Blogs a l'hemicicle

El llibre del President Benach Política 2.0 és alhora un quadern de ruta i un estat de la qüestió. Dibuixa la política del futur, però evidencia al mateix la vitalitat de la catosfera política catalana. Els diputats i diputades del Parlament de Catalunya s'han abonat al facebook, al twitter i a la resta de xarxes socials, però no han perdut de vista els blogs: Més de la meitat dels diputats i diputades han iniciat un blog, si bé alguns d'ells el tenen abandonat. Aquest és el diagnóstic de la catosfera parlamentària del país.

Número de blogs

La blogosfera parlamentària està formada per més de 70 blogs, tot i que algunes bitàcoles estan abandonades. Per això, l'estudi només analitza els blogs que han incorporat almenys un post l'any 2010. Amb aquesta restricció, podem comptabilitzar 52 blogs, és a dir, un 39% dels diputats i diputades tenen un blog actiu.

El grup parlamentari amb més blogs actius és el socialista, amb 16 bitàcoles. Els convergents en tenen 15, 14 els republicans, 4 els populars, 2 els ecosocialistes i un el Grup Mixt. Ara bé, si ho considerem en termes relatius, hem de destacar l'activitat dels republicans: dos de cada tres diputats d'Esquerra tenen un blog actiu. En el grup socialista, el percentatge és del 43%, un 33% pels grups popular i mixt, un 30% pel grup convergent i només un 14% pels ecosocialistes.

Número de posts

En el seu conjunt, s'han escrit 478 posts, el que representa uns 9 posts de mitjana durant aquests dos mesos llargs de l'any 2010. Cada dia, els diputats i diputades del Parlament escriuen 7 posts. El grup amb una mitjana més elevada és el socialista (amb 11,2 posts per diputat) i els menys actius són els republicans (6), ecosocialistes (5) i Grup Mixt (2).

Aquests han estat els cinc diputats més actius:

1. Joan Ferran (PSC). 50 posts
2. Ebrediputats (CiU). 26 posts
3. Mila Arcarons (PSC). 25 posts
4. Miquel Iceta (PSC). 22 posts
5. Santi Rodríguez (PPC). 22 posts

Influència

És molt difícil mesurar de forma efectiva la influència dels posts. A Internet s'empren els backlists de Google, una mesura aproximada del número d'enllaços que adrecen a una determinada pàgina. Si calculem els backlists dels diferents grups parlamentaris, destaca el grup socialista (6726), seguit dels convergents (4975), republicans (3162), ecosocialistes (705) i populars (84). En termes relatius, cada blog socialista genera 420 enllaços per 352 ecosocialistes, 331 convergets, 226 republicans o 21 populars.

Aquests són els diputats amb major influència (backlists):

1. Carles Puigdemont (CiU). 1440
2. Miquel Iceta (PSC). 1110
3. Pia Bosch (PSC). 900
4. Ernest Benach (ERC). 780
5. Antoni Comin (PSC). 607

Comentaris

Els blogs són també conversa i un bon indicador de la salut d'una bitàcola és el número de comentaris que genera. Globalment, els posts polítics han generat només 533 comentaris en els 478 posts, poc més d'un comentari per cada post. De fet, un percentatge considerable dels blogs no permeten els comentaris externs. En aquest àmbit, els blogs més actius són els convergents, amb una mitjana de 25 comentaris per blog, seguit dels republicans amb 9 comentaris. Per contra, les mitjanes del PSC (1), PPC (1), ICV (1,5) i Grup Mixt (2) dibuixen una blogosfera poc predisposada a la conversa.

Aquests són els blogs que han generat més comentaris:

1. Santi Vila (CiU). 137 comentaris
2. Josep Lluís Cleries (CiU). 79 comentaris
3. Ebrediputats (CiU). 77 comentaris
4. Joan Puigcercós (ERC). 33 comentaris
5. Pere Aragonès (ERC). 24 comentaris

Comentaris

Entrades populars