Innovació semàntica


La innovació no ha arribat a la política. Els mateixos cartells electorals amb les cares maltractades pel Photoshop, els mateixos petons a nens espantats enmig dels mercats, les mateixes promeses impossibles, els mateixos aplaudiments de la claca en el moment exacte en què el realitzador ensenya la pancarta "Aplausos", els mateixos rituals post-electorals amb polítics amb dues copetes de més saltant en els balcons... Deja vu.

Hi ha, però, un espai de la política que ha aconseguit incorporar grans dosis R+D+i: la semàntica política. Es fa exactament el mateix de sempre, però es busquen noves formes de nominar-les. I el Govern català ha demostrat la seva capacitat innovadora amb el neologisme tiquet moderador. Ni copagament, ni privatització, sinó tiquet moderador. Brillant.

Un tiquet moderador és una prosopoeia, perquè atorga a un element inanimat (un vulgar tiquet) trets propis dels éssers humans, en aquest cas, la capacitat de moderar. I tu t'imagines el tiquet amb el seus ulls i la seva boca, intervenint enmig d'una baralla de carrer: "Vinga, nois, aneu cap a casa, deixeu-ho estar". O un tiquet mediant en la separació violenta d'una parella: "Ara heu de pensar en els vostres fills i en el seu futur. Això és el més important". Fins i tot t'imagines aquest tiquet amb bigoti i corbata en el proper cara a cara electoral el 2016: "Abrimos este bloque con las preguntas sobre economía. ¿Por qué los precios de los párquings tienen ocho decimales y no nueve?". Tiquet moderador. Pixar i Disney tenen un nou camp sense explorar per a les properes animacions.

No deixem al Govern tot l'esforç de la innovació semàntica. Aportem entre tots el nostre granet de sorra i ideem neologismes polítics. No sortirem del forat, però com a mínim ens divertirem. 

Llistes d'espera. Jornada de reflexió sanitària
Taxes universitàries. Incentiu psicopedagògic
Retallades. Reestructuracions funcionals 
Cànon de l'aigua. Aportació al balanç hídric
Atur. Desacceleració laboral
Centres concertats. Pla de descongestió dels centres públics
Privatització. Responsabilitat compartida
Reducció de pensions. Canon de vellesa
Subvenció extraordinària a La Vanguardia. Pla de difusió mediàtica del BOGC
Bons del Govern. Bons abans dolents i ara bons


Comentaris

Anònim ha dit…
Com deia el trispartit als transvassaments?. I als barracons?. Que un sociata doni lliçons sobre transparència és per plorar

Entrades populars