
Gràcies per les teves amables paraules.
I sí, és veritat, amb l'Albert Medran en parlàvem a Granollers, però si la base de la Catosfera és de les comarques gironines!
La Giroesfera està molt forta i crec, sincerament, que no hi ha cap lloc amb una blogosfera tant diversa, rica, compactada i potent com la girosfera.
Anònim ha dit…
Uf. Aneu fort a Girona. Molt bona la iniciativa de crear un grup a facebook. Em sembla que és veritat que allà a Girona els blogs tenen més classe, i no són tan sectaris. Enhorabona pel lideratge, Don.
Unknown ha dit…
molt interessant, si senyor!!!
Anònim ha dit…
Moltes gràcies per la referència i per la iniciativa de la Girosfera.

Salut!

marc
Anònim ha dit…
Us suggereixo el blog d'una gironina: http://quimics.wordpress.com
Anònim ha dit…
Gràcies. Una excel·lent i completa recopilació de blocs que bé mereix una categoria pròpia en l'arxiu de RSS.

Entrades populars