Veus al vent

El bing bang ciberpolític sembla no tenir aturador. Com els límits de l'univers, les veus singulars dels blogs polítics s'expandeixen en una gama de sons plural i complexa com la vida mateixa. Blogs d'alcaldes, de diputats, de joves entusiastes, d'avis experimentats, de veïns empipats, d'aprenents de filòsof, de politòlegs intuïtius, de visionaris, de nous postmoderns, de neorurals aburgesats, d'escriptors frustrats, de regidors tot terreny, d'estrategues de l'aparell, d'ex militants resentits... De mica en mica, aquests escrits ja no són el reflex de la política, sinó que són la política mateixa. La veu s'ha fet discurs.

Els blogs socialistes són el principal gruix de la ciberpolítica catalana. Però com demostra Saül Gordillo, en el millor recull de blogs polítics catalans de la xarxa, els blogs afins a altres sensibilitats han crescut de forma exponencial. Benvinguts siguin a aquest Parlament virtual, cada vegada més plural i dinàmic. També han nascut nous experiments com l'excel·lent portal socialdemòcrata i les opinions polítiques en format digital guanyen adaptes dia rere dia. És potser un bon moment per fer un balanç de la salut dels blogs socialistes, que es pot contrastar amb l'estudi que vaig fer el mes de gener.

L'univers d'estudi són tots els blogs registrats en el cens del PSC que hagin fet almenys una entrada en el mes de març. Per tant, l'estudi no té en compte els blogs inactius, és a dir aquells que no s'han actualitzat des de febrer. Tampoc s'han computat els agregadors o els webs que no tenen les característiques bàsiques d'un blog. El número total de blogs computats (actius) és de 103.

La primera dada rellevant és que es constata un increment significatiu dels blogs femenins. Si el gener, les blogaires representaven un 19% actualment s'apropen al 25%. Un de cada quatre blogs socialistes catalans està redactat per una dona.

La geografia de la blogosfera socialista manté les constants vitals dels darrers mesos. L'epicentre de la blogosfera es un remake de la primera línia ferroviària catalana, que uneix els pols de Mataró (15 blogs) i Barcelona (17). També els espais comarcals més prolífics són el Maresme (23) i el Barcelonès (21), que representen prop de la meitat de tots els blogs socialistes catalans. El cas del Maresme és molt interessant. L'esforç iniciàtic de Bassas i Mas ha creat una mena de clúster blogaire, que transcendeix els límits del PSC. El Maresme és l'epicentre de l'activitat blog d'altres partits i iniciatives periodístiques (el mateix Gordillo) o intel·lectuals.


Novetats en la cartografia bàsica?. Algunes. En primer lloc, es constata un creixement molt significatiu de l'activitat a la Regió I, especialment al Vallès Occidental (13) i el Baix Llobregat (9), una expansió molt difosa en el territori. Les localitats amb més activitat són Sant Cugat (4) i L'Hospitalet (4), amb un registres molt inferiors als de Barcelona i Mataró. La segona diferència és l'expansió territorial en comarques molt diverses: N'hi ha tantes comarques amb blog com comarques sense blog. Finalment, constatem l'increment exponencial al Camp de Tarragona, que és el principal eix d'expansió de la conurbació de Barcelona. Recordem que en el mapa del gener, el Camp de Tarragona era un desert.

Qui escriu?. Les Joventuts són una part significativa del total, però inferior als estudis precedents. Un cada de cada quatre blogs està redactat per un membre de les JSC. Creix erncara més la participació dels diputats al Parlament i al Congrés: concretament, 21 diputats actualitzem regularment el nostre blog (la meitat del Grup Parlamentari) i 4 diputats al Congrés també tenen una activitat notable. He registrat 17 regidors i cinc alcaldes, que utilitzen aquest instrument com una forma de millorar la relació entre ciutadans i administració. Si consulteu aquests blogs, podreu constatar la rellevància d'una nova forma de democràcia activa. La resta de blogs (que no són pocs) estan escrits per persones que són simpatitzants o militants del PSC però que no tenen cap vinculació orgànica. Aquesta dada em sembla magnífica: la ciberveu socialista no està estructurada en una xarxa jeràrquica, sinó que és el sumatori de petites veus particulars amb major o menor capacitat de convocatòria. Una nova polifonia.

En el mes de març, es van escriure 731 posts socialistes, és a dir 23 posts diaris. La mitjana de posts mensual és de 7,1 o si voleu un post cada quatre dies. Alguns analistes han afirmat que el fenomen blog no té una continuïtat en el temps i que un número molt elevat dels blogs estan encallats en el seu primer registre o tenen una intensitat gairebé nul·la. Un de cada tres blogs és de baixa intentitat, ja que només ha registrat un o dos posts en el mes de març. 18 blogs tenen una regularitat baixa (entre 3 i 4), 23 tenen una regulatitat mitjana (fins a 8 posts). Hi ha un número significatiu de blogs que tenen una regularitat alta (14) o molt alta (13), que pot arribar als 31 posts mensuals, un per cada dia.

És cert que el boom dels blogs socialistes coincideix amb el mes de novembre. En aquest mes neixen 35 dels 103 blogs censats. Però vull destacar que des d'aquest mes s'han creat 33 blogs més, 8 en el mes de març. De fet, alguns blogaires ja han bufat les espelmes del seu primer aniversari. Onze blogs es van crear abans del juliol de 2005 i ja estaven circul·lant per les onades cibernètiques sis blogs precursors l'any 2004. L'ona expansiva, com deia, no sembla tenir aturador.

Comentaris

Anònim ha dit…
Magnífic estudi, felicitats.

Només em queda una curiositat, no has contabilitzat quin ha estat el blog socialista més actiu, és a dir, amb més posts de tot el mes de març?

Qui ha sigut el/la campió/na de març?
Eu ha dit…
Don, com sempre, felicitats pels teus posts i pels teus estudis de la blogsfera socialista. Per la meva part, és un plaer formar part d'alguns dels col·lectius que cites: de la JSC, dona i del gran Mataró-Maresme!
Donaire ha dit…
Eu

Gràcies. Tens raó. La gent del Maresme sou un referent imprescindible. Enhorabona. I no només en el PSC, que és evident. Tb a la resta dels partits, i moviments socials. Seria interessant estudiar per què la comarca té aquest dinamisme blogaire. És curiós si més no.

Entrades populars