Localitats 2.0

Les eines de participació social ens ajuden a construir una forma alternativa de fer política, una política deliberativa. És un procés irreversible que afecta ja les institucions europees, el Parlament de Catalunya, les organitzacions polítiques i els espais municipals. Si els governs municipals són els millors espais de relació entre ciutadans i polítics, les eines locals 2.0 han de progressar sobretot en l'escala local. Avui els proposo dos excel·lents exemples de les possibilitats de la política 2.0 en dos municipis que, coses de l'atzar, estan governats per socialistes.


Copons 2.0

Feia molt de temps que els volia comentar l'exemple de Copons, un municipi de l'Anoia amb poc més de 300 habitants. La creativitat d'en Ricard Espelt i el seu equip ha dissenyat Copons 2.0, el millor exemple de política local 2.0 del país. En essència, el projecte de Copons ha estat la creació d'una comunitat virtual que inclou el conjunt de la comunitat analògica del municipi. La web és un excel·lent ban permanentment actualitzat; però és també un espai de participació, un veritable exercici de democràcia deliberativa. Destaca també el conjunt de tràmits administratius que es poden fer on line i que treurien els colors a municipis que multipliquen per 25 el número d'habitants. El Consistori està treballant per a fer arribar el senyal de wi-fi a totes les llars del municipi, mentre estimula l'ús d'altres eines socials com el flickr o el facebook.


L'H 2.0

Els socialistes de L'Hospitalet han dissenyat un magnífic entorn, respostes socialistes, per a pensar de forma col·lectiva el futur del municipi. La proposta es basa en una sèrie de documents que aventuren les possibilitats de L'H en l'economia, la convivència, el coneixement o l'urbanisme. L'arquitectura de l'espai web estimula constantment la participació dels visitants, que poden re-construir les diverses parts del discurs en el fòrum de L'H, seguint la lògica de la democràcia deliberativa. Una magnífica pàgina que demostra el talent d'en Cristian Alcázar i el seu equip.

Comentaris

Anònim ha dit…
Seguirem de prop aquestes dues iniciatives!
Anònim ha dit…
Gracias por el post y por tus comentarios, company! Espero que le saquemos todo el rendimiento que puede ofrecer esta herramienta! Un abrazo y, por supuesto, estás invitado no sólo a participar en el debate del documento, si no a venir el 18 de abril a ver el resultado en vivo y en directo! Salut!

Entrades populars