Els efectes secundaris de la llibertat

Salutacions des de Lugano, la seu del congrés anual de turisme i tecnologies, Enter. Des dels peus del llac es pot intuir ja l'arc dels Alps que aïlla la immensa vall del Po de l'Europa continental. Tancat, i encantat, entre muntanyes m'arriba la reverberació d'una polèmica estranya. Quan el Diable s'avorreix mata mosques amb la cua.

L'epicentre de la història és una piulada d'en Ruben Novoa contra l'Ariadna Jové, empresonada il.legalment pel Govern d'Israel. La reacció va ser immediata i dos diaris digitals van iniciar la cacera pública d'en Novoa: debat.cat i directe.cat. Immediatament, van aparèixer algunes piulades al twitter criticant el pim pam pum contra Novoa, entre elles, una de meva. També s'hi han afegit el director de l'ACN en Saül Gordillo i finalment ha arribat al 3cat24 que gestiona en janquim. Deixeu-me que exposi la meva posició:

1. No m'agraden les sortides de to i molt menys els insults. M'agrada el respecte, l'educació, la tolerància, el fair play i tot allò que demostri un mínim d'empatia cap als altres.

2. Discrepo del 99% de les opinions d'en Ruben Novoa. Crec que només coincidim en l'aposta per una societat 2.0 i en altres temes que ara no venen al cas. Però estic molt lluny del seu codi ideològic i tampoc m'agraden les seves formes.

3. Internet és un espai de llibertat. Aquesta és la seva força i també la seva feblesa. No soc un àcrata ni crec en els espais sense regles de joc, però en l'àmbit de les opinions aposto per una visió el més liberal possible: Més val pecar per defecte que per excès. La clau de les xarxes socials i l'oportunitat de la societat 2.0 és també (no només) l'oportunitat de donar veus a les veus discordants. Jo estic en contra de l'acció d'Israel, però no vull silenciar els qui estan a favor; més aviat, el que vull és sentir els qui no pensen com jo.

4. Si el problema no és el fons, sinó la forma, és cert que en Novoa desqualifica, insulta, a l'activista catalana. I ja he dit a l'inici que no m'agraden els insults. Tanmateix, ja que hi som, jo rebo una mitjana de quatre o cinc insults diaris: botifler, escalfacadires, arribista, fatxa, mentider... Aquí tenen al senyor Arnera, a qui no tinc el gust de conèixer, ruixant-me amb àcid sulfúric perquè no li agraden els federalistes.

5. No em malinterpretin. No tinc vocació de màrtir i no m'agrada que em llecin ous pel carrer. Però si hem de crear el Tribunal de la Correcció Política i de les Bones Maneres, ens quedarem quatre a la xarxa. Els trolls formen part de la fauna 2.0. I de vegades la frontera entre els trolls i els qui simplement discrepen és tan fràgil que el preu de quatre grolleries em sembla assumible a canvi d'una sana llibertat d'opinió.

6. I si alguna cosa em repugna són els atacs ad hominem. Si directe.cat o e-notícies han de centrar les seves crítiques en l'àmbit personal, comencem a buscar les fotografies velles de tothom. Fem inventari del passat dels uns i dels altres; també del meu. I del seu. Si la nova política agafa la drecera de l'escarni personal, de la crítica ad hominem i de la reverberació acrítica, jo no hi jugo.

Comentaris

Joan Gavaldà ha dit…
Estic totalment d'acord amb tu. L'espai 2.0 és un dels últims llocs de llibertat que resten, tot i aixi la correcció ha d'anar per davant de tot.

Comparteixo amb en Ruben partit però no la posició respecte al conflicte israelopalestí. També és veritat que no sempre és facil entendre un conflicte com aquest si no el vius. Deixant de banda aquesta opinió, crec que darrerament molts diaris digital estan pecant bastant de sensacionalistes i a més són d'editorial clarament partidista. Aquest fet l'aprofiten certes persones per fer-les servir com a plataformes personals.

Qui coneixem a n'en Ruben, aquest té una opinió i un estil molt particular, però se'l pot i s'ha de rebatre amb paraules i no pas amb atacs personals, perquè l'únic que demostra són les mancances de qui l'ataca.

Felicitats, José A. pel teu post! i anims Ruben, que la xarxa només atrapa als peixos despistats!!!!
Anònim ha dit…
He estat llegint el post del tal Arnera. Només puc dir que és un perfecte imbècil. El seu nivell argumental és inversament proporcional a la seva manca absoluta de respecte. La xarxa també està plena de subnormals com aquest que es creuen en la posició de la veritat i que tots aquells que no pensen com ell són insultats gratuïtament. Triplement imbècil.
Miquel Quintana ha dit…
Benvolgut @Don_Aire, estic d'acord amb el que escrius. Sí m'agradaria afegir alguns aspectes que no es tenen en compte a l'hora de veure les coses i molt menys des de la llunyania. Em refereixo al conflicte entre Palestina i Israel. Crec, i ho dic amb coneixement de causa, crec que ningú que no hi hagi estat en el mig del conflicte, suportant els problemes del dia a dia, les bombes, els atacs de'ambdós bandols, les matances indiscriminades de persones innocents i tot l'entorn, no té prou capacitat per poder justificar o criticar un comentari fet per una persona que té tot el dret a pertànyer a un dels dos bandools. En Novoa va prendre i la manté, la decisió de ser pro Israel. Amb totes les conseqúències que això comporta. El mateix que ha de fer la persona que opta per la part palestina. Està també molt clar que en la distància, per defensar les postures no és digne que les persones facin servir els mateixos remeis que fan allà. Per tant, i davant la tant demanada i exigida llibertat d'expresió, demano respecte a la mateixa i als que la volen exercir. Ningú amb la prepotència que li pot donar un càrrec de superioritat, o potser això ho creu, està en l'us de la veritat defensant-la amb atacs grollers, insultants i vexatoris contra els que no pensen com ells. Per això demano amb certa fermesa que dins la xarxa i xarxes es deixin de fer caceres de bruixes al pitjor estil dels feixistes, tant dels de l'extrema dreta com dels de l'extrema esquerra. Els tristos lligams de la dictadura els hem viscut alguns i els recordem amb molt poca alegria, més aviat amb tristor i en casos amb llàgrimes al recordar als que per la seva defensa ja no hi són.
Per tant respecte i democràcia. No ens podem omplir la boca d'aquesta paraula i després fer servir el tiranisme més aberrant que es pugui imaginar.
Roc Fernàndez ha dit…
DonAire per una vegada, i sense que serveixi de precedent, l'has clavat.

Això és una surrealista baralla de pati d'escola 2.0 amb putadetes incompresibles... en fi molt prim tot plegat i si és coneixen alguns detalls t'adones que la mort de Montesquieu en un país amb poca cultura democràtica sembla inevitable.
Donaire ha dit…
Gavaldà, Quintana i Roc

Hi ha un punt de transversalitat en l'aposta per una societat 2.0, que fa que sovint trobem aquests punts de contacte. Un país també es crea a partir de la coincidència entre les diferències.

Anònim

No estic d'acord amb l'ús dels insults. Potser n'Arnera ha fet un comentari una mica pujada de to, però el que jo volia dir precisament és que la discrepància és sana.

Em sembla molt poc adequats els teus insults, sincerament.
El dia que s'acabin Google, Apple i les baralles "barriobajeres", silenci post-nuclear a la xarxa.
ricardespelt ha dit…
La veritat és que respectant la llibertat d'opinió, estic d'acord amb l'Ismael, penso que hi ha una bona colla de gent que “viu” (o “conviu”) amb la polèmica. Llàstima.
Joan Arnera ha dit…
Per a deixar-ne constància, els atacs sulfúrics del senyor Arnera són, si més no, simpàtics.

"aquest senyor blocaire exdiputat, una mica melindrós"

"amb aquesta prosa de raspall de dents i l'estilet tan súperdigitalitzat (oh!)"

"I després critica l'estatalisme dels independentistes catalans tot acusant-lo de centralista. Com si fóssim imbècils"

"José Antonio, no ens facis passar bou per bèstia grossa"

Trobo que és un sulfúric més aviat suau. La resta de coses que dic (això del follar poc, o massa) és literatura i, en tot cas, no està personalitzat.

Salut i, en tot cas, gràcies pels teus comentaris al meu bloc.


---
A l'anònim (que deu ser el meu amic), gràcies, els teus insults són reconfortants, i extraordinàriament argumentats.
popota ha dit…
"El seu nivell argumental és inversament proporcional a la seva manca absoluta de respecte."<---FAIL
Anònim ha dit…
Et deixes un comentari



"En fi, aquests federalistes de pa sucat amb oli suposo que no follen, i perdoneu-me la grolleria. O que follen massa, és igual. En tot cas, la sang no els arriba al cervell. No, no ho dic per això de ser federalistes... Ho dic perquè, tants i tants anys després, encara es deuen pensar que enreden algú..."

Ves tirant la pedra i amagant la ma

Entrades populars