#5dones



Tot comença amb una piulada. Aquesta. De forma espontània, algú (la Mèius Ferrés) recomana cinc dones i convida a altres persones a que en recomanin cinc més. Si coneixeu la Mèius, ja sabreu que és el que sempre fa: Recomanar. Has parlat amb aquell?. Coneixes aquella noia?. I de vegades a la xarxa una espurna crea un incendi i el vol d'una papellona, un huracà. #5dones ha estat el hashtag de la setmana. I hem après vàries coses en aquests pocs dies.

La primera i més evident és que hi ha moltes més dones a twitter del que ens imaginàvem. Potser perquè els homes tenim més necessitat (antropològica, fisiològica no ho sé) de fer-nos veure i deixem poc espai lliure. O potser simplement perquè d'alguna manera reproduïm una certa sobreactuació, una tendència a fer-nos veure. No sé les causes però sí les conseqüències. Hi són però no es veuen. Ho diré més bé: Hi són però no es veuen tant.

Això ens porta a una segona lliçó. D'alguna manera la xarxa és la versió digital d'un model que encara és desigual. I ja no parlo de quotes ni de percentatges. Ara parlo de models de relació i de sistemes de creació de coneixement i d'intercanvi. Simplificant, els homes donem molta més importància als nodes (a nosaltres mateixos) i sospito que les dones treballen més en els àmbits dels arcs (les relacions entre nosaltres). I intueixo que la societat necessita un sistema en el que els mecanismes de col·laboració, d'intercanvi, de relació, de prescripció primin sobre l'afirmació del jo.

El que he après del #5dones més enllà de l'evidència que elles hi són, tot i que no les veiem (o no les veiem prou) és que no estem construint un món alternatiu, sinó que estem reproduint un món equivocat en el sistema digital. I no es tracta només de donar llum i veu a les dones. Es tracta de substituir el model clàssic d'una societat competitiva (i una xarxa competitiva) per un model més cooperatiu i col·laboratiu. El debat que hem d'obrir és com tornem a començar la societat en xarxa, de manera que sigui realment en xarxa.


Comentaris

Unknown ha dit…
Una nova societat, a la mesura de les dones. Connectada, amb complicitats entre totes. Compartint dèries, neguits i alegries. Sense mirar-se de reüll. Sense males jugades. Només amb ganes d'escampar allò que hem descobert, allò que sabem, i amb ganes d'aprendre de tothom. Us ho imagineu? Tenim molt a donar i molt a rebre. Gràcies infinites, Don. Per ser-hi, i per entendre aquest nou món. Tu seràs un dels que el farà possible.
Unknown ha dit…
Meius, lúcida com sempre. Hem de continuar treballant i difonen el missatge
Jordi Cartanyà ha dit…
Totalment encertat el post, gràcies.
Es tracta de crear un paradigma més evolucionat de relacions i interaccions humanes que siguin significatives en el ser i el fer per transformar el món. Les dones hi poden contribuir probablement més que els homes, però els generalismes no m'agraden. Homes i dones junts per un nou sistema de conexions de valor i, certament, a la xarxa en general no es reflecteixen els nous paradigmes. Algunes escletxes com les de la Meius són brots emergents, però malauradament brots, la majoria hi caguem sentències.
La verdad es que la información es buena y amena, su fácil comprensión me ha atrapado desde el primer momento y ha conseguido que me informe de lo que quería saber. Se nota que estás encantado con lo que haces. =)
fibras capilares ha dit…
No es lo que estaba buscando ahora mismo, pero el post me ha llamado bastante la atención ya que te cuenta cosas interesantes que pueden ser útiles, encima se nota que le has puesto mucho esfuerzo ¡felicidades!
Me parece un artículo súper interesante, además de estar super bien redactado y quedarme super claro.
Gracias
Cerrajero Rota ha dit…
Me encanta el articulo, es super interesante y curioso, se lee genial con mucha fluidez. Estoy deseando leer más artículos vuestros, sois geniales.

Que buen blog tenéis, me encanta leer todos vuestros artículos es de los mejores blog.
Además son super útiles y claros.

Entrades populars