Algú ho havia de dir!


Jo crec que a aquestes alçades de la pel·lícula, hem de seguir l'exemple del Joan Tardà del Polònia i començar a mostrar totes les evidències amagades. Algú ho havia de dir!



Els creatius dels anuncis de Mixta haurien de ser jutjats pel Tribunal de La Haia pels drets humans. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Els menús de degustació de la majoria de restaurants que imiten El Bulli haurien de tenir els preus en números negatius, és a dir, t'haurien de pagar per menjar-te'ls. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Al 99% dels nens no els hi fa cap gràcia els gegants i els capgrossos. I als pares i mares que hi van, tampoc. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Apendre a calcular una arrel quadrada manualment és tan útil com memoritzar el prospecte d'una capsa d'antalgins. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Tot i que el Pompeu Fabra digui que aquesta és la forma correcta, et sents molt ridícul dient làmpada i no làmpara. Sembla que tinguis el nas tapat. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

La frase Quines manetes tan petites o Quins peuets tan petits en veure el nadó del veí és absurda. És clar que té les mans petites: És un nadó. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

La Sagrada Família dissenyada per Gaudí mai ha estat un edifici estèticament destacable. Però l'ampliació de l'arquitecte Bonet és una antologia del kistch equiparable a aquesta peça o aquesta altra. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Si el Minotaure estigués amagat en un centre comercial i no en un laberint, Teseu no hauria trobat la sortida ni amb el fil d'Ariadna. Perdoneu, però algú ho havia de dir.

Hi ha més algú ho havia de dir al Twitter

Comentaris

Unknown ha dit…
M'encanten tots aquests "algú ho havia de dir". No se de qui son copiats ja que deu ser un personatge de la tele i no la miro mai ja que es una menjada de cervell. Algú ho havia de dir !!
Donaire ha dit…
El concepte és manllevat del Polònia, però les propostes concretes són meves. Si mires l'enllaç veuràs que hi ha molts més "algú ho havia de dir"
Miquel Quintana ha dit…
El trobo molt bé. Felicitats per la idea, encara que hagi estat adoptada d'un programa televisiu que té més de sainet sense sentit que de programa d'humor.
La teva idea està molt bé. Quan al tema de Mixta, precisament ahir ho vaig escriure a Twitter. Però com aquest anunci, caldria demanar als responsables que desconeixo, que siguin retirats de forma immediata i reclamar danys psíquics a l'empresa publicitària que l'ha fet. Qualsevol dia patiré un xoc que em deixarà KO per la resta dels anys que em quedin de vida.
La nefasta gestió de la publicitat està arribant a límits intolerables. O són publicistes que no han aprovat ni han passat mai del curs d'ingrés o ens prenen el pel. Salut.
quim roig ha dit…
Pel que fa a la "làmpada", em sembla que cal un aclariment. En català, una "làmpada" és només el dispositiu productor de llum. Per aquesta raó, "làmpada" és, hauria de ser, un mot tècnic, i prou, i en rigor només es podria parlar de "làmpades d'incandescència" o de "làmpades de neó", per exemple.

La "lámpara" castellana, que ve de "lámpada", del llatí "lampas -adis", és en català -tot i que a mi no em faria res que s'acceptés "làmpara" com a sinònim- senzillament, el 99,99 per cent de les vegades, "un llum": un llum de peu, un llum de sostre, un llum de ganxo. Que es digui "làmpada" en comptes de "llum", que les nostres ciutats estiguin plenes de botigues de "làmpades" és fruit de la ignorància; de la ignorància i d'un fenomen sociolingüístic que es diu "diglòssia". O sigui que Pompeu Fabra no en té cap culpa.

En castellà, la "lámpara", que originàriament tenia el mateix significat que la "làmpada" catalana, és a dir el dispositiu productor de llum, i que també es deia "lámpada", sí, també en castellà, o sigui allò que fa que una "lámpara" faci llum, per metonímia -que és una figura retòrica que fa que es prengui una part pel tot, el contingut pel contingent, etcètera, o sigui la mateixa figura que fa que els diputats, per exemple, "parlin amb el territori" i ningú no es faci un tip de riure-, ha esdevingut el "llum", l'estri o aparell que serveix per fer llum, sovint gràcies a una làmpada.

En fi, que m'ha semblat que algú ho havia de dir, també.
Octavi Rodin ha dit…
D'acord amb tots els "Algú ho havia de dir!", excepte amb el dels anuncis de la Mixta, que m'encanten. Ho sento, però ho havia de dir.
Bernitoons ha dit…
La Nacional 2 és una porqueria.
Algú ho havia de dir!
Anònim ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anònim ha dit…
En portuguès diuen "lâmpada" amb tota normalitat i no es fan aquestes palles mentals de si sona bé o no, de si és un mot culte o no. Simplement no parlen una llengua submisa i fan anar la llengua amb tota normalitat, i l'altra també. Algú ho havia de dir.
Donaire ha dit…
Ep. Un argument definitiu. Si a Portugal en diuen lámpada, llavors cap problema. En tot cas, et proposo un exercici d'antropologia lingüística: Analitza la reacció de la gent quan dius "làmpada".

Serà correcte, normatiu, pompeufabrià i quatribarrat. Però jo no ho diré pas.
Anònim ha dit…
Perdoneu però algú http://hohaviadedir.cat
Schesky ha dit…
- Ja fa massa dies que la crisi es a punt d'acabar! Perdoneu però algú ho havia de dir!

- La Lady Gaga hauria d'aprendre a vestir-se. Perdoneu però algú ho havia de dir!

- La Power Balance no serveix per a una merda! Perdoneu però algú ho havia de dir!

- L'Artur Mas tampoc es tan i tan guapo... Perdoneu però algú ho havia de dir!

-Si Espanya fos un Donut, Madrid no exisiría! Perdoneu però algú ho havia de dir!

- Potser ja seria hora que a telecinco començasin a fer televisió! Perdoneu però algú ho havia de dir!

- Hi ha massa gent que vol sortir a l'APM?. Perdoneu però algú ho havia de dir!

- Lady Gaga te nom i veu d'home! Perdoneu però algú ho havia de dir!

- Els guionistes dels Simpson estàn sempre de vacances! Perdoneu però algú ho havia de dir!

Francesc Boluña
bolunyeta@gmail.com
Anònim ha dit…
La llet que venen descremada només és aigua tintada. Perdoneu però algú ho havia de dir!
Anònim ha dit…
La música de Lluis Llac es avorrida a matar i adorm les ovelles... Ho sento, però algú ho havia de dir.

Entrades populars