Por qué no ganará Rajoy
Las encuestas hablan de una ventaja socialista, ligera para las de un lado y muy amplia para las del otro. De todas formas, cada vez me creo menos estas predicciones. La expectativa de voto se basan en la pregunta directa: "¿A quién votaría usted si mañana fuesen las elecciones?". Problemas: Mañana no hay elecciones, algunos votantes del PP no lo declararán públicamente, algunos de los que se declaran votantes del PSOE cambiarán de opinión, el porcentaje declarado de abstención es muy inferior al porcentaje real... Por eso, la cocina de las encuestas es tan "creativa" que deja a Ferran Adrià como un repartidor de pizzas. Como ustedes o como grandes analistas, yo no me fío mucho de las expectativas de voto. Veamos otros indicios.
Rajoy asusta
La valoración del líder de la oposición está por los suelos. La media es inferior a 4 (3,75), con una elevada desviación. Y una media baja con una desviación muy alta sólo quiere decir una cosa: algunas valoraciones muy altas y muchas valoraciones muy bajas. El 27% de los ciudadanos le puntúan con un 0 ó un 1 y el 14% con un 2 ó un 3. O sea, el 42% puntúan a Rajoy con un 3 ó menos, lo que en mi época de estudiante se llamaba "muy deficiente" y ahora sería "necesita mejorar"; para que se hagan una idea del desaguisado, Carod-Rovira es puntuado con un 3 ó menos por el 43% de los electores.
Cuando alguien puntúa con un 1 a un político no está diciendo que no le gusta. Está diciendo que le asusta. Y cuando un político asusta, la alternativa más viable gana adeptos. De manera que Zapatero puede obtener, como en el 13M, los votos de aquéllos que intentarán evitar a toda costa que Rajoy sea presidente. También votarían a Jesús Vázquez, Superlopez, Cañita Brava o a Enjuto Mojamuto, si fuesen la principal alternativa al PP. Por eso, la única oportunidad que le queda a Rajoy es que una parte sensible del electorado no crea que pueda ganar y se quede en su casa o vote a otro partido. Una curiosa paradoja: Los esfuerzos de Pedro J. por demostrar que la expectativa de voto del PP es muy elevada son en realidad un favor al PSOE.
Rajoy sólo contenta a los suyos
El único éxito de Mariano Rajoy es contentar a su parroquia. Su estrategia de fidelización del voto más conservador tiene un precio altísimo: el desgaste en el resto de las parroquias. Por eso, Rajoy obtiene una valoración más alta entre los votantes del PP (6,79) que la valoración que hacen de Zapatero los votantes del PSOE (6,6). Pero a cambio el caché de Rajoy se hunde entre los votantes de IU (2,09), CiU (1,65), ERC (1,03), PNV (1,37) o EA (0,33). Comparen estos datos con la opinión de Zapatero entre los votantes de IU (5,11), CiU (4,77), ERC (5,24), EA (5,33) o PNV (4,62). En estos momentos, la imagen de Rajoy entre los no votantes del PP se puede comparar con la de Obama en la convención anual del Ku Klux Klan o con los pasajeros del autobús de Priscilla en la Celebración a favor de la familia tradicional.
Rajoy se ha escorado a la derecha
La razón esencial de esta desafección es que Rajoy se ha escorado mucho a la derecha en un país sociológicamente de izquierdas. Zapatero ha llevado a cabo una acción de gobierno muy progresista con guiños constantes a los sectores sociales de izquierda: ley de la dependencia, memoria histórica, divorcio express, matrimonio entre homosexuales, retirada de las tropas de Irak... En la última encuesta del CIS, los ciudadanos que se sitúan entre el 1 y el 4 en la escala ideológica (la izquierda) representan el 35% mientras que los que se encuentran entre el 7 y el 10 (la derecha) son sólo el 10,5%. Zapatero sabe que el PSOE siempre gana las elecciones si es capaz de movilizar al electorado de izquierdas, mientras que el PP gana las elecciones si es capaz de presentarse como un partido de centro.
Es más. En determinadas cuestiones sociales (más que en las económicas), la sociedad española se muestra especialmente progresista. En temas como el aborto, las relaciones homosexuales, el papel de la mujer en la sociedad o el divorcio, es abiertamente de izquierdas. Cada crítica del PP o sectores afines a los cambios sociales es un empujón más hacia el abismo de la segunda derrota de Rajoy. Y en ese sentido, la manifestación de la Iglesia contra estas medidas pone al PP en un duro aprieto. ¿Propondrá en su programa la derogación del divorcio express o del matrimonio entre homosexuales?. ¿Y qué harán los gays del PP que se han casado ya?.
Rajoy se ha equivocado de agenda
¿Cuáles han sido los centros de gravedad de la tarea opositora de Rajoy?. Piensen en dos frases. Les dejo unos segundos... "España se rompe" y "Zapatero se ha vendido a los etarras". Dejo a cada cual la interpretación de estas dos frases. Para unos, Rajoy ha mantenido la dignidad del país ante la cobarde rendición del Presidente; otros dirán que la actitud del líder de la oposición ha sido indigna porque ha intentado hacer electoralismo con el terrorismo. Pero no entremos en el debate. ¿Cuál es el principal problema de estas dos afirmaciones?. Que suenan antiguas.
El debate sobre el Estatuto catalán ha quedado enterrado en la memoria como la batalla de las Termópilas. Después, han venido media docena de estatutos más o menos similares y no ha pasado nada. Ni los ríos se han convertido en sangre ni las langostas han cubierto el horizonte. Lo mismo ocurre con el terrorismo. Hace semanas que no aparece en las portadas de Libertad Digital y ya ni siquiera Jiménez Losantos habla de los etagas. ¿Y ahora qué?. ¿Cómo re-construir una oposición en pocas semanas?.
La precampaña de Rajoy es un despropósito
Tiene razón Xavier Domínguez: Zapatero lleva la iniciativa en la precampaña. Propone un debate en televisión que obliga a Rajoy a confesar públicamente que fue un error negarse a debatir en 2003. Presenta el comité de asesores frente al primo de Rajoy que no cree en cambios climáticos. Rueda un espot fresco y contundente que está a las antípodas del mensaje institucional rancio y cañí de Rajoy. Abre el fuego de la política 2.0 con un entorno muy solvente y pega fuerte con dos campañas que funcionan bien: Con Z de Zapatero y La mirada positiva. Rajoy parece ir siempre a remolque de las iniciativas del Presidente.
Rajoy parece derrotado
Cuando en un partido, el principal debate se centra en saber si Gallardón o Aguirre ocuparán un a posición de privilegio para la sucesión es que huele a muerto. Todas las encuestas coinciden en destacar que muy pocos confían en la victoria del líder del PP, incluso los propios votantes del PP. Hay cosas que no se ven, pero se sienten. Y Rajoy transmite en cada intervención, en cada discurso, en cada comparecencia un halo de tristeza, como Antígona ante el oráculo de Delfos.
Hay dos factores que pueden desequilibrar la balanza hacia el lado del PP: la campaña y el debate televisivo. La campaña no será fácil. Meter el dedo en el ojo terrorista suena lejano; improvisar un programa inédito no es convincente. El problema de las campañas actuales es que cada vez son más prisioneras de la gestión precedente. Y la valoración de la oposición está en un mínimo histórico. Nos quedan los debates. No me cabe duda que don Mariano preparará a conciencia ésa su última oportunidad de no perder su segunda (y definitiva) elección.
En todo caso, no se jueguen su residencia o a su pareja en una casa de apuestas virtual. Creo que jamás he acertado una predicción política. Sigan la pista de esta gente que sabe mucho más que un servidor. Yo, por si las moscas, voy a estudiar los precios de L'Oreal reflejos.
Comentaris
NO, la popularitat del líder no és un bon predictor de la intenció de vot dels ciutadans. Això no és tan fàcil.
Tenim l'exemple de l'Aznar. Polític sense carisma amb popularitat ínfima però que va guanyar 2 generals i una d'elles amb majoria absoluta.
Si la intenció de vot tingués correlació amb la popularitat, llavors Carod-Rovira i Rajoy tindrien un percentatge de vots similar ja que tenen similar popularitat.
Pobre cregudet que no arriba a ximple. Tan de rebombori per notificar-nos que ha inventat... ¡la bombeta!
La teva missió ara serà molt més complicada:
¡Cordar-te les sabatas!
Apa, ves-te'n a pentinar collons.
Com va tot? Abans que res: Feliç Any 2008! L'any de la nova victòria del PSOE a les eleccions del 9 de març. Jo també estic convençut. Fins i tot ja saps que fa unes setmanes, a Girona, ho vam comentar: penso que el panorama polític quedarà bastant semblant al que tenim ara. Sense grans canvis: un PSOE potser amb un parell de diputats més i un PP també amb algun diputat més. Sigui com sigui, estic convençut que Zapatero tornarà a ser President de Govern. Per cert, quan s'acosti la data t'enviaré, com ja hem fet alguna vegada, un quadre per fer una porra amb els de sempre! Per posar-hi una mica d'emoció, no creus?
Bé, dit això, m'interess fer-te una petició: m'agradaria que, ara que comença el procés de "caucus" per l'elecció dels candidats dels partits demòcrata i republicà a les eleccions presidencials dels EEUU, fessis un post (o més d'un, tu veuràs per quant dona!) analitzant la campanya dels principals candidats demòcrates, és a dir: Hillary i Barack. No se si en aquest cas t'atreviries a fer un pronòstic. Jo porto setmanes mirant les seves webs, etc. i estic bastant interessat en quin és el resultat. A dia d'avui encara no tinc clara la meva preferència. M'agradaria llegir alguna cosa teva sobre això, ara que ens trobem a la recta final d'aquest gran espectacle que són les eleccions presidencials als EEUU. Si trobes un moment per fer-ho tots en sortirem guanyant! Segur!
Una abraçada molt forta i els meus millors desitjos per aquest any que comença!
salut company!
Cristian
Segueixo el teu blog asiduament, des d' on puc, Mèxic, USA, Guatemala ... molt interessant i gràcies per les teves amables paraules, sempre són ben rebudes.
Sort i bon any 2008!
Sobre todo hay que tener en cuenta que Rajoy viene suspendiendo con muy mala nota toda la legislatura en valoración. Nunca un líder de la oposición estuvo tan mal valorado.
Un saludo.
Enfoque bien microscopio. La derecha liberal no gana nunca en España. Es la izquierda la que pierde cuando sus votantes no depositan su contravoto.
Eso es todo.
Quizá debería reflexionar sobre dos extremos. Uno, por qué se va a producir una segunda legislatura sin mayoría absoluta y, dos, el por qué de ese bloque compacto del PP, que se va a consolidar.
Tampoco estaría mal una reflexión sobre estos cuatro años, a nivel territorial y de grupo/clase social.
Ah, hablando de debates. Le gusta el sumo? A mí me mola más el catfight. Se me ocurren buenas e interesantes peleas...
Y feliz año nuevo.
Pensar diferent no és un defecte necessàriament. Ja li he dit que no em fio de les enquestes. I molt menys si no m'ensenyen la cuina.
Manelus
Claro no está, es cierto. Pero la balanza está inclinada ahora hacia el lado ZP. Y creo que habrá bastantes votos anti, de un lado y del otro.
Anónim
Com que no?. Repassi l'històric de la valoració dels líders abans de les eleccions i veurà que no es pot guanyar si no es puja la valoració. Aznar tenia una valoració superior al seu rival en les eleccions que va guanyar. I ZP superava Rajoy abans de l'11M. Consulti, consulti, que són públiques.
En fi. Els mateixos arguments que ens hem intercanviat a Menéame. Suposo que allà com d'identifica amb un nick insulta menys. Estaria bé que a més d'insultar aportés algun argument, alguna dada, alguna idea. Això que em diem diàleg, que per tirar-se els trastos pel cap no cal un blog.
Cristian
M'apunto a a la porra of course. Jo tb penso que tot continuarà igual i potser qui baixarà una mica serà Esquerra. Ho sento molt, perquè cerc sincerament que han fet una bona tasca a Madrid aquesta legislatura.
Avui he estat tota la matinada amb altres bloggers comentant l'evolució del caucus d'Iowa amb el twitter. Estic força enganxat. El meu candidat és Obama, tot i que no sé si podria guanyar un republicà. Si no, potser la Hillary, que té més opcions.
Un bon any també per a tu!
Pues si lo dice usted, será verdad
Anònim
Yo creo que hay gente a la que le cansa argumentar. Están tan acostumbrados a insultar que ya no se esfuerzan en intercambiar.
Xavier
Xavier, el teu blog és un autèntic luxe. Sensacionals les anàlisis i la documentació. Els millors èxits professionals pel 2008!
Evaristo
Gracias. Reitero la recomendación de visitar su blog politólogo. Y creo que ésa es la clave: el problema no es que Rajoy tenga una valoración baja, sino que la tiene especialmente baja excepto en los votantes propios. Eso es una bolsa de votos anti-Rajoy muy peligrosa.
Anònim
Pues sí, pero más bien Paco Porras con el perejil que al menos no grita cuando habla
Estoy totalmente de acuerdo con usted y eso me preocupa.
ZP sabe que ganará las elecciones si moviliza el electorado de izquierdas y por eso ha promovido políticas bastante arriesgadas. Fíjese cómo le valoran los votantes de Esquerra o de IU. Si unimos el miedo a Rajoy, tenemos un escenario muy difícil para el líder del PP.
Pero cualquier acción en política tiene su reacción. El centro es, según todos los sondeos, patrimonio del PSOE. Pero en cambio, la estrategia de martillo del PP ha permitido que los "sin ideología" (normalmente votantes del partido en el poder) rechacen el PSOE.
¿Por qué se mantiene el PP?. Lo explica de fábula La moqueta verde en un post excepcional que le recomiendo http://lamoqueta.blogspot.com/2007/11/el-factor-v-del-partido-popular.html
Lo del sumo no lo dirá por los michelines?
El cabell blanc?. Doncs sí, ara que ho diu, el tinc una mica blanc, sí.
Jo penso (és clar) que ZP ho ha fet molt bé. Però això no conta perquè jo soc de la secta i reconec que tinc un biaix monumental. En canvi, és molt important la teva reflexió "no és que em xiflin els socialistes però és millor que el tàndem PP - Opus". Jo crec que en aquesta idea està la clau de tot plegat.
Els millors desitjos per aquest 2008!!
Decirle sr. don-aire que su apuesta por teñirse el pelo de blanco indica el escepticismo en el que Ud. se ve sumido al intentar dibujar un año de elecciones en el que precisamente no será el de la repetición de una victoria del Prisoe.
Quizás no será "Maricomplejines" el que gane las elecciones, pero desde luego el tandem CiU-PP será el que gobierne los próximos 4 años. Como hoy en día no hay un líder carismático en lo que Ud. llama derecha (a veces no sé que posiciones son más de derechas en lo que se refiere a la economía, solamente hay que observar al ministro del ramo).
Rajoy por supuesto no será el que gane las elecciones dado que no estamos en un sistema presidencialista como en los EEUU, cosa que también por otra parte echo en falta. Claro que después de observar los 4 años de desgobierno a los que nos ha acostumbrado ZP, las alianzas de sus civilizaciones con Castro, Chávez y los guiños islamistas, la economía que no va tan boyante como parecía, la guerra electoral con la subida de pensiones, y un programa político hecho desde las minorías para las minorías, no creo que sea el mejor caldo de cultivo para una victoria Zapaterista (nada que ver con la Zapatista).
En el caso más pesimista del Sr. Güebos, con el que comparto casi todas sus opiniones, y que el Psoe lograse alcanzar una pírrica victoria, preferiría no estar en la piel del vencedor en esa situación para volver a gobernar como lo han hecho hasta el momento....o peor, si se diese el caso.
Creo que para afrontar los próximos 4 años, no estaría de más pensar en un gobierno de coalición como ya he propuesto en muchos de mis comentarios, un giro a la derecha del PSOE cambiando a ministros del desgobierno como Moratinos, la "fomentista del caos" Magdalena y "Fredy" el rompetechos (Rub-Al-Caba)y por parte de la otra esfera un poco más la izquierda dejando a un lado las posturas Zaplanistas y Acebistas y los lloriqueos de ese alcalde de la "capi" que no está definido en sus ideas sinó en sus ansias de poder, harían que el pais volviese a confiar en unas instituciones que nunca han estado tan desprestigiadas como hasta la fecha.
Pensemos que el gran líder de las elecciones será Mr. o Mme. Abstención por la falta de interés y de capacidad de los dirigentes políticos de nuestro país.
Un país no se hace dividiendo... Los esfuerzos de una comunidad se deben dirigir a la construcción del futuro y no a la confrontación permanente.
La gente prefiere una pensión digna a un "matrimonio" homosexual, una Sanidad en condiciones a una "alianza de civilizaciones", un sueldo con el que poder llegar a fin de mes a un estado que se arrodilla ante los terroristas,y sobre todo busca paz y tranquilidad y no un a unos oradores que se tiran los trastos a la cabeza en el Parlamento y se van después a repartir las comisiones obtenidas.
Que los partidos llamados "grandes" den una lección de responsabilidad al electorado, y verán como en un par de legislaturas volverían a contar con el apoyo de los votantes y la credibilidad perdida en estos últimos años.
Esforzarse en un futuro común por el interés de la gran mayoría de los ciudadanos, y no por la ambición desmesurada de protagonismo y de partidismo sectarista que no conduce más que a la destrucción del poco interés que a algunos aún le queda por ver el futuro con un poco de optimismo.
Un saludo y tal como están las cosas no será Rajoy el que gane o pierda las elecciones, las habrá ganado o perdido la institución "pseudodemocrática" con la que nos hacen comulgar los de siempre aunque con otro disfraz.
Feliz Año Nuevo.
Le deseo lo mejor en este año 2008, especialmente en lo personal y en lo profesional.
El post no pretende juzgar si Rajoy lo ha hecho bien o mal. O si ZP es un gran presidente. INtenta evluar las opciones de Rajoy. Yo creo que desde posiciones políticas muy diferentes se puede estudiar las opciones de unos y otros.
Quiero decir que, aunque lo parezca, no es un post partidista, sino que intenta aportar información sobre las expectativas de Rajoy.
Saludos
Guanya Zapatero, però necessitareu dels nacionalistes com jo.
Tornarem a sentir: ApoLLaré el ESTATUTET que decida el parlament!!! i el món seguirà rodant. Amb hipoteques més altes i sous més estrets...
Però repeteixo: tranquil, el PP no guanyarà...
Tanmateix, hi ha una cosa que em fa molta llàstima i de la que sé que en discreparàs, i és veure com després de tot el que ha caigut, des de les mentides de l'Estatut als colapse de Barcelona l'electorat català tornarà a fer confiança al PSOE.
No, no hi estic d'acord.
I seria molt llarg d'explicar.
Faré un petit resum.
Catalunya té un model de relacions amb Espanya creat durant els 23 anys de CiU; i ens ha anat com ens ha anat. Hem heretat un model que té gairebé un quart de segle, que ha estat presentat com l'èxit gairebé personal de Jordi Pujol. Durant aquests anys de "governem Catalunya i decidim Espanya" no hem assolit les competències que marca l'Estatut del 80 i hem arribat al model viari i ferroviari que tots coneixem.
Durant el govern de ZP s'ha fet un Estatut nou. És a dir, que encara no hem arribat a les competències del 80 i ja creem un marc nou. Un marc que li ha costat un desgast terrible al President fora de Catalunya. I, deixam-ho dir, un gran Estatut.
Segons aquest Estatut, ZP inverteix a Catalunya en infrastructures l'equivalent al pes del PIB català. Inverteix tant en un any com en quatre de govern CiU - PP. Inverteix en autovies, en rodalies i en AVE. I ho continuarà fent durant els 5 anys que preveu l'Estatut. Cinc anys en què es canviarà (almenys parcialment) l'herència rebuda.
El caos?. És cert. Les obres han estat molt mal realitzades i la gent ha patit les conseqüències. D'acord. Però és un caos d'inversió, no d'oblit. Hi ha problemes perquè es fan coses no perquè es deixen de fer.
Catalunya està recuperant el temps perdut. I això no és pas un míting. No li vull donar més voltes perquè l'opinió pública pensa el contrari i quan una idea s'instal·la en l'imaginari col·lectiu ja no es pot canviar. Però està essent una injústicia cósmica.
La gent no votarà el PSOE per la inversió en infrastructures que s'ha realitzat. Ni per la que es farà. Tal i com preveu l'Estatut.
La gent tampoc castigarà en massa el PP pel seu tracte (aquest sí) envers Catalunya. Ara entre tots hauríem de recordar que el PP d'Andalusia va fer campanya contra l'Estatut de Catalunya amb unes falques de l'Arenas que són de jutjat, o que el PP porta l'Estatut al Constitucional i després vota en altres comunitats LITERALMENT el mateix, en un dels exercicis de cinisme més vergonyosos de la legislatura. La gent no considerarà que el PP no aplicaria la inversió en infrastructures que preveu l'Estatut perquè no se'l creu. Ni consideraria que l'Estatut i ETA han estat els dos arguments de Rajoy contra ZP.
La gent votarà el PSOE per la llei de la dependència (la llei més important del país en 10 anys), per la retirada de les tropes d'Irak, pel matrimoni entre homosexuals, per la llei de la igualtat i perquè (en definitiva) consideren que ho ha fet bé.
Perdoni pel míting. Sé que no estarà d'acord ni vostè ni la majoria dels lectors. Però m'agrada escriure el que penso, encara que sigui conscient que no tindrà cap efecte (més aviat el contrari)
Posem que jo estic d'acord amb vostè en això, i que un cop veig que Zapatero no ha fet res de dolent perquè res d'això és culpa seva, busco les coes que ha fet bé. De fet si Zp no hagués provocat res d'això i jo ho veiés ja el podria votar, perquè el millor actiu és no tenir cap passiu, però posem que el Pp tampoc té passius perquè tampoc crec que hagi tractat malament Catalunya. Llavors busco actius, coses positives que em facin votar Zp, Chacón i qui faci falta.
La llei de dependència. No troba que justament això és competència del govern català i per tant seria motiu per votar Montilla i no Zp. Igual que Montilla s'expulsa les puces quan la renfe rebenta i Aena ens insulta, quan la generalitat s'apunta un tanto la recompensa hauria de ser pel tripartit no?
Dit això, m'agradaria que com a il.lustre santfeliuenc i defensor acèrrim de l'alcalde Albó m'expliqués tot això que ha passat amb la Thyssen i el ministre Molina. Sembla que no només a l'Avui s'han pres malament el fet d'haver ignorat el conseller Tresserres, també avui el periódico posa un semàfor vermell al ministre. Ho sento, és el santfeliuenc que tinc més a mà i per la magnitud del tema del qual estem parlant crec que té la seva importància.
No sé si quedarme con lo del "gran estatut" (hay que ver lo que votaron y lo que les dieron), con la maldad del PP por llevarlo al TC (si es tan constitucional como dice, por qué temer al TC), con lo malo que es Arenas (Cataluña necesita más, aunque lo pierda Andalucía, Iceta dixit) o lo maravilloso de la ley de dependencia (que no tiene financiación) la de igualdad o violencia de género (recurridas por no sé cuantos tribunales de todo tipo, ya). O con la política exterior del gilipollas de Blair, la perdedora Merkel, la cojonuda Segolene y las nucleares para Prodi.
O con el informe PISA. O con lo bien que van las CCAA socialistas (informe del BBVA). O con el mete-saca de De Juana.
O con el canon. O con los minipisos de las kelifinder.
Como dice el refrán, el que no se consuela es porque no quiere, aunque, eso sí, las empresas catalanas que tienen su razón de ser en el mercado español, como Ud sabe, van bien. Y ahora, cuando Espe y Gallardón abran los comercios del centro de Madrid todos los domingos del año, sin excepción, irán mejor.
No, és clar que no estic d'acord amb el que comentes, també seria molt llarg d'explicar però te'n faré un petit resum:
1. Si encara no s'havien assumit moltes competències de l'Estatut del 80 devia tenir també alguna culpa Madrid i els successius governs socialistes que hi va haver, no? I sobre els 23 anys de CiU, home, ja comença a fer tuf la cançoneta, segur que van fer coses molt dolentes, nefastes, però ja porteu quatre anyets per començar a arreglar cosetes, eh?
2. Dius 'un gran Estatut'. Respecto la teva opinió, només faltaria. Però recordes allò d'"aprovaré el Estatuto i tal i tal" i després van venir les pentinades de'n Guerra. Saps què és el que us fa perdre credibilitat als polítics, dons dir aquestes coses. L'Estatut va ser retallat, els punts principals del del 30 de setembre van ser escombrats. Que l'Estatut té punts bons, sí. Que a tu t'agrada? M'ho crec. Però no em defensis ni la posició del PSOE ni la meravella del text perquè són coses indefensables.
3. El caos és perquè es fan coses. Gràcies buana Zapatero! Mira, si hi ha un caos és perquè hi ha hagut un dèficit fiscal brutal acumulat durant anys, del que en són responsables els governs del PSOE i els del PP. Fa 16 anys jo anava de casa meva a Barcelona en tren i tardava 2 hores i mitja. L'altre dia vaig agafar el tren, després de molt de temps, per anar a Barcelona des de casa meva i vaig tardar, encara, 2 hores i mitja.
4. Catalunya recupera el temps perdut. No vol semblar un míting però ho és, ho sento. Tu et penses que pots dir això i quedar-te tan tranquil? O sigui, els governs anteriors no van fer res, de fet Catalunya és un solar, i la renda per càpita semblant a la de Kenya.
6. Don, la gent a Catalunya no castigarà el PP perquè quan un partit té 6 diputats de 48 possibles difícilment se'l pot castigar. El PP a Catalunya és residual i la teva afirmació demagògica.
Una abraçada.
Uf. Anem a pams, no vagi tan ràpid. El problema de Renfe, la mala execució de les obres, és imputable essencialment a la gestió de Foment.
El cataclisme del Prat no sé què vol dir.
AENA està en procés de transformació.
Inseguretat què...?. Quina?
Per mi les 4 coses són igual d'importants,
No home no
de fet dóno la màxima importància a l'aeroport
Però vostè barreja naps i cols. De què parla quan parla de l'aerport?. De l'ampliació?, de la nova terminal?, de les competències?... Hi ha coses que encara no s'han decidit, d'altres que s'estan fent...
per tant no té res a veure i no es pot donar la culpa a les obres mal realitzades, a l'ex-ministre franquista Villar Mir.
Com?
Posem que jo estic d'acord amb vostè en això, i que un cop veig que Zapatero no ha fet res de dolent
Jo pensava que es tractava de fer balanç, no de triar entre blanc o negre
perquè res d'això és culpa seva,
Ha canviat el meu argument, cosa que fa sovint. Jo li vull dir que el país aquest que tenim ara, tal i com el tenim, és si fa no fa el país que ha construït Catalunya. És que són 23 anys, sap?. I aquest país amb aquestes carreteres, amb l'antic model de finançament (no el de l'Estatut), amb aquelles carreteres..., aquell país era una obra mestra. I ara aquest mateix país se'n va a l'aigua.
Doncs el model de país, el model territorial, el model de finançament, el model de relacions amb Espanya, el model sanitari, el model aeroportuari... aquest model l'ha fet CiU, sí. I una de dos. O abans no era tan bo. O ara no vivim en aquesta mena de suburbi de Karachi que diríem que vivim si escoltem Els Matins de RAC1 durant més de mitja hora.
busco les coses que ha fet bé.
Endavant
De fet si Zp no hagués provocat res d'això i jo ho veiés ja el podria votar, perquè el millor actiu és no tenir cap passiu,
El millor actiu és no tenir cap passiu i a més tenir un actiu. Doblement actiu
però posem que el Pp tampoc té passius perquè tampoc crec que hagi tractat malament Catalunya.
Com diu?. Com?. Perdoni?
Que el PP no ha tractat malament Catalunya?. Parlem del PP, del Partit Popular.
No tinc espai suficient per explicar el maltractament físic i psicològic del PP a Catalunya. Hi ha un fet que ho ressumeix tot: El PP no només ha votat en contra articles de l'Estatut que després ha votat a favor en altres llocs; és que a més ha portat l'Estatut al TC i està fent mans i mànigues per tombar-ho.
El PP ha fet de l'Estatut de Catalunya (i d'ETA) la música màquina de la legislatura com el xumba xumba del tunning d'un after. Per l'amor de Deu.
Llavors busco actius, coses positives que em facin votar Zp, Chacón i qui faci falta.
La llei de dependència.
Li he dit moltes més. Hi m'he reservat d'altres.
No troba que justament això és competència del govern català i per tant seria motiu per votar Montilla i no Zp.
El PSOE ha proposat una llei (que per cert ha votat fins i tot CiU) que universalitza els serveis socials. És un motiu per votar ZP. Les àvies de Cardona, de Torremolinos o de Écija tenen ara un sistema de cobertura de les limitacions de la seva dependència. Perfecte.
Igual que Montilla s'expulsa les puces quan la renfe rebenta i Aena ens insulta, quan la generalitat s'apunta un tanto la recompensa hauria de ser pel tripartit no?
No parlem de la mateixa llei.
En tot cas, es deixa la mitja dotzena de coses més que li he proposat.
Com a guixolenc, estic encantat que el Ministerio de Cultura posi una morterada de diners per a fer un Museu de pintura catalana a Sant Feliu. No seré jo qui es queixi d'una inversió de l'Estat a Catalunya sobre cultura catalana. Ignoro si el Conseller s'ha empipat, però amb el màxim dels respectes per un dels millors consellers del Govern, m'és ben igual.
Si podem aconseguir finançament d'Europa, de les Nacions Unides o de la Constel·lació Andròmeda, restaran en un segon pla les empipades del conseller, del ministre o del Pontífex.
Li ben asseguro que quan el Ministeri de torn va invertir el que invertir en el Museu Thyssen de Sant Feliu ni el Conseller de Cultura de la Comunitat de Madrid ni el de Turisme (que, per cert, és català) es van llençar al Manzanares.
El meu amic Pere Albó està canviant la ciutat. Li convido a que ho constati.
Com a guixolenc, estic encantat que el Ministerio de Cultura posi una morterada de diners per a fer un Museu de pintura catalana a Sant Feliu. No seré jo qui es queixi d'una inversió de l'Estat a Catalunya sobre cultura catalana. Ignoro si el Conseller s'ha empipat, però amb el màxim dels respectes per un dels millors consellers del Govern, m'és ben igual.
Si podem aconseguir finançament d'Europa, de les Nacions Unides o de la Constel·lació Andròmeda, restaran en un segon pla les empipades del conseller, del ministre o del Pontífex.
Li ben asseguro que quan el Ministeri de torn va invertir el que invertir en el Museu Thyssen de Sant Feliu ni el Conseller de Cultura de la Comunitat de Madrid ni el de Turisme (que, per cert, és català) es van llençar al Manzanares.
El meu amic Pere Albó està canviant la ciutat. Li convido a que ho constati.
1. Si el Estatut es tan malo, ¿por qué lo han plagiado una por una todas las comunidades del país?.
2. Y si es tan pequeñito, tan mísero, tan poca cosa, ¿por qu´´e lo recurren en el TC?.
3. Y hablando del TC, espere, que se me había soltado la faja de la risa. ¿Me está diciendo usted, sin que se le escape la risa a borbotones, que el TC es un ente autónomo que dicta sentencia de forma ecuánime y sin presiones partidistas?. Espere que se me ha vuelto a saltar la faja.
4. Oiga, el señor Arenas dijo en una falca que el Estatut no deja hablar castellano en Cataluña... y Chaves no hace nada para evitarlo. Aquello, don Güebos, aquello es un monumento universal a la ignominia.
5. La Ley de la dependencia también la votó el PP. Muy mala tampoco sería.
En fin, para qué seguir. Como usted dice, quien no se consuela es porque no quiere.
De todas formas, es divertido leer de corrido las críticas a ZP a un lado y al otro del Rubicón. Para unos es un rupturista, que se ha vendido a Cataluña y que rompe España. Para otros es un centralista que en vez de invertir en Cataluña va inagurando aves por las españas. Uno de los dos (al menos uno) está equivocado. Digo yo.
(a) ¿Por qué el PP ha votado sistemáticamente solo en la mayoría de votaciones transcendentes, con el apoyo fugaz de CC?.
(b) ¿Por qué ZP aprueba (o casi) entre los votantes de todos los partidos (excepto, claro, el PP) y Rajoy no sube del 1,5?
¿Leyó el post que le recomendé?.
2. Y si es tan pequeñito, tan mísero, tan poca cosa, ¿por qu´´e lo recurren en el TC?. A QUIEN SE REFIERE? AL DEFENSOR DEL PUEBLO SOCIALISTA?
3. Y hablando del TC, espere, que se me había soltado la faja de la risa. ¿Me está diciendo usted, sin que se le escape la risa a borbotones, que el TC es un ente autónomo que dicta sentencia de forma ecuánime y sin presiones partidistas?. Espere que se me ha vuelto a saltar la faja. TIENE RAZÓN. TODOS VIMOS LA BRONCA DE LA VICE A LA PRESI.
4. Oiga, el señor Arenas dijo en una falca que el Estatut no deja hablar castellano en Cataluña... y Chaves no hace nada para evitarlo. Aquello, don Güebos, aquello es un monumento universal a la ignominia. PUES PARECE QUE CHAVES Y OTROS SI HICIERON ALGO.
5. La Ley de la dependencia también la votó el PP. Muy mala tampoco sería. ES BUENA. PERO NO HAY PASTA NI PERSONAL. DIGA TODO.
6.-¿Por qué el PP ha votado sistemáticamente solo en la mayoría de votaciones transcendentes, con el apoyo fugaz de CC?. ES QUE ZP PAGA BIEN, SABE.
7.- ¿Por qué ZP aprueba (o casi) entre los votantes de todos los partidos (excepto, claro, el PP) y Rajoy no sube del 1,5? YA SABE UD. ESPAÑA ES ASÍN. ZP ES BUENO BUENO PORQUE ES DE IZQUIERDA. Y RAJOY ES DE DERECHAS OSEA, MALOTE. Y, ENCIMA, LLEVA BARBA.
En serio. Si leí el post de la moqueta (buen blog que ya conocía). Es una aproximación curiosa, pero tengo la sensanción que donde el autor ve convexividad, solo hay un espejo plano. Aunque quizá, de tanto aplicar la vista en observar hasta el más nimio defecto del adversario, uno se queda miope. Las razones del voto consolidado al PP están en la cohesión ideológica, apuntalada por el radicalismo de la legislatura y a cierto sentido de status socio-económico (igual -a la inversa- de lo que le ocurre al Psoe) que, debido a ese radicalismo, no se asocia como en la etapa de FG, a lo Pavlov, con el actual gobierno. El radicalismo ha sido un error estratégico desde el primer día. Nadie lo tuvo tan bien para haber revalidado, ahora, una mayoría histórica que, con otra política, muchos (yo mismo quizá), hubieran apoyado. Una pena.
Y por cierto, la situación económica es una invitada insidiosa y no esperada por Uds. Veremos.
1. I tant. Però és que CiU era el partit de "governem aquí i decidim allà". Excepte una vegada el PP i una altra el PSOE, a Espanya, CiU ha tingut sempre la paella pel mànec. I han fet d'això la seva bandera.
2. En quatre anys s'han fet coses i d'altres no. Encerts i errors. Però el país no es canvia en quatre anys. Saps quan de temps es necessita per a fer un tram ferroviari?. Comptem projecte, exposició, licitació, expropiació i execució. Entre quatre i deu anys.
3. Va ser retallat l'Estatut?. Sí. Això fa perdre credibilitat a la política?. També. "Aprovaré l'Estatut que surti del Parlament"?. No ho va fer...
Tens raó. Però això no és incompatible amb l'afirmació que és un gran Estatut. Ho és. El temps dirà.
I una cosa que sempre oblidem. EL viatge a Madrid va suposar una retallada, cert. Però també algunes millores.
La més important és l'add. tercera, que diu que durant set anys l'Estat invertirà a Cat. en infraestructures el pes del PIB català l'estatal. No s'ha explicat prou la rellevància d'aquest pas, que resoldrà (força) els dèficits heretats.
3. En parlem d'aquí dos anys.
Jo critico (en privat i en públic) la gestió de les obres. Es podia haver fet molt millor. Però són obres, tu. I una obra arregla un dèficit. Vull dir que estem patint un problema conjuntural, però estem solucionant un problema estructural.
4. Què?. Va home va. Sense trampes. Recuperar el temps perdut no vol dir que siguem Zimbazwe. Però sí vol dir que en un any de Zapatero s'ha invertit el mateix que en quatre anys CiU - PP. Recuperar el temps perdut vol dir que efectivament la gestió del finançament que va fer CiU amb la clau de la governabilitat fou senzillament un desastre. Encara recordo el Conseller Homs ballant per un peu amb aquella ensarronada del 33%. Quin gol.
5. (que no 6). Aquest és un error freqüent. El PP o el PSOE no tenen cap vot el dia 9-M. El comptador es posa a zero. I ens governarà o Rajoy o Zapatero. És el que hi ha.
I és clar que soc demagògic. De tan demagògic que soc em convenço fins i tot a mi mateix quan escric; i això que abans de començar sempre estic carregat de dubtes.
La universalització del dret és un encert. La Llei que obliga a fer-ho, la Llei 39/06, la va aprovar el Parlament a iniciativa del PSOE
Qui ho paga?. Els ciutadans amb els seus impostos. D'entrada, en el pressupost 2008 de l'Estat consten 871 milions d'euros per a la Llei. Però, ja sé que discreparà amb mi, aquesta és una qüestió secundària.
Pel que fa al tema del senyor Albó, no creu vostè que seria millor haver consultat el conseller Tresserras abans de fer tal inversió? En el fons el tema és el mateix. Jo és que no faria comparacions amb Madrid, més que res perquè "no es lo mismo". Estem parlant, tant en el cas d'aquesta llei(no vull furgar, en saps més que jo d'aquesta llei i ja està) com de la inversió a Sant Feliu, de la competència en aquesta matèria. Igual que la gran gran Carmen Calvo va demanar seure al consell de Macba, Mnac i on faci falta per poder deicidir on invertir els seus diners, no hi pinta res el conseller en tot això?
Però sí hi ha invasió perquè la llei fixa uns protocols, uns procediments. Per això es va modificar el redactat inicial, tot i que el resultat final no és jurídicament impecable.
Però el resultat de tot això és que l'any que ve l'Estat destinarà 800 milions d'euros a això. A una competència autonòmica. Benvinguts siguin. Si mai els preciso aquests serveis, i espero que no, però la vida és així, doncs benvinguts siguin.
I el Conseller de Cultura coneix el projecte del Thyssen des del primer dia del seu mandat. Per ser justos, des de les primeres setmanes. Ha beneït el nou emplaçament, coneix molt bé el projecte i hi treballa des de fa temps. No és que ara hagi vingut un Ministre i hagi tret del barret un projecte que no existia, sinó que ha recolzat (ha proposat finançament) d'un projecte que Cultura ha supervisat, avalat i impulsat. Si el problema és una fotografia, que vingui la setmana que ve i es faci un book. I no ho dic pel Conseller, qui (insisteixo) és altament competent.
I sí, sostinc que la gent no castigarà ni el PSOE ni el PP pel seu tracte amb Catalunya, sinó per la seva gestió com a oposició o govern de l'Estat. Que és el que es vota d'altra banda.
Tant de bo tinguis raó... i les teves prediccions (raonadíssimes) siguin ben exactes... :)
De tota manera... ja et recordaríem això:
¿Que me tiña el pelo de blanco si no acierto?. Está bien, acepto el reto.
*