Consultori sobre concert econòmic (I)

Escolto en una ràdio qualsevol (posem que és RAC1), en un programa qualsevol (diguem que era La nit a RAC1) que el "pacte" fiscal és necessari perquè Catalunya és la comunitat autònoma que paga més impostos, perquè la pressió fiscal a Catalunya és insostenible i ja no es pot modificar més i perquè aquesta situació ens ha portat a un dèficit històric. I jo no sé si el "pacte" fiscal és necessari, però ni Catalunya és la comunitat autònoma que paga més impostos, ni la pressió fiscal a Catalunya és immesa, ni el dèficit s'explica directament pel model de finançament (com explicaríem que amb el mateix model altres anys hem obtingut superàvit?).

Ara que el Parlament ha obert una comissió d'estudi, potser seria un bon moment per a què obríssim comissions d'estudi 2.0. Podríem contrastar de forma serena les diferents perspectives, però podríem fer una cosa encara més profitosa: combatre l'error. La millor forma de deliberar és partir de bases sòlides i combatre ordenadament qualsevol incorrecció. Al final segurament no arribarem a un acord, però haurem nuat el debat de totes les deformacions numèriques. Obro, per tant, les escloses d'aquest debat, en la línia del Consultori de finançament plantejat en aquesta mateixa bitàcola.

I, naturalment, fixo d'entrada la meva posició: Estic en contra del concert econòmic.

Estic obert a les seves preguntes i els seus comentaris. Comencem a enraonar?

Comentaris

Rafa ha dit…
Ben simple. Per què el País basc sí i catalunya no?. Hem de crear una banda terrorista?
Anònim ha dit…
Jo també estic en contra del concert econòmic. Si Catalunya fos un estat independent, obtindríem CADA ANY 22.000 milions euros més. Aquest és el concert que ens cal.
MrBlonde ha dit…
Jo crec que no es pot defensar el concert econòmic i alhora la independència. El concert econòmic és la reafirmació del model autonòmic i la pertinença a Espanya.

Per això em feien tanta pena els convergents (crec que majoritàriement joves de de la JNC) que agitaven estelades davant als mítings i davant del Majestic. Perquè defensant CiU defensen el concert, i defensant el concert apaigaven l'ànsia independentista a Catalunya.
popota ha dit…
A favor del concert econòmic, como tots els federalistes pertanyents al subsector federalisme fiscal, i en un pla més genèric a favor de que l'esmentat concert sigui una prerrogativa de les vegueries de l'estat català.
popota ha dit…
"ni Catalunya és la comunitat autònoma que paga més impostos, ni la pressió fiscal a Catalunya és immesa, ni el dèficit s'explica directament pel model de finançament (com explicaríem que amb el mateix model altres anys hem obtingut superàvit?)."

Pel que fa a a) desmentir-ho sense aportar cap dada no crec que aporti res ni a enraonar ni a fer cap diàleg al respecte. Pel que fa a b) d'acord, tot i que és evidentment desproporcionada en relació als paupèrrims serveis que rebem. Pel que fa a c) el superàvit anterior l'explica la Comissió Europea dient que el sistema fiscal està demencialment basat en la recaptació del totxo. Pel que fa a la vinculació entre el dèficit públic i el sistema de finançament, qualsevol persona que sàpiga aritmètica bàsica sap que estan estretament vinculats -entre d'altres, el mateix Conseller Castells, que així ho va declarar quan va presentar el nyap del nou finançament que té la Generalitat en fallida-, i només cal comparar el que gasten en polítiques socials la dreta carlina navarresa i les esquerres catalanes, comparar els nivells de dèficit d'ambdues comunitats per treure'n conclusions esfereidorament clares.
Ara bé, si algú creu que el model de finançament no té cap efecte en el dèficit no veig per què hauria d'estar en contra de que els catalans tinguessim un concert amb el Sheriff de Nottingham, perdó, la Hacienda del Reino.
Ed ha dit…
Per què és més car plantar un stand a la Fira de Barcelona, que plantar un stand a Feria de Madrid?
Per què mentre que a Catalunya retallem les subvencions a events com Pasarela Gaudí o el Festival més important de la industria del porno a Europa, a Madrid encara tenen subvencionada la Cibeles i el Festival esmentat ara es fa a Madrid??
Per què en Lluís Llach ha d'anar a Madrid a inscriure la seva Fundació? per que fer-ho a Catalunya surt més car?
Per què companyies de dansa, de teatre, etc, catalanes han d'anar-se'n a Madrid per rebre subvencions?
NOmés hi ha dues respostes possibles:
-Els catalans som tontos i ens estem autodestruint.
-Madrid viu del cuento i està portant un ritme de vida per sobre de les seves possibilitats, subvencionant-ho tot i pagant el fet que el seu teixit industrial i cultural sigui major que el de Barcelona (quan tradicionalment ha estat SEMPRE al contrari)
Com ho paguen tot plegat? Amb els seus diners? Amb una part important de capital sorgit de Catalunya?
Europa demana a Espanya que s'ha acabat la festa... The Party is over... Catalunya ha de dir a la resta de l'Estat i a Madrid molt concretament: The party is over!! Give me de money, give me my money!
Que cadascú es pagui la seva juerga. Els impostos catalans per Catalunya, com els bascos son pels bascos...
D'aquesta manera es veuria si en realitat és que som tontos o bé eren els espanyols els que eren una rèmora pel nostre desenvolupament.
Això és com allò de Cuba i l'embargament. Per la illa és sempre l'excusa del seu estat precari, i que s'hauria de fer? Doncs acabar amb la vergonya de l'embargament per veure quina part de culpa es reparteix entre ambdos costats.
EL concert econòmic és primordial per poder respirar i plantejar-nos el futur. Primer pas, el concert econòmic, després ja veurem.
Salut
Donaire ha dit…
Rafa

Ben simple. El concert basc és injust com tots els concerts bascos. Jo no vull ser com els bascos. Vull que els bascos siguin com nosaltres.
Donaire ha dit…
Anònim

Ja dedicaré un post a aquest extrem. Però deixa'm que avanci el següent: El dèficit fiscal no és el que Catalunya tindria si fos un estat independent. Ni molt menys.
Donaire ha dit…
Mr Blonde

En total desacord. El concert econòmic és la negació mateixa de l'estat i la pertinença a un projete estatal. No veig com argumentar que els territoris rics han de tenir els serveis públics de rics, sota el paraigües d'un mateix estat.

Et faré la traslació a escala individual. Imaginem un poble en el que tots els individus reclamen rebre els mateixos impostos que paguen. Tindria això sentit?.

Si Catalunya vol ser un estat, d'acord. Però si no vol ser un estat (i crec que la societat catalana avui no és majoritàriament partidària) llavors, no podem defensar el concert.
Donaire ha dit…
Popota

El concert és al federalisme el mateix que el bon gust a Telecinco
Donaire ha dit…
Popota

a) És tan evident que no cal aportar dades, que d'altra banda són públiques i consensuades. Perquè entenc que parlem de valors per càpita, oi?

b) Més impostos, més serveis. En tot cas, defensar que la pressió fiscal a Catalunya és intolerable és senzillament equivocat.

c) Si vincules dèficit amb fiscalitat, es multipliquen els problemes.

- Per exemple, com és que amb un model fiscal dolent es reduís el dèficit durant els primers anys del Govern d'entensa?.
- Com és que totes les economies del món tenen dèficit?. Totes tenen un model de finançament equivocat?
- El dèficit és simplement la relació entre ingressos i despeses. Si redueixes molt les despeses pots tenir dèficit zero amb un mal finançament. O pots tenir un finançament magnífic i un enorme dèficit perquè la despesa està desbocada (vegi's Madrid).

En definitiva, un millor finançament millora els ingressos, certament. I és un element de l'equació del dèficit. Però afirmar que el dèficit que té AVUI la Generalitat de Catalunya es deu amb un pèssim finançament és òbviament un error.
Donaire ha dit…
Ed

1. Per què els estands són menys cars?. Probablement perquè Madrid gasta més en fires que en hospitals.

2. Per què en LL.LL es va a Madrid?. Perquè la nostra política tributària és més sensata i això vol dir més impostos (i també més serveis). Si en Llach passa de Catalunya, simplement prenem-ne nota.

També hi ha qui es va a Andorra o a Bermuda i no crec que haguem d'adoptar el model fiscal d'aquests països.

3. Algun dia haurem d'explicar que Madrid té una balança de pagaments NEGATIVA, és a dir que dóna més recursos dels que rep.

4. Europa diu moltes coses. No hi ha un sol missatge. Tambe diu que hem de tancar les CCAA i reforçar l'estat o que el català al senat és un error i això no vol dir que tinguin raó.

5. En el proper post li raono perquè crec que el concert econòmic és immoral.
popota ha dit…
"És tan evident que no cal aportar dades"

Si fos evident, no hi hauria cap problema per aportar dades. El que sí és evident és que sense aportar-les no hi ha manera de fer un debat civilitzat al respecte.

"En tot cas, defensar que la pressió fiscal a Catalunya és intolerable és senzillament equivocat. "

Correcte. És tan intolerable com rebre el nyap de serveis públics que rebem amb els impostos que paguem.

"com és que amb un model fiscal dolent es reduís el dèficit durant els primers anys del Govern d'entensa?. "

Ja ho ha dit la Comissió Europea. Pels aberrants ingressos del totxo.

"Com és que totes les economies del món tenen dèficit?. Totes tenen un model de finançament equivocat?"

No totes tenen el mateix dèficit. Segons aquest argument, com a tot el món hi ha mortalitat infantil el que cal és que la sanitat deixi de preocupar-se del tema.

"En definitiva, un millor finançament millora els ingressos, certament. I és un element de l'equació del dèficit. Però afirmar que el dèficit que té AVUI la Generalitat de Catalunya es deu amb un pèssim finançament és òbviament un error. "

No és un error, sinó un excercici d'empirisme a l'abast de qualsevol persona amb uns mínims coneixements d'Hisenda Pública. Hi ha molts factors que influeixen en el dèficit de la Generalitat, però cap d'ells té els efectes, en termes de magnitut, del 10% del PIB -sense precedents a nivell mundial, ni tan sols amb l'Alemanya de la reunificació- que ens costa ser súbdits del Reino.

Salut, i gràcies per la resposta.

Entrades populars