Extremadura

Diran vostès que no puc ser objectiu. Primer per la meva condició de socialista. I segon perquè vaig passar la meva infantesa a Extremadura. I conservo un cabàs de records, de pantans, de tardes d'agost, de camps de tabac i de l'olor de la llet encara calenta. De fet, n'hi ha qui diu que en Max concejal és un tribut a la meva infantesa. I una mica, potser sí. Per tant, facin el favor de llegir aquest post amb una certa indulgència.

Ahir, fugia de RAC1. Tot i que soc un incondicional d'en Clapés i de Minoria Absoluta, la submissió de l'emissora als argumentaris d'en David Madí converteix El Món a RAC1 en una conferència de premsa d'en Felip Puig. Cansat del to monocord de RAC1, vaig ensopegar amb la Ràdio Nacional de Catalunya. L'amic Bassas i els seus convidats estaven parlant d'en Rodríguez Ibarra. El retrat d'Extremadura va ser apocalíptic. Síntesi:

"Ibarra és un señorito d'un cortijo, que manté Extremadura en unes cotes de subdesenvolupament comparables a Haití o Burkina Fasso. Gràcies als diners dels catalans, a l'expoli fiscal, aquest president compra els vots dels camperols que cobren per no fer res".
La ignorància és una malaltia que es cura viatjant. Per desgràcia, hi ha gent que viatja molt poc. No vull entrar en un debat sobre la gestió de Rodríguez Ibarra. Ja els hi he dit que no puc ser objectiu. Tanmateix, algú podria haver citat el Plan de la Vivienda de Extremadura (un model que ara tots copiem), l'aposta de la comunitat per les TIC i pel software lliure (que recentment ha estat presentada amb notable èxit a les Nacions Unides), l'excel·lent gestió del turisme extremeny (la despesa turística creixé un 50% el 2005) o les polítiques adreçades als joves. Aquest és el principal defecte nacional: un complex de superioritat innecessari. I una tendència patològica a tocar només d'oïdes.

Enllaços: , ,

Comentaris

josemaría ha dit…
Y te voy a dejar un dato mas. Promovio, junto con la universidad, el primer congreso internacional sobre adopciones homoparentales, con un discurso de apertura que dejo boquiabiertos a los 450 asistentes.

www.adopcionhomoparental.com
Anònim ha dit…
Mire, le contesto. El problema éste es como el del chiste. Ya sabe: no me importa que me llames joputa. Lo que me jode es el rintintín...

Pues eso. Lo que dicen esos en esa radio es verdad. Lo siento, pero es así. Otra cosa es como lo digan. Como son nacionalistas les gusta herir para satisfacer el complejo ese de superioridad que tienen ante todos (bueno, ante casi todos je je). Lo que pasa es que esa verdad, no es toda la verdad, pues también es verdad lo que Ud dice.

La cuestión (problemáticas concretas a parte)en Extremadura, en Andalucía y en la Mancha, es la misma: Ciudades, del PP; super poblados pueblos, del PSOE; con mucho paro, mucha grúa, mucho rumano, mucho culebron y corazón, poca información a la gente media y mayor, mucha cosa gratis (educación, medicamentos, libros, etc.) y mucha subvención (han modificado el PER: ahora tres peonadas y sin límite, y para Andalucía una paga por la ola de frío de hace tres años, no me joda). Y todo para mantener el voto cautivo. El voto socialista. El suyo.

No se engañe (que no se engaña, ya supongo), pero es así. Y eso no está bien. Y los culpables de eso tienen nombres y apellidos socialistas.

De todas formas los nacionalistas esos que menciona, además de hirientes, son mentirosos. No expolian a Cataluña, expolian a Madrid.

PD: Parece que dicen que Chaves ha dicho que se tendrá en cuenta la población para lo de la nueva financiación. Ve Ud. La maldita suma cero. Con las cosas de comer, electoralmente hablando, no se juega...
Pedro ha dit…
A veure, RAC1 és un mitjà rivat com la SER i per tant té els tertulians que vol. Personalment crec que és més plural en Bosch que en Francino però és una altra cosa.

D'altra banda tot això que dius Extremadura ho ha pogut fer gràcies al superàvit fiscal, igual que l'autoista de la plata, l'aeroort de Badajoz, la ratio d'ordinadors per alumne altíssima... i que Rodríguez Ibarra fa un mal servei a la qualitat democràtica és evident, la comparació catalans=banquers i extremenys=jornalers fa feredat.

I d'altra banda crec que les tertúlies de Catalunya Ràdio tenen una pluralitat envejable, per això no comparteixo les declaracions de Xavier Bru de Sala segons les quals hi ha purga a la corpo.
Pedro ha dit…
No és casual que la senyora Trujillo vingui d'Extremadura, el pla de vivendes que cites només es pot fer amb un gran superàvit fiscal.
Donaire ha dit…
José María

Había apuntado sólo unas pocas, pero es evidente que hay muchas más.

don güebos

Oiga. Yo esta historia de los descamisados y todo eso, ya me lo sé. Y no estoy de acuerdo, pero no quiero hablar de eso.

Sólo pido una cosa. Que cada vez que se hable de Extremadura, nos informemos un poquito antes. La Junta tiene una página web donde explica algunos proyectos que son para quitarse el sombrero. Leer, informarse, cotejar, comparar y luego (sólo luego), opinar.

Lo que molesta terriblemente es escuchar tertulianos que no se han documentado previamente y que cuando oyen "Extremadura" van al archivo mental de Las Hurdes de Buñuel.

Lo de que Cataluña expolia a Madrid, en fin, cuando acabe de sobreponerme del susto se le rebato. Pero primero necesito recobrar el aliento.

Pedro

RAC1 és una emissora privada i té tot el dret a optar per una línia política concreta. El mateix dret que tinc jo per canviar de dial.

Que em diguis que Catalunya Ràdio és plural... No sé. Si tu ho dius. Jo crec que tant Catalunya Ràdio com TV3 estan ocupats per un personatges (i no parlo només dels locutors) tallats tots amb el mateix patró. Un exemple. Com és que en el Telenotícies d'ahir no van parlar de l'affaire Teixidor?. Aquest és un tema que si vols el debatem amb més calma.

Però jo no vull parlar de mitjans. Ni de pluralitat. Només demano que els catalans, que estem cansats del tractament que rebem de molts locutors ignorants i "vociferos", prediquem amb l'exemple. Insisteixo. La tertúlia d'ahir de Catalunya Ràdio sobre Extremadura era si fa no fa la mateixa que fa l'amic JLS a la Cope. L'única diferència és que on diu "Extremadura" cal dir "Catalunya" i on diuen "Rodríguez Ibarra" diuen "gobierno separatista de Carod y la ETA".
Anònim ha dit…
Ayer el homenaje a Juan Carlos Rodríguez Ibarra se extendió por buena parte de las ondas españolas. Con independencia a la tendencia política de cada uno, todo el mundo coincidió en que se va un hombre honrado, justo y sincero, que desarrolló su labor con extrema dedicación, amando por encima de todo a su tierra y sus habitantes.

Sirva de ejemplo que haciendo zapping radiofónico me topé con un hecho insólito: en el Hoy por Hoy de Carles Francino (inmenso programa), entró en antena un alto político valenciano del PP, el cual se sumaba al homenaje y reconocía sin rubor que su Gobierno había calcado políticas desarrolladas por Ibarra en su Comunidad, muchas de ellas, iniciativas recogidas en los más importantes rotativos del mundo.

Desgraciadamente, yo también tuve la mala suerte de escuchar muchos comentarios al respecto "cagados" desde la emisora de la Diagonal... al que sumo el comentario de RNC... Realmente según qué personas son más peligrosas con un micrófono que con una pistola; yo pensaba que para optar a una plaza de comentarista en emisoras tan respetables como RAC1 o R.N.C. era necesario estar mínimamente documentado y por lo que se ve el micrófono te lo dan con las tapas de los yogures, eso sí, debidamente etiquetados en catalán. De otro modo no se explica el grado de mezquindad, incultura y estupidez supina que demuestran los pseudotertulianos de Bosch y Bassas.

Mientras escuchaba semejantes sandeces me preguntaba: ¿y tú quién eres? a parte, claro está, de un triste colaborador de radio, columnista de fortuna y mercenario de ideas (a cobrar del mejor postor), ¿quién eres para hablar así de alguien que es ni más ni menos que presidente de una Comunidad Autónoma?.

Realmente esta gente (de la que me apuesto tres dedos de la mano que son incapaces de situar en un mapa Haití, Burkina Faso, Extremadura, e incluso todo aquello que quede fuera del alcance de un billete sencillo del área metropolitana de Barcelona), no tiene ni idea de quién es Ibarra.

Un personaje, ante todo sincero, quien nunca tuvo miedo a decir lo que pensaba si era en beneficio de sus representados (que al fin y al cabo es de lo que va el juego). A diferencia de políticos muy cercanos a nosotros, nunca tuvo dos caras.

Un tío que ha arrasado en todas las elecciones a las que se ha presentado, barriendo a todo el que se lo ponía por delante, con un apoyo popular sin parangón en el resto del estado.

Un presidente con un sueldo más bien discretito que impuso una austeridad absoluta en los gastos derivados de la Junta (que n'aprenguin!). El dinero para los extremeños. A diferencia de muchos expresidentes, Ibarra no ha hecho fortuna; al lunes siguiente de dejar el cargo, volverá a su cátedra de filología, a seguir dando clase.

Y un presidente que ha impulsado de una forma espectacular el desarrollo de su región, sin olvidar sus principios y obrando como un socialista auténtico (de los guerristas buenos de antes), siendo un modelo a seguir para muchos paises en desarrollo.

Puedo haber parecido un pelín brusco, pero mi respuesta no llega ni al 5% de las tonterías escuchadas.

"Hay mucho que decir en favor del periodismo moderno. Al darnos las opiniones de los ignorantes, nos mantiene en contacto con la ignorancia de la comunidad."

Oscar Wilde
Anònim ha dit…
Vaja. senyor Donaire. Veig que les eleccions s'apropen i que necessiten vostès retallar aquests cinc punts que el separen de CiU. I ho tenen molt i molt difícil.

Segueixi amb la seva línia montillista, defensant els que s'han mofat de Catalunya i els catalans. Al final, la diferència entre CiU i PSC serà la suficient com per governar amb autonomia.

GRàcies pels seus serveis, Afectuosament. David Madí.
Anònim ha dit…
Y antes de que se elimine mi comentario, simplemente comentar que en todos lados cuecen habas, y que si bien es cierto que muchas políticas extremeñas se han beneficiado de un superavit fiscal, no es menos cierto que parte del desarrollo económico del Estado (extensible a Catalunya, señores) tiene su explicación a las no desdeñables ayudas de la U.E.; mucho que comentar tendrían los alemanes...

Bueno, aunque esto último a muchos no les interesaría...
Anònim ha dit…
Sin duda, no ha leído bien (por lo último que dice). Y además, no quiere entrar al trapo. Se escaquea. Pues nada, engañarse es gratis total. Pero los votos son los que son y donde son. Y si no, mire los resultados. Ibarra será honrado (faltaría más), será fiel a su partido (cosa menor, en mi criterio) querrá mucho a su región y a España, ha hecho muchas cosas y cojonudas y lo cortés no quita lo valiente, pero destina parte del dinero recibido a comprar voluntades de manera caciquil. Aunque nada en comparación a otros. Y el voto socialista depende de eso, como se ve en los resultados electorales de las zonas menos dinámicas pero muy pobladas del sur. Pero nada, lo que Ud diga (que esta es su house), blanco y en botella: pues petroleo.
Donaire ha dit…
Pue sí. Quiero escurrir el bulto. No quiero hacer un debate sobre el papel de don Ibarra porque eso desvirtúa el sentido de mi post.

No quiero decir que el PSOE extremeño ha levantado una comunidad que estaba hundida en el lodo. Lo pienso, es verdad. Pero no es el objeto de mi post. Yo sólo me quejo de lo siguiente:

"En Cataluña, cuando alguien se mofa de esta tierra (y sobre todo cuando lo hace instalado en cuatro tópicos totalmente falsos), nos molestamos. Nos molesta que alguien que no ha pasado nunca de (pongamos por caso) la Sierra de Gredos, diga que aquí se persigue a los que hablán en castellano.

Pues bien. Yo sólo digo que ese criterio de información, justicia, conocimiento y un poco de respeto, se aplique también en el sentido inverso. Y que no miremos siempre por encima del hombro a los que viven más allá del Ebro. Hay muchas cosas que podemos aprender de los vecinos"

Más o menos es eso, don Güebos. Respeto e información. Y a lo mejor, es verdad, después de leer uno mucho llega a la conclusión que don Ibarra es un zoquete. pero hombre, al menos, un poco de información y documentación. Con hoy todo está a dos golpes de Google.
Anònim ha dit…
Dios mio, David Madí dando datos sobre encuestas... Eso tiene menos fiabilidad que una escopeta de feria...
Anònim ha dit…
Dios mio, David Madí dando datos sobre encuestas... Eso tiene menos fiabilidad que una escopeta de feria...
Pedro ha dit…
Donaire, jo ahir vaig veure el senyor Teixidó al telenotícies, no sé si matí o migdia, i avui ha anat al Cuní. Al pa pa i al vi vi.
T'has d'acostumar a què els mitjans privats són allò que volen ser, i queixar-te només d'aquells que et van descaradament a favor fa que s'et vegi el llautor. Jo llegeixo el pais perquè té coses interessant, ja m'els conec i no m'exclamo quan en fan una de les seves.
Per ahir et referiexes al dia 20? Encara no me l'he baixat, però em costa de creure que el director del periódico (germà de dos alts càrrecs del govern, jeje) se sumés al "talibanisme convergent" que es veu que mana a la corpo. I de Patricia Gabancho també.
D'altra banda és de sobre coneguda la simpatia de Francesc Escribano pel Psc, és de sobres coneguda la marginació que ha patit a TV3 la documentalista Dolors Genovès, i és de sobres coneguda la presència d'algú d'el periódico arreu de tv3.
I almenys a tv3 no conviden a la néta de Franco a ballar i li paguen 40.000 euros! Ni fan noche de fiesta.
Cordilament, el troll
Pedro ha dit…
Quan parlo del senyor Rafel Nadal i de la Gabancho, em refereixo a la tertúlia del Bassas, no me l'he baixat encara.
Donaire ha dit…
A mi no només em sembla bé sinó que alabo la pluralitat. Em sembla perfecte, magnífic, sa, que un mitjà opti per una línia editorial. Només faltaria. Jo això no ho he criticat.

Però que jo respecti, acceti i fins i tot celebri que un mitjà agafi un determinat to no vol dir que jo me l'hagi d'empassar. Aquesta és la gràcia. Cadascú parla del que parla i com vol. I els oients seleccionem, o no.

Vaja. Que no és dolent canviar el dial quan el que sents et remou el fetge. El pluralisme no només s'ha de donar en els mitjans. També en els destinataris.

Sobre els mitjans públics, com t'he dit, sí que m'agradaria parlar amb més calma. En principi, tinc la percepció que hi ha una sana pluralitat. I que si peca d'alguna cosa, segurament no és de proPSC. No ho critico. Al contrari. Només demanaria que aquesta pluralitat es mantingués amb independència del color del governant.

Ei. I si signes com un troll, fes de troll. Que ara em fas comentaris més assenyats i ponderats que una encíclica del Papa. Bé. Potser millor, poso un altre exemple.
Pedro ha dit…
Jaja, a mi el que em remou el fetge és que aquesta portada no et faci atragantar la magdalena de l'esmorzar:
http://photos1.blogger.com/blogger/3591/1341/1600/tbo.jpg
I en canvi l'única ràdio que no és agenciable al Psc l'hagis de criticar constanment. Com he dit Bru de Sala va parlar de purga, i això que ell recolza el tripartit.
Veig que quan he començat a parlar de tertulians (ja he escoltat la tertúlia i no té res a veure amb el cataclisme apocalíptic del que parlaves on semblava que Ibarra era un caníbal menja-catalans) t'has fet una mica enrere.
Javi Montes ha dit…
Curiosament acabo d'escriure el meu bloc un article sobre l'Ibarra que va bastant amb la teva línea. Crec que tens raó, s'ha de visitar Extremadura abans de fer un judici tan fàcil com fan alguns.
Donaire ha dit…
¿Veus? Ara ja tornes a ser un troll (per cert, no és exactament un insult com vas dir). Veiem-ho.

1. Canviar de tema. Es tracta de parlar d'A però mentrestant citar B.

2. Linkar coses estranyes que no tenen res a veure amb el tema de debat.

3. Acusar d'un comentari que no he fet mai. Per exemple "L'hagis de criticar constantment". No, escolti. Jo només he parlat avui de RAC1.

4. Fer generalitzacions. "L'única ràdio que no és agenciable al PSC". Uf. Estàs segur?.

5. Detectar debilitats no manifestades. "t'has fet una mica enrere". Mmmm. No sé. He rellegit la seqüència i no ho sé veure.

6. Negar la màxima. "He escoltat la tertúlia i no té res a veure amb el cataclisme". Francament, o no l'has escoltat o llavors no ho vols escoltar. Jo només m'imagino què pensaríem si la ràdio nacional d'Andalusia (per exemple) digués això de Catalunya.
ZAGASO ha dit…
Sóc un fan absolut de Rac 1. Minoria absoluta i els esports, són brillants.
Perdoneu la simplicitat dels meus missatges que normalment no aporten res, erò les discussions teòricopolítiques tenen un nivell tan elevat que el meu cervell no processa.
Potser és perquè sóc mestre i nascut a Horta.... O simplement perquè no entenc de política i només vull que el sentit comú s'imposi arreu.
Pedro ha dit…
Ben dit Ignasi, totalment d'acord, jo en principi escoltava rac1 només pel cafè Baviera, el Bosch és un paio genial, sort que en Basté també és bo.

Donaire, crec que el punt interessant és el sisè, la "xixa", intentaré despatxar-los ràpid:
1-per mi tot forma part d'un sol tema, la manipulació dels mitjans de comunicació. Tu denuncies i no suportes que un mitjà no dóni suport explícit al teu partit, jo et que altres mitjans que tu no denuncies fan coses molt més grosses i partidistes. Toni Soler ho deia diumenge a la vanguardia, cuatro és tant del psoe com la cope del pp.
2-És el mateix tema, diria.
3-Has parlat de rac1 altres vegades, és una ràdio que quan parla de coses serioses no suportes. Un dia que havia perdut el Madrid i a rac1 era festa grossa t'en vas queixar amargament. No he sentit el mateix quan a antena 3 han obert cava(perdó, espumoso) per les derrotes del Barça.
4-Ho sento, hauria d'haver precisat més, mea culpa. El meu marc de referència és Catalunya, el teu Espanya, cap problema, però tot això de l'11-M i les conspiracions de les quals la premsa local madrilenya va plena no van amb mi, dec ser de l'oasi. No tinc en compte ni les dues ràdios peperes a mort ni les 2 i mig socialistes (la Ser, on hi ha tertúlies per plorar, només cal sentir la pregunta sobre Artur Mas que van fer ahir a Samuel Eto'o, punto radio i rne). De les d'aquí, una Zapatero la vol tancar perquè és en català (ah no ser que els catalans hi posem calers), una altra(ona catalana i ona música) el teu govern va recomanar vendre-la a Prisa (Polanco, el pais, la ser) per poder expandir les freqüències de radio olé i M80(veure grup barnils) i en queden 3. Una s'enfonsa (la COM), havia estat creada com a contrapoder a Catalunya Ràdio, ara que Catalunya ràdio és vostre i traslladeu els bucs insigne com en Barril(sociata declarat, a diferència d'en Bassas) no té personalitat. RAC1 és de la qual parlem i a Catalunya ràdio hem vist la neteja que s'ha fet, molts s'han refugiat a rac1, començant per en Solé Sabaté i amb el mobing que es va fer a en Calpés i en Basté. Els informatius són un altre drama des que heu arribat, per sort no podeu fer cantamania en versió ràdio.
6-La tertúlia en si. Crec que en Rafel Nadal ha mantingut el prestigi i el bon nom de la família (en tots els sentits que li volem donar)pregonant ewl missatge segons el qual Ibarra ha estat genial pels extremenys (missatge oficial als blogs socialistes) davant els atacs del senyor Espadaler (demagògics) i d'en Sala-Martín(justificats, i tu li dónes la raó dient només coses bones que són possibles gràcies al superàvit fiscal i la política de subvenció que denuncia Sala-Martín i que no són possibles a Catalunya).
Pedro ha dit…
En la 5 et dóno la raó.
Donaire ha dit…
Doncs parlem del punt sisè. Els altres, deixem-ho, perquè avorrirem als lectors del blog.

Veus?. Ara reconeixes que l'Espadaler va ser demagògic i que en Sala-Martín va fer servir allò de la regió subvencionada. No va esmentar res del que jo esmento. Ah. I en Nadal, torna-ho a sentir, va estar a anys llum del que tu dius: "Home, potser sí que ha fet alguna cosa". Deixant de banda que no el deixaven parlar.

La meva crítica no gravita sobre la gestió efectiva de R.I. Es pot opinar que ha estat bona o dolenta. El que em va molestar és que de forma gratuïta i absolutament indocumentada es parlés d'una comunitat de forma despectiva i sense el més mínim esforç d'informació previ . M'agradaria que en una tertúlia de la meva Ràdio Nacional s'anés molt més enllà dels quatre tòpics que diria qualsevol en una conversa de cafè (o en una discussió en un blog).

Per què?. Doncs perquè tampoc m'agradaria gens que en una ràdio pública extremenya, els tertulians es dediquessin a "rajar" dels catalans de forma gratuïta a partir de tres tòpics i no de dades i informació contrastables. Només era això.

Per cert. En el teu estudi sobre el control dels mitjans t'has deixat Ràdio FlashBack, Els 40 i Ràdio TeleTaxi, entre moltes altres.
Donaire ha dit…
Per cert. Torno a dir-ho. Si escolto la ràdio de 12 a 14, Minoria Absoluta (el millor programa de la ràdio). Si l'escolto de 16 a 19, Versió Original. M'agrada força el Primer Toc, que és de llarg el millor esportiu de Catalunya. Pels matins, m'agrada en Xavier Bosch, a qui ja segueixo des del Cafè Baviera. L'únic programa que no m'agrada és el Tot és possible

La sintonia 1 del cotxe és RAC1; per cert, la 2 és Catalunya Ràdio, la 3 és Catalunya Informació, la 4 RAC105, la 5 és la COPE (quan necessito riure una mica) i la 6 és Catalunya Música. No escolto mai (o gairebé mai) ni la SER ni la COM.
Pedro ha dit…
Em sembla molt bé, però no se si t'has adonat que no he parlat de radiofórmules. I un tertulià demagog no és el mateix que una tertúlia on es dediquen a insultar com vols pintar.
ZAGASO ha dit…
Tinc els mateixos gustos radiofònics que tu, però la COM té tertútiles interessants. Amb el Miravitlles a les 10.30h m'ho passo bé, de vegades....

Per cert: quan et col·locaràs en alguna tertúlia????
jejejejeje
Donaire ha dit…
Alguna vegada he anat al d'en Miravitlles; i hi vig sovint a Onda Rambla. Ara bé; diuen que soc molt avorrit a la ràdio, com es pot deduir dels meus llarguíssims posts. Sempre veig el pobre locutor mirant el rellotge i suplicant amb els ulls que calli d'una vegada. Tu m'entendràs, Ignasi. És el que tenim els del gremi de la docència: que parlem pels descosits.
ZAGASO ha dit…
juas juas....
Quan hagis de paticipar, informa'm.
Almenys sabré la veu que fas, perquè allò del cafè ha passat a la història....

jejejejeje
Anònim ha dit…
volia deixar un comentari, però he vist que el nivell polític s'ha anat accentuant a la màxima potència, molt per sobre del meu justet intelecte.
Opino, que la gent necessita viatjar, i veure, i viure i preguntar. Jo tinc moltes ganes d'anar per Extremadura, mai hi he estat. Estic convençut, que el Sr. Ibarra ha fet molt per Extremadura. Segur. El que també crec, però, desde el meu punt de vista, es que s'hagués pogut estalviar alguns comentaris, que només provoquen odis i recels. Tingueu en compte els polítics que la gent del carrer (la que vota igual que vosaltres), NO es mira els programes electorals. I per tant vota per altres motius, que a vegades s'escapen a alguns polítics. Per tant, a vegades el marketing polític hauria de ser més simple. ... ahh i entre tots intentar millorar la percepció de la classe política (vamos com el sector turístic)

Entrades populars