Quanta Europa vols?

Quan ens ho mirem amb perspectiva, veurem que aquestes seran les eleccions més importants de la dècada. Està en joc quina és l'Europa que volem per a fer front a l'escenari post-crisi, quin és el dibuix social, econòmic, territorial o cultural de la propera dècada. Hi ha, però, un altre debat més silenciós, més discret, però igualment transcendental: No tant quina Europa vols, sinó quanta Europa vols.

Podríem entrar en el debat teòric o polític sobre l'europeisme de les diverses formacions. Afortunadament, el grup de treball d'en Simon Hix de la LSEPS ens ofereix una resposta objectiva a l'interrogant del grau d'adscripció a la causa europeista. L'estudi està realitzat a partir de l'anàlisi de les votacions i seguint la metodologia de Poole i Rosenthal NOMINATE. Per a representar els resultats, Hix ha ideat una matriu en la que l'eix de les abcises situa els grups en l'escala dreta - esquerra i l'eix de les coordenades en l'escala eurofílics - eurofòbics. El resultat és el següent.



El Grup Socialista és, un grup d'esquerres i obertament eurofílic. De fet, el més europeista de tots els grups amb molta diferència.

El Grup Popular té dues cares. Un primer col·lectiu és més moderat i relativament europeista, mentre que el grup demòcrata-cristià és més conservador i clarament antieropeu. Aquest seria el grup al que s'adscriuria un eurodiputat d'Unió si fos escollit.

El Grup Liberal és un grup de centre i euroneutral. De fet, estira menys del carro europeu que els populars. Aquest és el grup al que s'adscriuria la coalició de CiU amb el PNB o amb el Partido Andalucista.

Els Verds són una coalició ubicada a lesquerra de l'espectre ideològic i obertament antieuropea. Aquesta és la coalició en la que s'inscriu l'opció d'ERC.

Finalment, l'Esquerra Unida Europea és una coalició clarament d'esquerres i amb una eurofòbia equiparable a les coalicions antieuropees de la Unió.

Moral. Si volem apostar per més Europa. Si no volem renunciar a la vella utopia d'una Europa unida, col·lectiva, comuna, l'opció que millor representa l'anhel europeista és l'opció socialista. Potser per això, la Maria Badia sí votà a favor de la Constitució Europea, a diferència d'en Junqueras, en Romeva o en Tremosa.

Comentaris

sociata ha dit…
Magnífica aportació, Don
Pedro ha dit…
Els holandesos, francesos i irlandesos han votat en contra de la constitució europea. Això fa que deixin de ser europeus segons tu?

A quina coalició aniria el Romeva, a la d'els verds o l'esquerra unida?
Tinc la impressió que el Raül Romeva va votar NO a la constitució no perquè sigui eurofòbic, sinó perquè demanava una constitució amb molt més pes social (i no tan econòmic).

Dit d'altra manera: Hix hauria de deixar clar què és anti-europeisme i què és un rebuig al model d'Europa hegemònic.

I això són dues coses diferents.
Unknown ha dit…
Crec que la teva interpretació sobre europeïsme posant com mostra l'estudi no és del tot correcta. El propi autor diu que la segona dimensió "és més difícil d'interpretar" com anti/pro europeïsme. És més, apunta a un patró d'interessos govern-oposició en el sentit dels posicionaments.
Comprar piso ha dit…
Em sorpren les persones que sou capaces de distigir al PP del PSOE, o qualsevol altre partit d'aquest país.

Tots els partits teniu les files plenes de lladres i corruptes, i no he sentit que cap polític renunciï als seus sous, dietes, i priviulegis per equiparar-se als ciutadans que diu representar...
Donaire ha dit…
sociata

Gràcies

Pedro

No, europeus ho seran sempre. El que han demostrat els francesos i els irlandesos és una desconfiança en el projecte europeu: Menys Europa reclamaven molts d'ells.

Naturalment, és legítim ser euroescèptic. Però llavors s'ha d'anar de cara i explicitar-ho.

Ismael

En Romeva ens parlava d'un Pla B. Votem No a la constitució europea, que hi haurà una catarsi i farem una Unió molt millor. El resultat ha estat una paràlisi absoluta del projecte.

És evident que l'esquerra europea (em refereixo a l'àmbit d'ICV) és molt euroescèptica. Moltíssim.

M. Zaera

Em temo que t'equivoques. AQuest estudi (i els altres del mateix autor) es basen en l'anàlisi de diversos factors que posicionin les aliances europees. Un és l'eix esquerra - dreta, un altre és el grau de cohesió interna de la coalició, un altre és el nivell d'adscripció a les propostes dels estats i, finalment, un altre és el grau d'europeisme.

L'estudi és molt explícit: La coalició més europeista, la que creu més en el projecte europeu és la socialista.

Comprar piso

I molt més. Diuen que els polítics també maltracten els gossos, es fan pipi a les piscines públiques i posen vidre en els contenidors de paper. Alguns fins i tot maten nens petits i se'ls mengen.
Unknown ha dit…
Em limito al text que has referenciat. El propi autor no afirma rotundament que les ordenades siguin indicador 100% d'eurofília o d'eurofòbia.
Anònim ha dit…
Acabo de veure per casualitat l'entrada. No habia entrat mai al teu bloc, pero pel que veig ets una persona políticament informada. Això vol dir que menteixes deliberadament quan dius que els verds són "obertament antieuropeus". Podria ser que no tinguessis ni idea de qui són hi per això ho afirmessis, però em decanto per pensar que únicament menteixes per intentar esprestigiar-los. PEr cert, no és europeista tot aquell que fa campanya a favor d'una constitució europea que ataca els drets socials.

En fin...socialistes...que hi farem!
Anònim ha dit…
QUINA EMPRENYADA NO?.
SEMBLAR QUE EUROPA NO "ESTA POR TAN ALTA LABOR".
LA SRA LEIRE TAMPOC.
JUGANT AMB BCN.
Anònim ha dit…
hello... hapi blogging... have a nice day! just visiting here....
DonAire ha dit…
Anonim

No ho dic jo; ho diu un estudi que esta referenciat. Si es tan amable, se´l mira, l´analitza i si vol ho desmenteix. Si el seu unic argument és "els socialistes, ja se sap" malament anem.

Entrades populars