06 de desembre 2015

Apadrina el treu tresorCatalunya té poc més de 500 museus, que acullen uns 22 milions de visitants. Els 500 museus custodien en total unes 7,5 milions de peces. Quadres, escultures, retaules, teixits, murals, àmfores, joguines, armes. La mitjana és curiosa. Som 7,5 milions de catalans i els museus guarden la mateixa quantitat de peces. Cada català té un objecte en un museu. Aquesta sentència és una mitjana, una xifra simbòlica. Però podria ser l'excusa per una iniciativa que aprofités la feliç coincidència.

El meu tresor

Imaginem que els museus obren la porta a què cada peça inventariada pugui ser apadrinada per una persona. Les regles de joc podrien ser molt simples. Cada peça només pot tenir un padrí, cada català només pot tenir una peça de tots els museus del país. I posats a demanar, no pots apadrinar una peça d'un museu de la teva localitat. 

Els padrins són els 'representants' de la peça. La promouen, la donen a conèixer, investiguen sobre ella, la converteixen en la seva identitat. Potser el museu detalla el padrí de cada element. Potser crea una trobada annual de padrins, o simplement els posa en contacte en una xarxa social. Potser descobrim una obra perquè un padrí ens la valora. I segurament recuperem el valor de l'extraordinària capacitat creativa concentrada en una peça custodiada en un museu.

Funcionaria un #ApadrinaElTeuTresor?