Cíberpolítica (III)

Aquest és el primer estiu des del ciberbang polític. L’estiu serà un dur jutge i intueixo que (com passa també amb algunes parelles) alguns blogs polítics no resistiran aquesta prova del cotó. És molt difícil fotografiar búfals, recórrer pagodes o menjar cuscús i per les nits, mentre et vesteixes pel sopar de gala amb el capità del creuer, escriure un post sobre la darrera impertinència d’en Sostres. Aquesta treva estival, tan mediterrània ella, contrasta amb l’efervescència del mes de maig. La sortida d’Esquerra, la campanya de l’Estatut o l’anunci electoral van fer bullir l’olla blogera. He estudiat el comportament de la blogosfera socialista durant aquest mes: els resultats es poden comparar amb el petit estudi que vaig publicar el mes d’abril o el mes de gener.

El cens està format per tots els blogs donats d’alta en el registre de blogs del PSC que hagin publicat almenys un post en el mes de maig. La primera dada rellevant és que només he computat 109 blogs, és a dir sis més que el mes d’abril. El cens teòric és de 174 blogs, però n’hi ha 75 que no han publicat cap post durant el mes de maig. La major part d’aquests són inactius des de fa un cert temps, però alguns d’ells han reprès la seva activitat a partir del juny.

La blogosfera socialista és encara molt jove i és difícil avaluar el seu comportament en els propers mesos. Només vuit blogs tenen més d’un any. Són els blogs clàssics com Iceta, Mas, Bassas o Guadián. Però també n’hi ha blogs veterans menys coneguts, com l'Oli Bayon o en Cesc Amat, amb una notable longevitat. S'han publicat 774 posts, o sigui 7,1 posts per blog (un cada quatre dies). Aquesta mitjana és molt dispersa. 20 blogs només han escrit un post i 15 més s'han limitat a dos. A l'altre costat de la balança, els incombustibles Naya o Bassas mantenen la heroïcitat del post diari.
  1. Javier Naya (31)
  2. Ramon Bassas (31)
  3. Joan Antoni Baron (30)
  4. Marc Vergès (29)
  5. Lourdes Muñoz (26)
  6. Carlos Guadián (25)
  7. Jordi Pedret (25)
  8. Núria Aguilar (23)
  9. Manel Mas (21)
  10. Álex Valiente (19)
L’índex de feminitat es manté relativament baix. En el darrer estudi, un de cada quatre blogs estava redactat per una dona. I en aquesta ocasió, es manté la proporció. Del 109 blogs, només 28 estan signats per una socialista el que representa el 26% del total. Tanmateix, és un percentatge superior a la mitjana blogera i molt més elevat que el grau de feminitat dels altres àmbits polítics.

En aquesta ocasió, he computat també el número de comentaris. D’entrada he de dir que un 26% dels blogs no permeten comentaris: són blogs tancats que es limiten a donar opinions, però no contemplen la interacció. Em sembla un percentatge encara alt. Un blog sense comentaris activats és com telèfon sense auricular. Durant el mes de maig, es van redactar 2.500 comentaris, és a dir, uns 30 comentaris per post interactiu. Entre els blogs amb un major número de comentaris, n’hi ha de blogaires molt actius (com Jessica Fillol), els blogs clàssics (com Bassas o Lourdes Muñoz), però també blogaires que mantenen una intensíssima activitat com l’Oriol Vaquer, en Javier Naya i un descobriment personal, en Mario Álvarez que manté una tribu molt activa de comentaristes.
  1. Mario Álvarez (423)
  2. José A. Donaire (287)
  3. Jéssica Fillol (243)
  4. Ramon Bassas (238)
  5. Joana (104)
  6. Núria Aguilar (95)
  7. Oriol Vaquer (85)
  8. Javier Naya (83)
  9. Lourdes Muñoz (74)
  10. Francesc Amat (68)

Els blogs polítics no tenen sentit per ells mateixos, sinó que integren una xarxa densa de relacions, citacions i enllaços. En el seu conjunt, els blogs estudiats proposen 1.586 enllaços, una mitjana de 14,6 enllaços per blog. Com sempre, n’hi ha que no proposen cap enllaç i qui té activats més de 200. El que sí és cert és que els enllaços són relativament tancats, endogàmics. Alguns obren la finestra a comunitats territorials (blogs del municipi o la comarca), agregadors o blogs d’altres sensibilitats. Probablement, el repte de futur és precisament aquest; fer dels blogs espais de trobada i discussió entre sensibilitats polítiques i ideològiques molt plurals.

He utilitzat technorati per quantificar el número d’enllaços dels blogs. Ja sé que no és un eina perfecta, però de moment no n’hi ha cap millor. He emprat la sintaxi complerta del blog per fer la recerca. En total, els blogs socialistes tenen uns 2.481 enllaços externs. La meva experiència em diu que probablement n’hi hagi un 20% més, és a dir, prop de 3.000 referències, que és el doble del conjunt d’enllaços sortints. La mitjana és de 23 referències per blog. Com era d’esperar, el tres més citats són Miquel Iceta (la referència), Lourdes Muñoz i en Carlos Guadián, un dels grans experts nacionals en e-govern. El número d’enllaços no és, però, excessiu i està molt lluny dels principals blogs d’altres àmbits, com el mític microsiervos (uns 15.000 enllaços) o Juan Varela (3.000). En política, potser la principal referència és Rafael Estrella, amb un índex technorati de 800.

  1. Miquel Iceta (198)
  2. Carlos Guadián (194)
  3. Lourdes Muñoz (179)
  4. José A. Donaire (128)
  5. Ramon Bassas (109)
  6. Eulàlia Mas (87)
  7. Jéssica Fillol (80)
  8. Joan Antoni Baron (69)
  9. Manel Mas (66)
  10. Víctor Martínez (51)

No hi ha una excessiva renovació dels formats. D’entrada 100 dels 108 blogs utilitzen l’entorn blogger, que és limitat en recursos gràfics i tècnics. Només quatre blogs són webs pròpies. Probablement cal començar a dissenyar migracions a altres entorns amb major número de prestacions. Els blogs tenen un to massa institucional. Només 13 blogaires tenen un segon blog (n’hi ha qui en té quatre més). A penes s’utilitzen els recursos multimèdia com el youtube (un 8% dels blogs) o el flickr (12 blogs). També són força deficients les opcions d’RSS, que es limiten a les prestacions convencionals de blogger. I una darrera crítica: Només un 20% permeten accedir a les estadístiques públiques de la pàgina. En contrast, com a factor positiu, he de destacar que els profiles (és a dir, la descripció personal del blogger) són molt elaborats. De llarg, els més extensos de la blogosfera política: edat, currículum, aficions...

Acabo amb la referència geogràfica. Hi ha molt poques novetats respecte la darrera menció. El Maresme manté la seva primacia absoluta i consolida el clúster més actiu de l’Estat espanyol. És també l’espai on trobem el cronista de referència de la blogosfera política i els més blogs més actius dels altres partits. Un cas que mereix estudi. He constatat un increment molt notable del Vallès Occidental (15). Per ciutats, destaquen novament Mataró i Barcelona, tot i que es constata un creixement molt rellevant de L’Hospitalet. En Cristian crea escola.

  1. Barcelonès (26)
  2. Maresme (24)
  3. Vallès Occidental (15)
  4. Baix Llobregat (10)
  5. Baix Empordà (4)
  6. Tarragonès (4)
  7. Vallès Oriental (3)

Comentaris

Carlos Guadián ha dit…
Donaire, molt bé i gràcies per les teves paraules...
Anònim ha dit…
molt interessant! i veig que vas pujant en tots els rankings.
no entenc perquè hi ha blogs on no es pot fer comentaris.....
Trista notícia la que em vares donar ahir, per la política en general, i sobretot per Catalunya.
Anònim ha dit…
Donaire,

Ets una màquina, i tu sí que ja ets una referència de la bloquesfera socialista catalana.

Records!

Saül, el "cronista"
http://blocs.mesvilaweb.cat/bloc/view/id/1955
Anònim ha dit…
Donaire,

Ets una màquina, i tu sí que ja ets una referència de la bloquesfera socialista catalana.

Records!

Saül, el "cronista"
http://blocs.mesvilaweb.cat/bloc/view/id/1955
Nadia ha dit…
Ja que cites un amic meu, linca'l bé: cescamat.blogspot.com ;)
Donaire ha dit…
Nadia

Ja està fet. El cert és que soc un desastre amb els links i els permalinks.

Núria

Aneu pujant un punt per trimestre. No podrem ser paritaris fins d'aquí vuit anys!!!.

Saül

Moltes gràcies Saül. T'agraeixo també la menció en el teu blog. Tenia ganes de fer l'estudi per tots els blogs polítics però he quedat esgotat. A més, molts blogs d'Esquerra o CiU deixen poca informació sobre l'autor.

el 7

Je je. Gràcies. Jo crec que en el meu cas, els de Nicaragua deuen estar cantant la cançó d'en Sabina: "Y no perdí una hija, gané un cuarto de baño". Bona sort en la teva nova etapa. Et passo el blog d'una amiga

www.mamanovata.net

Carlos

Té molt de mèrit encapaçalar els rànquings amb un blog tan especialitzat. Enhorabona.
Jessica ha dit…
Quan encara no havia llegit el teu post, he començat un petit estudi a nivell estadístic de la implantació d'una eina com el bloc entre els parlamentaris catalans. Em serà molt útil la seva sèrie de post sobre Cíberpolítica per aplicar-la a la blogosfera parlamentària catalana (referida a tots els partits, i no només el PSC, però vinculada als grups parlamentaris), però Déu n'hi dó la feinada que té!

Entrades populars