L'impacte de la blogosfera

Els blogs polítics catalans són un dels principals motors de la catosfera, de la blogosfera catalana. De fet, la vitalitat dels blogs polítics de Catalunya és un fet singular en el paisatge polític de l'Estat. En aquest estudi que els hi presento, he intentat avaluar la repercusió dels blocs polítics del país, el seu efecte dominó, a partir de l'instrument d'anàlisi més reconegut, Technorati. Quin és el pes de la ciberpolítica?.

Blogs censats, blogs reals

La font de l'estudi són els blogs que estan catalogats dins l'agregador Poliblocs, l'excel·lent portal gestionat per Gordillo i Solano. Hi ha alguns blogs polítics fantàstics com el diari de Saül Gordillo les reflexions de Marc Vidal o l'admirat quadern d'en Narcís Sastre, però no són blogs de polítics tot i aquest darrer s'ha incorporat recentment a CDC. Com en els estudis precedents, només he considerat els partits amb representació parlamentària. Això afecta 702 blogs teòrics. En realitat, la xifra és sensiblement inferior, perquè he descartat els blogs que no han escrit cap entrada el mes d'octubre (els "blogs morts") i també els blogs que no estan redactats per un blogger català. El cens real és de 423 blogs, 107 més que en l'estudi de febrer de 2007. Primera conclusió rellevant: la blogosfera política catalana continua el seu particular big bang.

És important destacar que el número de blogs nominals que apareixen en el catàleg de poliblocs no són els blogs reals. La magnitud de la ciberpolítica és molt rellevant, però inferior a la que manifesta el portal. Per exemple, el cens detecta 243 blogs actius del PSC quan en realitat només són 146, és a dir, un 60% dels censats (o si es vol, un 40% de baixes). Aquesta diferència afecta en menor o major grau a tots els partits: un 75% del cens a ICV, un 59% a CiU, un 57% a ERC i només un 50% del PP.

Creixements diversos

Si considerem el cens real, és a dir el número de blogs vius i catalans, el PSC és el partit amb un número més elevat de blogs, amb 146. A l'estudi de febrer, el PSC disposava de 130 blogs, de manera que només n'ha incorporat 16 nous blogs. Amb més precisió, hauríem de dir que el balanç entre nous blogs i blogs morts, el creixement vegetatiu, és 16. En canvi, la blogosfera republicana ha passat de 83 a 116 blogs (33 nous blogs) i la blogosfera nacionalista ha incrementat el seu cens des de 66 a 93 (27). En termes relatius, la blogosfera que més creix és l'ecosocialista (de 30 a 60), mentre que la blogosfera popular es manté estancada.



En altres paraules, la blogosfera socialista és una xarxa madura, amb ritmes de creixement lents, de manera que la vitalitat de la blogosfera política respon a la progressiva consolidació de les altres xarxes: la nacionalista, la republicana i l'ecosocialista. El Partit Popular és l'únic que sembla ancorat en la política 1.0. En tot cas, el PSC manté el lideratge el número total de blogs.

L'impacte dels blogs

L'instrument més utilitzat per a l'anàlisi de l'impacte dels blogs és Technorati. L'indicador essencial és l'autoritat (authority), que es defineix com el número de blogs que han enllaçat amb un blog en els darrers 6 mesos. Per alguna raó que desconec, Technorati no mostra el valor de l'autoritat d'alguns blogs. Concretament, això ha afectat a 21 blogs socialistes, 17 nacionalistes, 23 republicans, 14 ecosocialistes i 1 popular. No té una incidència significativa en els valors totals i mitjans, però sí pot afectar els rànquings, com comentaré més endavant.



Els resultats demostren que la blogosfera socialista és la que representa un major impacte. Si sumem tots els valors de technorati, obtenim un valor de 1.859 enllaços. Per tant, l'ona expansiva de la blogosfera socialista és de gairebé 2.000 blogs, tot i que com és evident molts dels enllaços són recíprocs, és a dir, entre els mateixos blogs socialistes. El pes brut de la blogosfera socialista és superior a la suma de la resta de valors bruts dels altres partits polítics. Les tres blogosferes dinàmiques tenen uns valors similars (a l'entorn de 500).


La mitjana d'enllaços

Si considerem la mitjana d'enllaços, és a dir el número d'enllaços totals dividit pel número de blogs analitzats, es dibuixa un escenari molt similar al que presentava l'estudi de novembre de 2006:
  • La blogosfera socialista és la que presenta una mitjana més elevada (14,9) i també un major número de blogs. És una blogosfera complexa, però encara no és una blogosfera oberta perquè molts dels enllaços són interns.
  • La blogosfera nacionalista ja no és popular sinó jeràrquica, perquè disposa de molts més blogs i ha incrementat la seva repercussió (7,1). En aquest model, alguns blogs actuen ja com a referents del conjunt dels blogs.
  • En contrast, la blogosfera republicana manté un perfil jeràrquic però amb decreixement de la incidència mitjana dels blogs. És la blogosfera amb una mitjana més baixa (5,4). N'hi ha més blogs, però menys enllaçats entre sí. En certa manera, la blogosfera d'ERC està patint una involució cap un model popular.
  • El protagonista del canvi en aquest any ha estat la blogosfera ecosocialista. Ha duplicat el número de blogs sense perdre una notable incidència (10,1), una estructura jeràrquica que evoluciona cap a una blogosfera complexa.
  • La blogosfera popular manté el seu perfil elitista, perquè dispoda de molts pocs blogs amb una mitjana elevada.



Who is who. Els 25 blogs polítics catalans


Si ordenem els blogs polítics catalans d'acord amb la seva autoritat (technorati), aquests serien els 25 blogs més rellevants de la catosfera. En el cas que dos blogs comparteixin la mateixa autoritat, he situat en primer lloc aquell que disposa d'un major número d'enllaços totals (entre claudàtors). És possible que no hi siguin tots els que són, per l'error de technorati que he comentat al principi.
  1. Lourdes Muñoz (PSC). 166
  2. Miquel Iceta (PSC). 159
  3. Carlos Guadián (PSC). 128
  4. Jessica Fillol (PSC). 105
  5. José Antonio Donaire (PSC). 98
  6. José Rodríguez (PSC). 62
  7. Ramon Bassas (PSC). 53
  8. Lluís Pérez (ERC). 52
  9. Raimon Obiols (PSC). 46
  10. Carles Puigdemont (CiU). 42
  11. Jonatan García (PSC). 39
  12. Enric Canela (CiU). 34
  13. Albert Puñet (CiU). 33
  14. Jordi Pedret (PSC). 28 [195]
  15. Carles Campuzano (CiU). 28 [77]
  16. Joaquim Amorós (CiU). 28 [63]
  17. Toni Salado (ICV-EUA). 28 [29]
  18. Joana Torres (PSC). 27 [212]
  19. Carlos Serrano (PSC). 27 [145]
  20. David Montilla (IC-EUA). 26
  21. Antoni Guirao (IC-EUA). 25
  22. Juan Lejarza (IC-EUA). 24 [374]
  23. Pia Bosch (PSC). 24 [100]
  24. Jordi Molinera (ERC). 24 [82]
  25. Mario Álvarez (PSC). 24 [57]
Hi ha dos noms propis en la catosfera socialista, que són els de la Lourdes Muñoz, diputada activa i activista en la lluita per la igualtat de gènere, i Miquel Iceta, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, que gestiona un espai consultat des de tot l'Estat. En l'espai socialista, vull fer notar la rellevància d'autors com Jéssica Fillol, impulsora de la xarxa de blocs progressistes, en Carles Guadián, una autoritat en k-govern, i José Rodríguez, l'alma mater de l'espai de reflexió socialdemòcrata. Permeteu-me que destaqui també la irrupció del blog d'una diputada gironina, la Pia Bosch, que en poc temps ha creat un dels espais més recomanables de la catosfera. 14 dels 25 blogs més connectats són socialistes. Si el termòmetre de la política 2.0 són els blogs, la xarxa socialista és avui l'espai de referència.

La blogosfera nacionalista està encapçalada per un diputat gironí, en Carles Puigdemont. Aquest jove polític destaca per la seva capacitat d'emprar totes les eines 2.0 que té al seu abast (fins i tot, un espai propi al youtube) en el que probablement és l'espai més innovador de la catosfera. Amb mitjans més modestos, l'Albert Puñet (el capità Tarragona) s'ha consolidat com un dels referents de la xarxa del Camp de Tarragona; és un dels pocs blogs que enllaça sense complexos blogs d'altres formacions polítiques. D'entre la blogosfera republicana (només representada per dos blogs), vull destacar un nom imprescindible: en Lluís Pérez, un pratiota (i també patriota) de verb intel·ligent. Juan Lejarza manté un blog amb l'austeritat d'un supermercat de Leningrad el 1976; però més enllà de les qüestions formals, en Lejarza és blogosfera pura. Un luxe.

Dos apunts finals. Per a què treballin una mica, que no he de fer jo tota la feina. Primer, calculin quants dels 25 blogs rellevants estan escrits des de les comarques gironines. És l'hora de la girosfera?. Segon, calculin la proporció de dones entre els blogs més connectats. Superaria aquesta llista la llei de la igualtat?.

Estudis precedents

Comentaris

Anònim ha dit…
Rodríguez, Muñoz, José, José Antonio, Serrano, Álvarez... Només un cognom català: Bosch entre els blogs socialistes??. A part de ser gai has de ser xarnego per prosperar en el PSC?. Sou una xacra i una secta!!. I a sobre dieu que representeu Catalunya.
Anònim ha dit…
Superaria aquesta llista la Llei de la igualtat??. És clar que no. I saps per què?. Perquè aquesta llista es basa en la capacitat i no en la imposició. Les dones que hi són, hi formen part perquè ho fan bé i no perquè són dones. O és que està prohibit fer blogs?. EL talent i la dedicació és el que és. I que consti que el número u és una dona. I a tot això, et veig molt amunt. Tens un excel amb aquestes dades per a què es puguin contrastar??.
Anònim ha dit…
Déu n'hi do quin curro, Don. Enhorabona.
Jonatan García ha dit…
Molt interessant el post. Estaria molt bé que algun cop estiguessin les dades reals.
Una petita correcció, el meu cognom es García no Rodríguez.
Salut.
Anònim ha dit…
Anda, mira, un anónimo racista.

Por otro lado, tando el Blopg de Carlos Guadián como el de Jessica Fillol han cambiado hace muy poco de dominio, por lo que su technorati rank no es real, es decir, que si alcanzan su ranking anterior estarán con mucha diferencia encabezando esta lista.

Yo añadiría un facto corrector utilizando las suscripciones a bloglines, que tambien son muy indicativas.


Abrazos, Don y nos vemos en Cáceres.
Donaire ha dit…
Anònim

A més de gais i xarnegos, hem de ser socis d'una penya taurina, menjar sempre el pa sense tomàquet, beure finos per esmorzar i hem de saber puntejar una sevillana a dos temps. No és pensi. No és fàcil ser socialista. No tot soc els cognoms.

Torracollons

El problema de la meritocràcia , és a dir, el reconeixement dels mèrits és que es basa en una situació ideal d'igualtat d'oportunitats. Jo no dic que fem una quota de blogs femenins. Només en plantejo el següent: Per què n'hi ha tan pocs?. I la resposta és que malgrat tot a la nostra societat homes i dones no tenen les mateixes oportunitats.

Pepe

Thx. Hi ha una nova eina del Technorati que permet saber automàtic l'autoritat d'un blog, i que m'ha facilitat molt la feina. Però certament, "és un curro".

Jonatan

Glups. Perdona. Ara ho rectifico. Jo crec que les blogosferes nacionalista, republicana i ecosocialista estan creixent i creixent bé, però que la xarxa socialista és més 2.0. Però no m'ho plantejo com una competició. Ans al contrari. Crec que la política catalana necessita que tots els partits (fins i tot el PPC) juguin a aquest joc. Tots sortirem beneficiats.

César

Sin duda. Es cierto que bloglines complementa el impacto de Technorati, pero entonces tenemos que empezar a crear ponderaciones y algoritmos y la cocina siempre es peligrosa. Pero es cierto que Technorati sólo es un síntoma, no un diagnóstico.

Es interesante constatar que entre los seis primeros pertenecen a Las ideas. Eres un consumado headhunter.
Anònim ha dit…
És un bon treball però hi ha un error al meu entendre important, Technorati no contempla tota la xarxa de bogs de Vilaweb i és d'un pes determinant a la xarxa catalana. Per tant els numeros no serien exactament iguals als aportats a aquest estudi.
Donaire ha dit…
Anònim

Technorati contempla alguns vilaweb i exclou alguns de blogger o de blogia. De fet, amb diferència, el portal blogger és el que més utilitzen els polítics. Com he comentat, això afecta 21 socialistes o 23 republicans o 17 nacionalistes. És un error assumible perquè representen un 15% del total i es reparteixen entre totes les formacions. No afecta la mitjana o el valor global i sí pot afectar el rànquing. És possible que hi hagi algun blog rellevant que no hi consti, però per la llei dels grans números el més normal és que les absències del rànquing siguin també socialistes (com per exemple, el blog de l'alcalde Mataró que utilitza Blogger).
Papitu ha dit…
El seu treball es encomiable i cal felicitar-lo. Em pregunto però si la política s'acaba amb els blocaires afiliats o potser hi ha un món més enllà. Vull dir que hi ha un munt de blocs que parlen de política i no tenen cap afiliació amb uns valors d'autoritat technorati que Déu n'hi do (i per suposat que no estic parlant pas del meu bloc). Res més felicitats i endavant.
musicbcn ha dit…
Moltes felicitats pel treball. El trobo il·lustratiu (a banda d'encomiable). Una qüestió per un novell com jo... 2.0 no implica l'acceptació de comentaris (moderats o no) al bloc/g?
Carlos ha dit…
Como siempre este tipo de análisis nos permiten ver hacia donde va la blogosfera politica catalana.

Y de hecho evoluciona más o menos de la manera que se preveia... (la gente que ha empezado más tarde en los blogs son los que más crecen y aquellos que siguen anclados en el pasado no evolucionan)

Gran trabajo y sobretodo paciencia para poder analizar el listado de poliblocs.

Salud!
ZAGASO ha dit…
Sempre he al·lucinat amb la capacitat d'anàlisi blogueroestadística que sovint demostres.

Fins i tot s'ha parlat del teu estudi a RAC1, aquest matí poc abans de les vuit!!!

Enhorabona...
Donaire ha dit…
Papitu

Com dic a la introducció, n'hi un munt de blogs polítics que no hi consten en el rànquing, com ara el d'en Saül, l'Eduard Batlle, en Marc Vidal (blog número 1 en català) o en Narcís Sastre. Però aquests blog no són de polítics sinó polítics.

He utilitzat Poliblocs perquè actualment és el cens més actualitzat i el més ampli de la catosfera.

Music BCN

No necessàriament.
Jo m'estimo més que hi hagi comentaris; et diria més: que els comentaris fossin oberts i que no se situessin en una cua a l'espera de l'aprovació de l'editor.
Però aquesta és només una qualitat de la política 2.0. N'hi ha moltes altres.
Per exemple, jo crec que és molt important CITAR. Un blog és sobretot una forma d'enllaçar els continguts en una xarxa amb milers de nodes. Jo crec que un bon termòmetre 2.0 dels blogs són els enllaços que surten de la seva web. També és important el blogroll, els feevis les imatges del flickr o totes les eines socials que hi pengin.

Es podria dir que el 2.0 no és una categoria (sí / no), sinó un grau. Hi ha blogs més 2.0 que d'altres.
Donaire ha dit…
Carlos

Gracias. Y enhorabuena por tu blog y tu audiencia.

Ignasi

Ja ho he sentit. Lamento l'exhibició d'ego, però m'ha fet molta il·lusió. Això de què en Basté sigui el teu nom és com a mínim sorprenent.
David ha dit…
Trobo interesant aquesta llista però, i disculpa'm que t'ho digui, penso que és informació poc contrastable i fiable, ja que té com a única font d'informació Technorati, i de ben llarg saps que no tots els militants bloggers estan a Technorati. A més, a la llista hi ha més d'un blog que no és polític només està per ser militant socialista, la qual cosa no treu que no sigui un bon blog.
Tanmateix, et felicito per la recerca dels "millors" blogs.

Salutacions.
Donaire ha dit…
Hola David

En realitat, no cal "ser-hi" de Technorati. Ell cerca els enllaços automàticament i no cal donar-se d'alta.

Technorati té alguns errors, un marge del 10% aprox. Crec que és assumible. En tot cas, és l'eina que utilitzen tots els sistemes de rànquing de blog sense excepció, com l'Alianzo, l'Alexa... Com diu en César Calderón, es combina amb bloglines o un suscriptor d'RSS.

Sobre el segon punt, tens raó. Però per tal de tenir un criteri homogeni, estàndard, he utilitzat el criteri de la font de Poliblocs. És veritat que alguns blocs no són polítics, però són blogs de polítics. Aquesta és la diferència.

Salutacions
ZAGASO ha dit…
En Basté m'agrada, però jo trobo a faltar el Bosch !!!

Bona sort a l'avui, Xavi!!!
Anònim ha dit…
Hola
Felicitats pel post. Ets , sens dubte, el millor analista de la blogosfera política catalana. M'he quedat sorpresa de la meva posició. T'agraeixo el comentari al meu blog. Pel que fa a la igualtat: És, de moment, impensable, que les dones es puguin incorporar en igualtat de condicions a la blogosfera. Almenys les que tenim "càrregues familiars", com en diuen alguns. L'hora de posar-se al blog per moltes dones és l'hora de endreçar la cuina després de sopar, posar els nens a dormir, preparar motxilles per l'endemà, planxar la roba que s'ha de posar la mainada,... És la realitat , ho dic només amb ànim descriptiu. Ja sé que tothom té molta feina , però només cal comparar el temps que dediquen els homes i les dones a les tasques domèstiques per saber què fan les dones mentre els homes "naveguen". La vida és així, de moment...
Una abraçada, crack!!
Jonatan García ha dit…
Hola un altre cop, pot ser et resultaré una mica reiteratiu però es que encara no has canviat el meu cognom...jejje
Desprès de mirar i mirar el post, tinc el dubte de com fa realment el rànking d'autoritat TECHNORATI i si tenen en compte que pot ser es repeteixen les referències de blogs.
Salut
Anònim ha dit…
cal aclarir, perque veig una mica de liu, que TECHNORATI detalla per una banda les reaccions i per una altre els blocs que et referencien. Quan un bloc deixa de fer referènica perque t'esborren del seu blogroll baixa l'autority, pero no les reaccions que s'acumulen. El que conta per marcar la classificació és l'autority. Per exemple posaré el meu cas:

http://technorati.com/blogs/www.marcvidal.cat

veuras que tinc 5,478 blog reactions, un Authority: 471 i una possició final Rank: 9,111

Això vol dir que en 471 blogs (avui) estic enllaçat i es el que marca la posició, pero les 5478 reaccions (nofollow inclossos) s'acumulen i no marquen la classificació)

És un bon referent encara, i si que es comencen a referenciar els blocs de vilaweb... el que passa es que tenen pocs rats i això fa que triguin en apareixer.

salut! i felicitats pel post
Donaire, un bon treball però t´he de matitzar que en quan a la blocosfera republicana són 295 blocs entre JERC i ERC, i coll.lectivament XARXA REPUBLICANA(http://xarxarepublicana.blogspot.com) en l índex technocrati surt amb 25,en el número 331293 mundial, per tant també estaria entre els 25 més influents, això sí , col.lectivament, en bona part gràcies a que molts militants blocaires republicans i tenen enllaça ja al seu bloc per interelacionar el conjunt de blocs republicans.
Salutacions.
Toni Salado ha dit…
Hola!

Gràcies per la teva feina, és un estudi d'allò més interessant. Personalment, m'ha sorprès veure'm a la posició 17, tan a dalt, quan aquest bloc és relativament jove, i porta poc temps a technorati i alianzo.

Salutacions,


Toni Salado
Donaire ha dit…
Pia

Hola Pia

Moltes gràcies per les teves paraules. El cert és que has aconseguit en molt poc temps situar-te en el top 25 català. I jo crec que es deu sobretot a la qualitat dels posts i a la constància. Enllaces molt, combines molt bé el món personal amb el polític i tractes temes d'actualitat. Enhorabona.

Jo estic molt content del pes de la girosfera en general. Primer, la socialista amb l'Alfons Jiménez, l'Àlex Sàez, en David Maldonado, en Carles Casals, en Margall, l'Estanis i tants d'altres. Però també l'Eduard Batlle, en Camil Ros, en Jordi Martínez, en Pau, en Carles Puigdemont, en Miquel Duran... Poc a poc es va consolidant un petit node de la catosfera molt actiu.

Comparteixo la teva opinió sobre la situació de la dona. Com he comentat més amunt, només es poden tenir presents els mèrits en una situació d'igualtat d'oportunitats que ara no es dóna.

Una abraçada
Donaire ha dit…
Jonatan

Lamento comunicar.te que m'havia equivocat en el cognom. El que consta és en Jonatan Rodríguez, que és qui té un technorati de 39 (el seu blog és És un no parar). Per error, vaig posar l'enllaç del teu blog, que també et dius Jonatan, però amb un technorati inferior. Disculpa'm per l'error.
Una abraçada

Marc Vidal

Gràcies per l'aclariment.

Ja sé que estàs en el número 1 del rànquing en català, però és evident que hi ha un abisme entre la teva autoritat (471) i l'autoritat política més alta (Lourdes Muñoz, 166). Això demostra que cada vegada tenim més blogs de polítics, però no han trobat un forat actiu a la blogosfera, no han fet forat.
Donaire ha dit…
Moisès

Hola Moisès. Gràcies pels teus comentaris. Hi ha una notable diferència entre els blogs estudiats i els que presenten les diverses xarxes (sobiranista, socialista...). Per què?.

(a) La majoria de xarxes (i també Poliblocs) donen d'alta però no de baixa. Això fa que totes les xarxes tan molt sobrevalorades. Entre un 25% i un 50% dels blogs censats són blogs inactius. Entenem per inactius aquells que no han escrit cap post en un mes.

(b) L'estudi analitza els blogs escrits per bloggers polítics. S'entèn per polític aquell que manté alguna relació efectiva amb un partit (militant, càrrec, treballador del partit...). Hi ha blocs polítics que no són de polítics. La font que utilitzo és Poliblocs, ja que la gran majoria de polítics amb bloc s'hi donen d'alta.

(c) L'estudi només contempla els blocs escrits per un blogger català. No és un criteri polític, sinó purament tècnic. Tot treball ha d'acotar la població i jo parlo de la catosfera en termes geogràfics i no lingüístics o culturals. Això permet comparar el pes de les xarxes, ja que ERC té molta presència en el País València i a les Illes.

(d) Es descarten les xarxes. Les xarxes no són blocs, sinó agregadors de blocs. NO hi apareix cap, ni la republicana, ni la socialista (RBS té una autoritat de 118) o IloveIU (132).

Salut i república!
Donaire ha dit…
Toni

Enhorabona a tu i als blocs d'ICV i d'EUiA. És la xarxa que creix més i que creix millor.

Personalment, us felicito per l'exercici de democràcia interna en l'elecció Llamazares - Sanz, un debat que es retransmet directament a la blogosfera. Amb llums i taquígrafs. I trobo magnífic el portal ILoveIU.org (a més d'un gran exercici de naming).
Antoni ha dit…
Moltes felicitats per l'estudi i per la teva generositat i constància. Gràcies per compartir-ho.
Només volia animar-te i dessitjar-te el millor.
En el futur (o potser ja ho has estudiat) caldria veure els fluxes dels enllaços i quins son les nodes de referència i d'afinitat.
Potser trobaríem sorpreses...
:-)
Petons
Anònim ha dit…
Has vist el que ha fet l'Alejandro Fernández del PP? Arriba als 80 comentaris en alguns posts!!
Però té el problema de fer la meitat en castellà...
Joana ha dit…
Quina vergonya... i jo que no vull considerar el meu un bloc polític...
De totes maneres, gràcies.

Entrades populars