Excessos 2.0

Tots els progressos tenen els seus excessos. Avui els proposo un inventari d'excessos 2.0. Ja saben. Les eines no són bones ni dolentes. Tot depèn de l'ús que li donem. I els espais 2.0 poden ser poderoses armes de foc contra el sentit comú.

1. Festes a facebook

Imaginem l'escena. Uns adolescents disposen de casa lliure durant un cap de setmana i decideixen organitzar una festa. La difusió viral convencional (els mòbils i els sms) hauria reunit unes poques desenes de persones. Els inconscients adolescents van penjar la proposta a facebook. El resultat?: la festa esdevé una mena de camp de batalla, els mobles i electromèstics a la piscina i les joies desaparegudes. Més o menys el mateix resultat que una altra festa convocada per myspace.

2. Declaració al twitter

Hi ha moltes formes de declarar-se, algunes més o menys convencionals i les altres més imaginatives. Però en aquest camp, la frontera entre l'originalitat i l'estupidesa és molt prima. I el món 2.0 és un camp minat ple de propostes molt desaconsellables. Per exemple, l'individu que respon al nom de maxkiesler va demanar la mà de la seva xicota via twitter; i la noia (emilychang) no va optar per desaparèixer de la seva existència i canviar tots els panys de les portes, sinó que li va dir incomprensiblement que sí.

3. Funeral on line

Les aplicacions de video han permès que el youtube entri gairebé en tots els llocs: en els oratoris, les biblioteques, els aeroports o les escoles bressol. Per això, no és estrany que també els funerals disposin dels seus sistemes de video i transmissió on line. Un joc de wewbcams permeten seguir el funeral de l'oncle segon des de casa. De fet, les possibilitats dels funerals 2.0 són gairebé infinites i ja es pot, per exemple, enviar un condol per sms (i aviat per twitter).

4. Petició de mà pel Google Earth

Google Earth és un Gran Germà que permet tafanejar entre les taulades d'un poble de la Rioja o la tripulació d'un creuer de luxe pel Mediterrani. N'hi ha desenes declaracions d'amor que només es poden veure des de la perspectiva d'un satèl·lit tafaner. El personatge d'aquest enllaç va anar una mica més enllà i va utilitzar l'aplicatiu Google Street View, un entorn que permet veure les ciutats a peu de carrer. Ell va aprofitar el recorregut de la càmera de Google per declarar-se a la pobre Leslie.

5. Grups curiosos de facebook

Facebook és una xarxa social que permet posar en contacte les persones que comparteixen aficions poc comunes. Col·leccionistes d'esqueles, analistes de El Diario de Patricia, fotògrafs de polses o catadors de gominoles han trobat a facebook el seu alter ego. Un passeig pels grups de facebook permet comprovar que la capacitat de superació de l'ésser humà és infinita: el grup dels qui no trepitgen les línies de les voreres (124.000 membres), el grup dels qui xafen les bombolletes d'aire de plàstic (145.000) o el grup dels qui mai van aconseguir acabar un cub de Rubik (1.700).

6. Literatura sobre twitter

Si en Monterroso encara fos viu el seu dinosauri seria a twitter. Cent-quaranta caràcters poden ser suficients per a inspirar una obra mestra, tot i que també pot ser una coartada per a perpetrar un atemptat contra el bon gust. La iniciativa scfitwit semblava una bona idea: un relat de ciència ficció sobre twitter. Atenció al guanyador: 01000110 01110101 01100011 01101011 00100000 01101000 01110101 01101101 01100001 01101110 01110011. Un codi binari que significa fuck humans.

7. Obres d'art amb Paint

Els qui estan acostumats a editar imatges coneixeran les limitacions del MS Paint, l'eina de dibuix més universal. Provin de dibuixar les formes geomètriques més elementals: el resultat no diferirà del mateix dibuix realitzat amb sis caipirinhas. Tanmateix, hi ha persones que poden realitzar obres d'art amb les limitacions del Paint, com aquesta mítica Mona Lisa penjada al youtube que ha rebut més de vuit milions de visites. Ho han llegut bé. Més de vuit milions de persones han dedicat cinc minuts de la seva existència a veure aquesta seqüència . I no dissimulin: vostès també ho faran.

8. Cartes a Santa Claus

En Byron Reese va tenir la feliç idea de crear el domini santaclaus.org i cobrar 10 dòlars per rebre les cartes dels nens nord-americans que li trameten els seus millors desitjos. L'equip de Reese (una mena de Papa Noel 2.0) contesta les cartes de forma més o menys personalitzada amb un remitent del Pol Nord. Reese ha rebut unes 200.000 sol·licituds des de 2001. Multipliquin, multipliquin.

9. Venda d'un poble sencer

Ebay és el supermercat del món. No hi ha res que no pugui ser comprat i venut en aquest immens shopping mall cibernètic: el T-800 de Terminator, una torrada en la que hi apareixen les inicials LB (Lehman Brothers), uns cabells de Kate Moss o una reproducció del cap de Freddy Mercury realitzat amb peces del Lego. Avui poden també comprar un poble sencer, Bridgeville, una localitat de Califòrnia que disposa de tres vaques, una oficina de correus, una cafeteria i un cementiri amb el darrer home blanc (diuen) assassinat pels indis.

10. Defensa on line

Acabo amb una història que demostra els camins tortuosos de la web 2.0. Potser coneixen la història de Marty Tankleff, un nord-americà condemnat als 17 anys per la mort dels seus pares. L'advocat de Tankleff es va dedicar pacientment a recollir proves a favor del seu client i va obrir un domini (marttankleff) en el que detallava els resultats de la recerca. En aquesta pàgina, els usuaris podien col·laborar en el procés de la defensa, però sobretot podien seguir les evolucions del procés (com en un reality show sobre internet). Potser coneixen el resultat: Tankleff va ser absolt de tots els càrrecs i aviat veurem la seva història convertida en un film. Abans, però, la web 2.0 ja ens ho haurà explicat.

Comentaris

Anònim ha dit…
Hola Jose Antonio! Des del magazine cultural BLOC.TDI vam voler citar el teu post la setmana passada.

Pots veure el programa al nostre bloc (bloctdi.wordpress.com), des d'on també hem deixat un link cap a De bat a bat.

Esperem que t'agradi!

Equip BLOC.TDI
guillembaches ha dit…
Si parlem de twitter podem parlar també de khaces que està fet a casa i és disponible en català:-)

Salutacions,

Entrades populars