Tunis, mon amour

Esgoto les darreres hores a Tunísia, amb la maleta carregada de sensacions i d'experiències. Deixeu-me fer un breu catàleg de recomanacions per als pre-turistes, els qui voleu visitar aquest extraordinari país.

1. Els tunisians són, en general, extrovertits, simpàtics i hospitalaris. Aquestes aptituds creixen a mesura que ens allunyem dels pols turístics. En les zones litorals farcides d'hotels i basars, poden arribar a ser molt persistents i molestos. La competència és molt forta i necessiten captar l'atenció del visitant amb frases vulgars, que es repeteixen en tots els llocs turístics del país.  Però fins i tot el venedor més molest de Hammamet pot ser un excel·lent tertulià si us esforceu per trencar el diàleg absurd de les frases buides.

2. La millor forma de conèixer gent són els cafès. Qualsevol ciutat té desenes de cafès, plens de persones (la majoria, homes, però no només) que beuen, riuen i conversen. Et serà molt senzill conversar amb qualsevol persona, contrastar informació i aprendre de la cultura i la història del país. Alguns cafès només serveixen refrescos, un cafè lamentable i un excel·lent té. En altres, podràs degustar la cervesa del país (Celtia) i els correctes vins del sud.

3. No es pot comprar res sense regatejar i això inclou els taxis, els restaurants i, fins i tot, els comerços més recòndits. Sempre s'han de fixar els preus abans del servei. Sense perdre el nord. Discutir per un dinar, poc més de cinquanta cèntims, pot semblar-te un joc, però al comerciant li suposa un marge vital de subsistència. 

4. La major part dels objectes que es venen a les botigues turístiques tenen una estètica deplorable, que coincideix amb la qualitat estètica de les botigues turístiques de tot el món. Hi ha, però, excepcionals artesans que treballen molt bé el tèxtil, el cuir i sobretot el fang. L'Agencia Nacional de l'Artisanat ha fet un esforç per introduir l'artesania en el circuit turístic, però no ha reixit. Les millors compres, sempre lluny dels souks pels turistes. Només cal allunyar-se una mica del trànsit turístic i perdre's per la ciutat amagada.

5. A Tunísia es menja molt bé, sempre i quan no mengis en un restaurant turístic o a l'hotel. Dos carrers més enllà del brogit dels turistes, trobaràs petits locals, absolutament excepcionals. No només són infinitament més econòmics que els locals turístics, sinó que podràs accedir a una cuina local diversa, rica i molt abundant: brik, tajine, xai, cuscús, karmouinia o l'amanida mechouia . Ara bé, vigila especialment amb les salses, que són molt picants i en alguns casos, per sobre del nostre llindar del dolor. 

6. Tunísia és el país més romà, més púnic i més àrab del Magreb. El catàleg del seu patrimoni és inabastable: ruïnes romanes (impressionant Dougga i el Djem), restes púniques, harmonioses medines i elegantíssimes mesquites. Hi ha pobles excepcionals on es fàcil que no hi arribi cap turista. La millor forma de viatjar és amb un xofer, que us porti per una ruta que dissenyeu prèviament. Hi ha espais naturals, costes verges, patrimoni de la humanitat i ciutats bellíssimes que mereixen una visita lenta. Les excursions programades des dels hotels són, en general, la pitjor forma de conèixer el país. Molt més econòmic encara són els louages, uns taxis compartits que connecten els principals punts del país. I una bona forma de fer amics.

7. Les platges són excepcionals. Paradoxalment, les pitjors platges són les que estan situades davant dels hotels, bàsicament perquè la pressió de les construccions (i les marines) ha alterat la dinàmica de la sorra. Caminant durant una bona estona o, millor encara, viatjant amb un taxi durant uns pocs minuts, podeu arribar a platges absolutament desertes, i gaudir del secret plaer de les platges íntimes. 

8. Tots els nous hotels han incorporat en el seu ampli catàleg de productes l'spa i la thalassoteràpia. Els preus són molt més reduïts que a casa nostra i el servei, honestament, també. Però en un país d'aigües termals amb més de 2000 anys, puntejat per centenars de hammams locals, no hi ha cap experiència que es pugui comparar al plaer dels banys àrabs. En general, els hammams obren al matí pels homes (des de la matinada fins l'hora de dinar) i per la tarda a les dones.

9. He vist moltes escenes tristes de turistes que escarneixen els locals. Hi ha sovint una falsa superioritat, que empobreix l'experiència turística i redueix la relació entre hostes i amfitrions a un despreci mutu. La sensibilitat i el respecte haurien de ser les dues peces bàsiques de la maleta de qualsevol turista. Aprendre algunes paraules en àrab, mostrar una mínima amabilitat amb els prestadors de serveis (fins i tot amb aquell comerciant tan insistent), escoltar una mica més i evitar alguns absurds prejudicis ajudaran a millorar la relació entre els uns i els altres.

10. Parcs naturals solitaris, platges immenses, uns hotels esplèndids, una gastronomia excepcional, un patrimoni infinit, l'exotisme del món àrab, el pàlpit del desert... Tunísia és un país extraordinari, que ha fet un pas endavant cap a una democràcia plena. La seguretat és absoluta en tots els racons del país. Els hem castigat amb la indiferència i els turistes europeus han abandonat les platges i les ciutats del país, com si els castiguéssim pel seu gest revolucionari. 

La millor forma de recolzar la revolució i la transformació del món àrab i, de retruc, la millor forma de gaudir d'una experiència inolvidable és visitar el país. Us animeu?

Comentaris

Don Güapo ha dit…
Excelente post, como de costumbre cuando viaja.

Entrades populars