Reivindicant El Niu de Girona

Una de les definicions d'art que més m'agraden és aquesta: "la capacitat de superar els límits". L'art s'inicia allà on s'acaba el món convencional, allà on està instal·lada la quotidineïtat. En altres paraules, no hi ha art sense transgressió. M'agrada Santiago Cirugeda, perquè m'obliga a pensar, perquè em força a qüestionar-me no només els objectes que crea sinó la relació entre els objectes i el seu entorn. Ara bé: A mi m'agrada i a la veïna del quart li sembla un pocasolta calb i neuròtic. Tants caps, tants barrets.

Per tant, CiU de Girona pot criticar tant com vulgui l'obra que Cirugeda ha situat a la Rambla de Girona. El niu és una obra difícil, perquè acumula una a una totes les contradiccions de la societat contemporània: la tensió entre el verd i el ciment, el caràcter "elevat" de la cultura, el sentit d'efimeralitat... Ja ho deia abans: a mi em sembla una obra valenta i contundent i a la veïna del quart una pocasoltada.

Tanmateix, rebutjar una obra perquè incompleix sis punts de la normativa urbanística és una declaració de principis contra l'art modern i contemporani. Deixant de banda que es tracta d'una obra efímera, ¿rebutjarien també la Sagrada Família o la Pedrera de Gaudí, la Torre Eiffel, el Guggenheim de Gehry, el Kursaal de Donosti, la Biblioteca de Seatle de Koolhas, el Pompidou de París, el Pavelló Pont de Saragossa de la Zaha Hadid, el Millennium Dome de Londres, el Celler Protos de Peñafiel, el Celler Marqués de Riscal de Gehry, l'Exposició Universal de Nagoya, l'arranjament del Gran Premi de Fòrmula 1 de Mónaco, la Catedral d'Edinburg, el bosc d'Oma d'Ibarrola, les pintes del vent de Chillida, el Gasòmetre de Viena, l'Òpera de Sydney, la Torre Swis de Londres, el Far de San Sebastià o les ruïnes d'Empúries (que incompleixen la Llei de Costes)?.

Pot agradar o no El Niu de Girona. A mi m'agrada i a la veïna del quart, no. Podem debatre si la funció de l'art és aquesta, agradar. Però criticar un projecte artístic efímer amb la normativa urbanística a la mà és, com a mínim, un rebuig implícit a l'art i a l'arquitectura contemporanis. Com a mínim.

Comentaris

Anònim ha dit…
Persuasius arguments, com sempre, Don. Però, tot i que entenc - com tu - que les obres d'art no haurien d'estar constrenyides per les legislacions d'altres àmbits civils (molts dels exemples que cites, per força, han de violar-les), també entenc que per la situació que ocupa, amb tots els problemes que l'ajuntament posa als veïns (per mantenir un entorn que ha costat molt de millorar i tenir tal com està ara...) hi hagi qui s'ha esmolat les dents per treure una bona renda política, presentant-se com a "llanero solitario" en defensa del seu poble i els seus ideals.
Donaire ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
Ho de dir, perquè sinó rebento. Aquests de Convergència són uns ignorants, uns paletos amb boina i tot començant pel cap de llista i acabant en la Melero, que va escriure un article - panfleto de vergonya aliena. No es pot argumentar contra aquesta colla d'energúmens, tant i val si l'obra va ser presentada a la Bienal de Venècia o si ha recollit premis internacionals. Fins i tot en les ciutats amb governs carques, com Madrid, toleren millor l'art i a Girona sembla ser que no podem sortir del segle XVII. Au va. Només un paleto de poble pot dir que aquesta obra, que és provisional, incompleix la normativa urbanística. Un dia d'aquests demanarà sancions per Temps de Flors o farà una moció per a què retirin les bastides d'una obra. A quin nivell ha arribat Convergència a Girona, Déu meu...
Anònim ha dit…
I el més trist és que els professors d'art de la Univesitat de Girona, els artistes gironins, els intel·lectuals, els periodistes, els arquitectes o els urbanistes de les comarques gironines no diuen res. Això sí que em preocupa de veritat, perquè vol dir que la ciutat està culturalment adormida.
Anònim ha dit…
Jo diré una cosa. El PSC vol discutir sobre art i CiU vol discutir sobre la despesa. Cadascú va a la seva bola i no hi ha debat possible.
Donaire ha dit…
Em crida l'atenció que excepte l'Agrippa tots els comentaris en aquest post són anònims. M'ha fet pensar.
Xaviermt ha dit…
Em sembla molt bé que aquest senyor faci art, però no que li haguem de pagar entre tots. No pot ser que mentre hi hagi greus mancances a la ciutat l'Ajuntament es gasti 19.000 en posar una "obra d'art" al mig de la Rambla, per molt transgressora i moderna que sigui.

Entrades populars