Paraules

Els saludo des d'un lloc on el castellà sona diferent. És un espai màgic per gaudir de la diversitat musical de les paraules. Ja ho saben. M'agraden les paraules. M'agraden les paraules com un mitjà però també com un fi en sí mateix. Hi ha moltes paraules que m'han robat el cor, perquè sonen bé (albergínia), perquè són enginyoses (correveidile), perquè evoquen la seva etimologia com un pedaç de muralla romana enquistada enmig de la ciutat (apavaigar), perquè tenen molts significats (política), o simplement perquè m'evoquen un moment (enfonyalls). Per això, m'encanta el Caçador de paraules i segueixo el seu atractiu blog, amb la mateixa devoció que el genbeta, el CPI o el Forsialtro. Afegeixin, si són tan amables, dues referències imprescindibles: el magnífic Verbàlia i el betes i fils d'en Millan.

Llegeixo que una paraula en castellà ha esdevingut la recerca més freqüent al Google. Es tracta del neologisme habitaquo, i és una acció viral més dels Hazruido.com. Hem de saber construir mots nous, perquè algunes de les velles paraules estan ja massa desgastades. Els de Caçadors de paraules proposen neologismes enginyosos. com ara dish, mailejar, guglejar (cercar amb el Google) o fresc (la traducció literal de cool). Ja m'està bé omplir el diccionari de noves paraules, però hauríem de ser capaços de recuperar algunes de les paraules oblidades, cobertes per la pols del temps. Per això, m'afegeixo a la iniciativa de l'Escuela de Escritores d'apadrinar una paraula. Les meves criatures són donaire en castellà i bri en català. S'hi afegeixen?

Comentaris

Anònim ha dit…
todos no pensamos igualmente y eso es una buena cosa que supongo .
Anònim ha dit…
No, ni mucho menos habitaquo es la palabra más buscada en google (afortunadamente), sino en Technorati (en serio, ¿alguien usa este sitio?).
De todos modos, debe ser un efecto "semana santa", con mucho friquii (o giik, o como se diga) ocioso sin vacaciones (¿me debo incluir?)
Mi palabra apadrinada: "bacín".
En català? "got". D'us a València, però a Catalunya s'ha impostat el barbarisme "vas".
Enrock ha dit…
quina t'agrada més:
"lacerante"?
o "alucinaje"?
o "religante"?
"rendibú"?
o "andar en palmas"?
Anònim ha dit…
No sabía que donaire quería decir algo. Para mi, Donaire es equivalente a internauta ingenioso y locuaz.

Entrades populars